(16.20 hodin)

 

Předsedající Radek Vondráček: Jsou tady ještě dvě přihlášky. Na faktickou se ještě teď přihlásil pan Pavel Bělobrádek. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem vystoupit chtěl a nebudu krátký. Chtěl jsem pouze říct, že poměrný systém je zaručen a je dán vlastně i v těch výborech. Nicméně vedení Sněmovny je samozřejmě politické rozhodnutí. Hnutí ANO bylo v koalici se sociální demokracií a KDU-ČSL, kdy KDU-ČSL měla místopředsedu Sněmovny, přestože měla s tehdejším Úsvitem nejméně poslanců.

Je to čistě politické rozhodnutí a stejně tak z čistě politického rozhodnutí v minulém období měli vaši podporovatelé - ať už přímí, nebo nepřímí, ať už to byli komunisté, nebo ať už to bylo SPD - místopředsedu Sněmovny. A bylo to co jiného než politické rozhodnutí? Můžete tomu říkat politický handl. Já bych tomu tak neříkal, je to legitimní politický nástroj, jak získat podporu pro menšinovou vládu.

Takže prosím řekněme, jak to je. Je to zcela racionální rozhodnutí a je to rozhodnutí politické. Je to rozhodnutí, které není upraveno v jednacím řádu, a je tady právě proto prostor, aby se takto ustanovilo vedení Poslanecké sněmovny. Je to politické rozhodnutí a není na tom nic špatného.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně, se vší úctou k paní kolegyni poslankyni, vaším prostřednictvím, Janě Černochové, které si opravdu vážím a znám ji hodně dlouho. To, co jste tu teď řekla o ženách z hnutí ANO, je pro mě nepřijatelné, že nesaháme paní kolegyni Adamové Pekarové po kolena. Mě to hluboce uráží, protože já nejsem rozená politička. Třicet let sama za sebe zachraňuji lidské životy jako záchranář. A jestli vy budete srovnávat politiku s tím, že nesaháme po kolena ani jedna z nás, co tu sedíme, paní Pekarové Adamové, tak to si vyprošuji. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Faktická poznámka, pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Určitě ode mě nemůžete čekat, že bych kritizoval to, že někdo vystupuje, to určitě ne. Věta o tom obědě je má z minulého volebního období. Nic jsem nečetl, fakticky jsem tehdy debatoval, myslím, že k daňovému balíčku, a reagoval jsem tady na výkřiky z vládních lavic: To je hrozné, on už zase jde. Tak jsem je chtěl uklidnit, že kdo chce, ať se klidně...

Ale všimněme si, jak probíhá ta debata dneska. Hnutí ANO poukazuje na přednosti kandidáta Karla Havlíčka a současně, řekl bych, někdy až nehorázným způsobem zpochybňuje schopnost Markéty Pekarové Adamové vykonávat funkci, do které ještě nebyla zvolena. A my vedeme jediný spor - v pondělí jsme tady všichni složili slib na ústavu - který vedeme o tom, zda je přípustná kandidatura Karla Havlíčka. Není to názor opozice, je to stanovisko legislativního odboru Poslanecké sněmovny. Vy moc dobře víte, kteří jste tady seděli, že tento odbor je mimořádně opatrný a skoro vždy napíše, může to být tak či onak. Pro mě osobně je to mimořádně silné stanovisko a spíš překvapivě silné po zkušenostech se stanovisky legislativního odboru, který se mimochodem formoval nebo se převzal pod vedením předsedy Radka Vondráčka.

Takže myslím, že je úplně v pořádku poukazovat na kvality svého kandidáta, ale připadá mi nefér současně shazovat kvality a předpoklady jeho protikandidátky. Slyšeli jste od někoho z nás nějakou kritiku na Karla Havlíčka? A mohli bychom, ale neděláme to. Ten spor je právní. Ta okřídlená věta, že jsou jiné právní názory - no, to je možné, to já nezpochybňuji, ale tady mám na levé straně odbor, který úplně jasně řekl, o co se jedná. A není to o osobě Karla Havlíčka, ale o dodržování pravidel. (Předsedající upozorňuje opakovaně na čas.) Já tomu rozumím. Takže buďte tak laskavi, hajte svého kandidáta a přestaňte plivat na naši kandidátku.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Případně se přihlaste ještě k nové, děkuji. Pan poslanec Jakob faktická poznámka, poté paní poslankyně Peštová. Faktické poznámky.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím trochu navázat na kolegu Stanjuru. Tady slyšíme od hnutí ANO, že názor naší sněmovní legislativy je pouhým jedním ze škály právních názorů na danou věc. Já ho beru naprosto vážně a to, co se tam píše, je naprosto klíčové i pro hlasování, které nás nepochybně čeká. Proto bych se rád zeptal pana ministra Havlíčka, prostřednictvím pana předsedajícího, zdali podal demisi na všechny, minimálně tři funkce ve vládě, které má, zdali ta demise byla přijata.

Rád bych se zeptal i pana premiéra, který tady bohužel není, prostřednictvím pana předsedajícího - asi si stojí za svými slovy, že je to tady žvanírna, já si to nemyslím, chraň pánbůh - kdo tedy bude ministrem dopravy, ministrem průmyslu a obchodu a vicepremiérem současné vlády? Pokud by všechny tyto dotazy byly zodpovězeny kladně, pak podle toho stanoviska naší legislativy by byla volba pana Havlíčka přípustná. To stanovisko je v tomto zcela jednoznačné.

Takže já bych poprosil ty odpovědi, protože to je klíčové pro to naše rozhodování při následném hlasování tak, jak doporučila volební komise. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě jednou dobrý den. Jak již jsem řekla, jsem nováčkem a dneska jsem si to tady odseděla. Byla jsem tady celou dobu. Takže prostřednictvím pana předsedajícího, na pana Stanjuru. Kdybyste si to odseděl stejně, jak jsem si to odseděla já, tak byste slyšel, že tento názor není jediný, tohoto odboru. A byly zde citované i další názory - ústavních právníků.

Kdybyste zde byl, prostřednictvím pana předsedajícího, tak byste slyšel, že co právník, to dva tři názory, takže ve své podstatě jediným vykladačem zákona je soud. Jestliže chceme vědět, zda je to protiústavní, nebo respektive protizákonné, či není, tak musíme podat žalobu, abychom se toto dozvěděli. To stejné bychom měli udělat s § 77. To stejné bychom měli udělat s § 116 jednacího řádu, abychom se dozvěděli, zda kluby, které vznikly, nejsou náhodou protizákonné. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Opět dobrý den, dámy a pánové. Víte, vy jste se většinou zvedli právě v době, kdy hovořila profesorka trestního práva paní Válková, která se tady opravdu odborně k dané věci vyjadřovala. Chtěla bych říct, že pokud byste tu byli, tak byste zjistili, že část poslanců hnutí ANO se výhradně vyjadřovala k různým aspektům možnosti volby. Nehodnotila žádného kandidáta. Ale pardon, to vy nevíte, protože jste tu nebyli.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka, faktická poznámka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jenom k panu poslanci Stanjurovi, prostřednictvím vašeho předsednictví, pane ještě předsedo Vondráčku. My bychom rádi samozřejmě diskutovali, ale není s kým diskutovat. To za prvé. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP