(17.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Zde bylo jasně řečeno, že jsou některé paragrafy vysvětlovány tak, jak vůbec nejsou napsány. Říkám, opakuji: 77, 116, ať je to potom paragraf, který říká, že tyto dvě funkce, myslím ústavu, jsou neslučitelné. Já nevím, čeho se bojíme. Současná nebo budoucí koalice se hájí tím, nebo respektive říká, že má 108 mandátů, tak proč nepřistoupit k tomu, když máme několik právních výkladů, kdy jeden říká, že je to protizákonné, druhý říká, že to je možná protizákonné, další říká, že to není pravda, že ty funkce jsou pouze neslučitelné, proč nenecháme kandidáta, kterého nominuje naše hnutí ANO, aby se mohl zúčastnit demokratické volby, a potom se ukáže, zda to je, nebo není pravda? Protože říkám, co právník, to jiný názor.

Já vím, že Poslanecká sněmovna je suverén, ale ten, kdo je vykladačem zákona, je soud, ne Poslanecká sněmovna, ale soud. Takže nevím, čeho se bojíme, nebo respektive čeho se bojíte, proč nepustit tento férový boj dvou kandidátů? A jestliže máte tu stoosmičku, tak není čeho se bát. Nebo ano? Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Volný faktická poznámka, poté pan poslanec Kolovratník, faktická poznámka.

 

Poslanec Jan Volný: Někdo tady nechal brýle, aby potom viděl.

Prosím vás, já vezmu ty moje reakce zezadu. Na pana kolegu Výborného: Já se omlouvám. V tom případě, pokud to takhle bylo prezentované, že se tyto kluby spojily k volbě vedení Poslanecké sněmovny, pak tomu rozumím. Já jsem jenom narazil na to, že celou tu dobu, vlastně od té první schůze, od těch prvních klubů, pan kolega Jakob vystupuje a tituluje se jako předseda klubu TOP 09, tak jsem si myslel, že to tak platí. Pokud je to spojení, souhlasím, omlouvám se za tuhletu výtku.

A potom na pana kolegu Rakušana: samozřejmě já nejsem vůbec zaražený tím, že on opět interpretuje věci tak, jak si myslí, že by to mělo být, a jak chce ten bič si vzít. Prosím vás, podívejte se na stenozáznam. Já jsem vůbec neřekl, že paní kolegyně Pekarová je nezkušená. Já jsem si dal pozor, abych tohle neřekl, protože se mi to tedy nelíbí, abych to takhle říkal. A pak jsem řekl, že zvládne řízení Sněmovny dobře, že se to naučí, jako se to naučil každý. Takže jsem jí naopak řekl, že se to...

A poslední věc, co jsem řekl, že podle mého názoru, podle pana Volného, si myslím, že nebude až tak úplně důstojný partner v mezinárodních vztazích. Ale to je můj názor, ten mi neberte. Nechci shazovat paní kolegyni Pekarovou, to si myslím já. Já si myslím, že Sněmovnu zvládne, to, že je neschopná, jsem neřekl. Tak buďme v tomhletom korektní.

A co se týče toho hlasování, jestli pan kolega ano, nebo ne. Já si myslím, že pan kolega Stanjura signalizoval, že bude chtít hlasovat, a já jsem přesvědčený o tom, že oni sami budou hlasovat pro, aby pan kolega mohl do této volby vstoupit, protože jsou si jisti... (Předsedající: Váš čas, pane poslanče.) ... a mají pravdu, že mají 108 a nebylo by korektní, aby to odstřihli. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Musíme to měřit všem stejně. Pan poslanec Kolovratník, faktická poznámka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Musím rychle reagovat na Marka Výborného, a teď ne na obranu sebe, ale volební komise. Tu informaci máme. Já jsem to říkal, a jistě všichni kolegové z volební komise to potvrdí, že jsme obdrželi ten písemný dokument včas. Bylo to v pondělí během odpoledne, jak od koalice SPOLU, tak od koalice Piráti-Starostové, včas před podáním těch nominací. Já jako předseda jsem to vysvětlil, na komisi všem členům předal. Vysvětlili jsme si, že je to v pořádku, jak to je. Také to samozřejmě obdržely všechny poslanecké kluby, i náš, a Honza Volný to teď vysvětloval, pane kolego. Chápu, že jste tady nebyl, že jste to asi nestihl poslouchat pozorně. Bylo to poukázání na něco úplně jiného, na to, že pan poslanec Jakob mluvil nebo argumentoval z pozice předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a jindy je ta argumentace za koalici SPOLU. To byl ten rozpor, ale ne, že nevíme nebo že ten dokument nemáme. Máme ho a není potřeba se navážet do volební komise. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. To byla poslední faktická poznámka.

S náhradní kartou číslo 24 hlasuje paní poslankyně Kovářová.

A na řadě do rozpravy je pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, řekl bych, že první úkol, který bude pro Markétu Pekarovou Adamovou a celé nové vedení, že se něco udělá s tímhle šíleným nešvarem faktických poznámek, to, co jsme tady zase dneska zažili. Já už jsem opět hodinu přihlášen ke slovu a uplatňují se naprosto věcné argumenty, a místo toho, aby se lidé hlásili, tak si hrají s faktickými poznámkami. To je poznámka první.

Druhá poznámka: Můžeme říkat, že existuje více právních názorů, Ale jenom upozorňuji na to, že náš legislativní odbor čerpal zejména z komentářů k ústavě, a to komentářů skupin jako paní doktorka Syllová, jedna ze spoluautorek alespoň textu, pan doktor Mlsna, Rychetský a spol., pan doktor Filip a spol. Všichni se shodují na jednom: Důvodová zpráva k ústavě říkala naprosto jasně, že se jedná o zákaz volby. Ustanovení žádným způsobem nesankcionuje případné nabytí funkce neslučitelné podle čl. 32 členem vlády. Ve skutečnosti jde o zákaz volby člena vlády do takové funkce, nevolitelnost. Tento výklad potvrzuje i důvodová zpráva k tehdejší ústavě, která říká, že poslanec nebo senátor, který je členem vlády, nesmí být volen do žádné parlamentní funkce. To je důvodová zpráva k ústavě. Já jsem u té ústavy náhodou byl, takže si to pamatuji. Bylo naprosto jasné, že nikdo, kdo je členem vlády, nemůže kandidovat.

A stejně tak bych řekl pro oživení paměti, alespoň části v tomto sále: pamatujete v roce 2006, jak byl stav 100 : 100, dlouhé vyjednávání, tři měsíce zasedání Poslanecké sněmovny, která se sešla vždy v pátek, vydalo se 200 hlasovacích lístků, 100 hlasovacích lístků pro Miroslavu Němcovou, 100 hlasovacích lístků neodevzdáno. Pak došlo k dohodě, že předsedou Poslanecké sněmovny bude sociální demokrat. Kdo kandidoval? Pan kolega Vlček, protože Jiří Paroubek, který měl být předsedou, kandidovat nemohl, protože byl předsedou vlády, a všichni věděli, že nemůže kandidovat, protože je předsedou vlády, a bylo zvoleno dočasné řešení s panem Vlčkem, který už mu to pak nikdy nepustil, to je jiná věc. Ale jenom abychom věděli, jak to tady v historii bylo. Hnutí ANO si mohlo vybrat na kandidaturu kohokoliv, bylo by to naprosto legitimní, ale nemůže si vybrat někoho, o kom ústava říká, že kandidovat nemůže. Pak je to jasné. Děkuji za pozornost. (Potlesk v řadách poslanců ODS.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Faktická poznámka, paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, čl. 32: Poslanec nebo senátor, který je členem vlády, nemůže být předsedou, to jsem nikdy nezpochybnila, ale nám jde o volitelnost. A to, co jsme tady právě slyšeli velmi přesvědčivě, jasně a srozumitelně od předřečníka pana poslance Bendy, vaším prostřednictvím, to jsou komentáře, ty nejsou závazné. Já jsem se také dívala na back on-line komentář. Diskutovala jsem tuto problematiku, přečetla jsem si i vyjádření nejenom profesora Kysely, opakovaně jsem se o tom bavila například s profesorem Gerlochem. Já jsem včerejší večer také využila studiem a docházím k závěru, který jsem vám tady prezentovala. Mám teď jenom dvě minuty na faktickou poznámku, nebudu se opakovat. Není to tak jednoznačné a minulost nám ukazuje jedno řešení. Neříkám, že to řešení, o kterém tady hovoříme, je ideální a jediné možné, ale smířit se s tím, že když nám řekne legislativní odbor Poslanecké sněmovny jedno stanovisko, které se nám zrovna více hodí, a opřeme se o tradici a budeme to brát jako bernou minci, kterou nemůžeme zpochybnit, když tady máme řadu expertů, kteří nejenže mají jiný výklad, ale dokonce nám i naznačují, jak bychom mohli postupovat - já osobně mám určitý svůj názor, ten jsem tady prezentovala a souhlasím se svými předřečníky napříč politickým spektrem, že bychom měli rozhodnout hlasováním. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP