(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Navíc vláda Andreje Babiše s účinností od včerejšího dne zavádí takzvaný bavorský model, podle kterého zdraví neočkovaní lidé nesmí chodit na volnočasové aktivity, například do hospody, kina a divadla, a přitom očkovaní nemocní mohou kamkoliv. Na druhou stranu vláda ruší testování, protože antigenních testů je nedostatek, protože vláda je nezajistila v potřebném množství v dostatečném předstihu. Vláda hnutí ANO v demisi přijímá další nesystémová protiepidemická opatření. Není žádný důvod pro ukončení testování a pro konec používání antigenních testů. A naopak je potřeba uznávání protilátek a negativních testů jako dokladu bezinfekčnosti. Říkám jasné ne povinnému očkování a ne diskriminaci zdravých neočkovaných lidí.

Poslanecký klub SPD dále navrhuje, a již jsme začali sbírat potřebné podpisy poslanců, mimořádnou schůzi Sněmovny s jediným bodem: Diskuse o nepřijatelných opatřeních souvisejících s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů. Takže poslanecký klub SPD se dnes podepsal, všech našich dvacet poslanců, a místopředseda našeho klubu poslanec Radek Rozvoral dnes osloví předsedy poslaneckých klubů jiných stran, zdali by nám doplnili těch dalších dvacet podpisů, protože na mimořádnou schůzi potřebujeme podpisů čtyřicet, abychom v případě, že tady nebude ten bod schválen, tak abychom měli další příležitost, nebo abychom vytvořili další příležitost, aby byl čas na diskusi nad tímto celostátně mimořádně závažným tématem, abychom udělali nějaké závěry.

Podle nás jsou řešením stávající covidové situace ochrana rizikových skupin a umožnit testování na zjišťování protilátek proti covid-19. Je zároveň potřeba upravit vládní opatření tak, aby byla možnost prokazování bezinfekčnosti i uznávání protilátek a negativních testů. Trend je jasný a vše nasvědčuje tomu, že za 14 dnů opatření vláda ještě dále zpřísní, a my v SPD odmítáme diskriminaci neočkovaných. Chceme zrušit pandemický zákon a odmítáme další případné vyhlášení nouzového stavu. Máme tady platnou krizovou legislativu, která umožňuje řešit současný stav. Zároveň sbíráme podpisy pod petici (řečník ukazuje plénu petici) proti nepřijatelným opatřením souvisejícím s covidovou situací, která jsou neúčinná a hrubě porušují práva občanů. Petice bude už dnes ke stažení na www.spd.cz, to znamená ke stažení jak papírovou formou, tak bude možné podepisovat elektronicky, abychom zapojili co nejvíce občanů, protože jsou tady statisíce občanů, kteří se současným stavem pochopitelně a zcela právem nesouhlasí. A připravujeme také podání správní žaloby proti konkrétním vládním opatřením, která popírají základní práva a svobody občanů. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, ještě jenom pro ujasnění: Kdy by byl ten bod zařazen? Vy jste navrhl jako poslední bod tohoto jednání této schůze, pamatuji si to správně?

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, já jsem říkal, že nejprve bych to navrhl - já jsem dal dvě varianty... (Pekarová: Ano, prosím.) ...abych dal prostor k tomu pozitivně přistoupit tady poslancům. Takže buď jako první bod dnešní schůze, a pakliže by to neprošlo, tak jako poslední bod dnešní schůze. A tam už je případně dostatek časového prostoru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za návrh. Poslední bod dnešní schůze - myslíte pátek?

 

Poslanec Tomio Okamura: Okamura: Dnešní znamená současné schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Současné, ano, 2. schůze, abychom si to ujasnili. To znamená, že by to byl ve své podstatě 34. bod, nový bod. Děkuji za ujasnění.

Následně k programu se hlásí ještě pan ministr a poslanec Karel Havlíček.

Mezitím, než přijde k řečnickému pultu, mám dvě další omluvy. Z dnešního jednání se omlouvá na celý den, respektive až do konce celé schůze, pan poslanec Vladimír Zlínský ze zdravotních důvodů a o omluvu požádal také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, a to taktéž z celé schůze a taktéž ze zdravotních důvodů.

Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych zvedl ještě v úvodu jedno nepříjemné téma, ze kterého vůbec nemáme radost, nicméně dovolte, abychom tímto požádali paní předsedkyni Poslanecké sněmovny o vysvětlení výroku, který vyřkla v rámci rozhovoru pro Seznam Zprávy a na který prostě musíme reagovat. Musíme reagovat proto, protože se jedná o zcela skandální osočení obrovského množství těch, kteří se snaží v současné době řešit krizi, a nikoliv v současné době, ale po dobu téměř dvou let. Dovolte, abych tento výrok přečetl: "Myslím si, že v tuto chvíli je záměr vlády Andreje Babiše udělat všechno pro to, aby nám předali zemi, co se týče covidové situace, v co nejhorším stavu." Zdůrazňuji, že se použilo slovo záměr a co nejhorší.

Abych ještě uvedl jednu věc. My samozřejmě respektujeme to, že opozice má právo na kritiku, je to naprosto normální. Uvědomujeme si velmi dobře roli opozice. Chápeme to, že musí být tvrdá oponentura, bereme to, že se někdy zesměšňujeme, chápeme to, že se obstřeluje vládnoucí garnitura. Prostě to patří k diskusi a nemůžeme se rozčilovat, když se takhle opozice chová. Ale v době, kdy prožíváme jedno z nejnáročnějších období naší novodobé historie, a nejenom my, ale prakticky všechny země v Evropě, v době, kdy Evropa zcela zjevně boj s covidem prohrává - bohužel reaguji pouze na to, co řekla před pár desítkami minut slovenská prezidentka - a v této době když řekneme, že je naším záměrem vytvořit takové prostředí, které bude to nejhorší, které je možné, tak tím vlastně říkáme, že záměrně necháváme umírat lidi, protože se to vztahuje samozřejmě k době covidové.

Je možné samozřejmě říci něco jiného. Je možné říci to, že rozhodnutí, které jsme udělali, vedlo k tomu a k tomu. Můžeme dokonce i říct, že to rozhodnutí bylo špatné, a my netvrdíme, že jsme dělali jen dobrá rozhodnutí. Samozřejmě, dělali jsme rozhodnutí i taková, která nebyla dobrá, mnohokrát jsme se za ně omluvili. Ale v každém případě jsme je dělali s vědomím toho, že děláme to nejlepší, nejlepší možné. Ale můžeme říct, že v důsledku toho, že se udělalo takové rozhodnutí, nastala taková či onaká situace. My bychom samozřejmě zase reagovali a reagovali jsme ve smyslu toho, jakým způsobem opozice měnila svoje názory, jakým způsobem se odmítal nouzový stav v době, kdy jsme tady měli nejvíce nakažených lidí a kdy jsme tady prosili o to, aby se o pár dní nouzový stav prodloužil, abychom mohli udělat určitá opatření. Mohli bychom se bavit o tom, jak opozice cupovala nošení roušek, jakým způsobem v určité době navrhovala uvolnění. A do značné míry jsme to mohli i chápat, protože jsme chtěli věřit tomu, že je snaha třeba pomoci ekonomice. To všechno je možné diskutovat.

Ale vy jste nás obvinili. Vy jste nás obvinili z toho, že chystáme a děláme doslova a do písmene sabotáž. A nejenom nás, ale nás a obrovské množství spolupracovníků, protože to není pochopitelně jenom o vládě. Vláda samozřejmě prostřednictvím několika svých členů rozhoduje, ale vláda se na všech těch řešeních dnes a denně domlouvá a participuje s tisíci a tisíci spolupracovníků. Jsou to všichni ti, kteří po dobu jeden a půl roku jedou na absolutní hraně svých možností. Jsou to lidé, kteří dělají to nejlepší, co mohou. Jsou to lidé, kteří to odnáší na zdraví. Jsou to lidé, kteří riskují velmi často své životy. Jsou to zdravotníci, lékaři, sestřičky, jsou to hygienici, jsou to hasiči, jsou to zástupci armády, policie, jsou to třeba i dobrovolníci, ale jsou to i úředníci na našich úřadech, kteří píší zákony, kteří píší nařízení, kteří se snaží vytvářet podpůrné programy pro podnikatele, aby přežili, kteří dnes a denně sedí na přetížených infolinkách. A domníváme se, že skutečně tito lidé jsou součástí nějaké tajné mise a že participují na tom, že chceme vytvářet co možná nejhorší prostředí? Domníváme se, že tito lidé jsou nesvéprávní? Není to tak.

Během několika dnů nebo týdnů převezme současná opozice vládu a my jí nepřejeme nic špatného, ale uvědomme si, že s těmito lidmi, které jste takhle nařkli, s těmito lidmi budete muset spolupracovat, s těmito lidmi budete muset tu krizi rovněž řešit a budete je muset motivovat. Jakým způsobem je dneska máme motivovat, když slyší toto? Uvědomme si prosím to, že toto současně podporuje všechny dezinformace, proti kterým se snažíme všichni společně bojovat. Dnes a denně se tady objevuje nějaký nový mesiáš. Jednou je to polopsychopat Landa, podruhé je to pan Janeček, potřetí je to někdo jiný a všichni tito lidé se snaží mesiášským způsobem přes dezinformace ovlivňovat nemalou část obyvatel. A co my jim dneska říkáme, nebo co vy jim říkáte? Vy jim říkáte, že vláda dělá cíleně vše pro to, aby dělala jenom to nejhorší. Jinými slovy, testování je to nejhorší? Jinými slovy, O-N režim je to nejhorší? Jinými slovy, O-T-N režim je to nejhorší? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP