(16.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Nezaznamenal jsem jediný projev, který by to zbytečně natahoval. Já to měl na několik stránek, zkrátil jsem to maximálně a čekal jsem i nějakou reakci, odezvu. Jsme tady první den, jsme tady v zásadě první den, kdy se poprvé vlastně bude hlasovat, a dneska tady z toho vzejde předseda Poslanecké sněmovny. Mně přijdou ta slova, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, úplně zbytečná a od vás bych je nečekal. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Vondrák, faktická poznámka.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Vážená paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, já vím, že rychleji střílíte někdy, než mluvíte, ale zkusme si fakt udržet jakousi noblesu. Víte, on Parlament ze své podstaty je místo, kde se jenom diskutuje. A musím říct za ty čtyři roky, co jsem tady seděl, tak to nebyla diskuse nebo dialog, to byly monology. Monology, kdy ten dotyčný to odpřednášel a odešel. To není konstruktivní politika. Myslím si, že je třeba si najít cestu, kdy tady každý ten názor řekneme, a já bych se přidal k panu Nacherovi - tady někdo přece nic neřekl takového, co by mohl označit za hloupost, a už vůbec mi nepřipadá vhodné říci: My jsme tady nebyli, protože se tady říkají hlouposti. Přiznám se, že to jsem spíše někdy slýchával od vás, když tady zasedali jiní a mluvili jiní.

Takže já bych chtěl, abychom se vrátili k nějaké seriózní diskusi, aby to byl fakt dialog a byl to dialog, ne monolog nebo řada monologů, abychom se prostě o tom pobavili. Nic víc, nic méně. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji a slovo má paní poslankyně Dražilová.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo. I já se budu snažit své vystoupení zkrátit na minimum. Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího bych se chtěla obrátit na pana předsedu Petra Fialu. Opakovaně totiž mluvíte o tom, že jako budoucí předseda vlády chcete zlepšit politickou kulturu. Nechápu tedy proto, proč není respektován a ignorujete poměr sil v Poslanecké sněmovně. Jako volební lídr koalice SPOLU jste vyhrál volby, což jsme, hnutí ANO, opakovaně uznali. Pan předseda Andrej Babiš dokonce odmítl přijmout případné pověření k sestavení vlády ze strany prezidenta Zemana a dal vám prostor pro rychlé vytvoření vlády. Vy přesto trváte na tom, aby post předsedy Sněmovny obsadila strana, která má druhý nejmenší poslanecký klub. Ráda bych zde připomněla vaše vlastní slova, která jste pronesl ihned po volbách. Mluvil jste o zacelování jizev a spojování národa a o vítězství slušné a hodnotové politiky. Nyní však místo toho, aby post předsedy Sněmovny obsadila nejsilnější opoziční strana, která je zároveň nejsilnější sněmovní stranou, bude tato funkce přidělena na základě handlu a s touhou natřít to hnutí ANO. Však o tom představitelé vaší koalice sami mluví, jak vyhodí z ministerstev každého, kdo si dovolil spolupracovat s ANO - každého, kdo nejde s námi, jde proti nám, s tím zatočíme.

Jakožto nejsilnější poslanecký klub přicházíme s kandidátem, který má bohaté zkušenosti z řízení a z vedení a který má i politické zkušenosti. Je velmi slušný, je velmi pracovitý a byl by skvělým reprezentantem Poslanecké sněmovny na mezinárodní úrovni. Vy místo toho navrhujete kandidátku, která za celou svou politickou kariéru kromě stranických funkcí nic neřídila, nevedla a zase tak velkých politických zkušeností nemá, která se minimálně poslední tři roky snažila vystupovat jako stínová ministryně práce a sociálních věcí, aby se pak této funkce, jak už tady bylo řečeno, nakonec zalekla a raději se schovala do vedení Sněmovny.

Prostřednictvím pana předsedajícího bych vás tedy, pane předsedo Fialo, ráda vyzvala, abyste se buď začal chovat podle svých vlastních slov, respektoval rozvržení sil v Poslanecké sněmovně a dodržel nepsané dohody, anebo abyste na rovinu řekl, že váš povolební projev byly jen plané řeči a že jsou pro vás důležité ústavní funkce jen trafikou vhodnou pro politický handl. Děkuji za pozornost. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Písemně je přihlášen pan poslanec Feranec, poté z místa pan poslanec Okleštěk.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, slibuji, že můj druhý projev bude krátký, on by se vešel i do faktické poznámky. Říkám, přihlásil jsem se proto, že předpokládám, že se chýlí ke konci obecná rozprava, a po této obecné rozpravě předpokládám, že dojde k rozhodování, jestli budeme volit dva, nebo jednoho kandidáta. To je takový můj logický předpoklad. A před tím, než budeme o tom rozhodovat, bych asi hlavně poslancům budoucí koalice rád ukázal dokument, který asi znáte, předpokládám - koaliční smlouva - a ocitoval z něho skutečně jenom tři čtyři věty: "Koaliční strany se hlásí k zásadám českého ústavního pořádku, který je postaven na dělbě moci, parlamentní demokracii založené na svobodné soutěži politických stran a úctě k právům člověka. Za důležitou podmínku fungování demokracie považují dodržování nikoliv pouze litery, ale i smyslu Ústavy České republiky, Listiny základních práv a svobod a zákonů." A ještě jedna věta: "Vláda vzniklá na základě této koaliční smlouvy bude připravena překonávat rozdíly ve společnosti a spojovat. Bude reprezentantem všech lidí." Konec citátu. Říkám to právě proto, že předpokládám, že nás čeká hlasování o způsobu volby, a vy se můžete rozhodnout, máte dvě cesty. První je pomalá, strastiplná: naplňovat to, co píšete v koaliční smlouvě, a to, co tam píšete, já to schvaluji, ale důležité jsou činy, a připustíte volbu ze dvou kandidátů. Druhá cesta je rychlá, přímá, vedoucí do pekel, a to je ta cesta, už jsem to řekl, à la Bělorusko - vyřadíme ostatní kandidáty, ať je to jednodušší. Toto rozhodnutí je na vás! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Faktická poznámka - paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Napadlo mě takové latinské přísloví homo homini lupus, ale myslím si, že pouze část kolegů ho umí přeložit. Ale proto nevystupuji. Víte, mě tady fascinuje, že tato Sněmovna má v tomto volebním období největší zastoupení žen, které kdy měla, a když tady některé své ženské kolegyně poslouchám, jakým naprosto nepřijatelným, pro mě nepřijatelným způsobem tady útočí na moji kolegyni Markétu Pekarovou, která na rozdíl od vás, dámy, je tady třetí volební období, byla úspěšnou místostarostkou a na rozdíl od vás, dámy, je předsedkyní strany, která byla součástí bloku, který vyhrál volby! Je to pro vás málo? Pro nás ne. Proto naše dvě koalice tuto ženu, které vy nesaháte ani po kotníky, nominuje na předsedkyni Poslanecké sněmovny! (Potlesk koalice SPOLU a Piráti a STAN.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP