(10.10 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Další je stálá delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Tady je požadavek na návrh 5 členů, z toho minimálně 2 ženy, a 5 náhradníků, z toho minimálně 1 žena. Pouze v tomto případě zatím návrh ze strany Sněmovny nebude kompletní, protože v té první části u členů máme v tuto chvíli pouze 4 nominace a z toho 1 ženu. Je možné ale takto návrh přijmout s tím, že podle informací z mezinárodního oddělení budou pověřovací listiny odesílány až v lednu, takže my ještě jako volební komise budeme s kluby jednat a předpokládáme, že ta 1 chybějící žena bude doplněna nebo navržena v rámci standardního návrhu na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. To znamená, můžeme tento návrh v tuto chvíli takto přijmout. Opakuji, je to stálá delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji a zahajuji hlasování o vašem návrhu. Ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 75 bylo přihlášeno 175 poslanců, pro hlasovalo 154 z nich, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane předsedo, máte slovo, abyste mohl pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Máme před sebou poslední hlasování. Jsou to poslanci a poslankyně navržení do stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy. Zde je požadavek 3 členové a 2 náhradníci. Tento počet byl ze strany poslaneckých klubů zcela naplněn a můžeme v tomto duchu hlasovat o navrženém usnesení na obsazení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, dám hlasovat o vašem návrhu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 76 bylo přihlášeno 176 poslanců, pro návrh hlasovalo 157 z nich, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

A tím jsme vyčerpali bod číslo 29. Ptám se pana předsedy volební komise, jestli tomu tak je? (Předseda volební komise souhlasí.) Děkuji.

Končím projednávání bodu číslo 29.

 

A budeme pokračovat bodem číslo

 

30.
Vyhlášení lhůt na podávání návrhů na předsedy zřízených stálých komisí
Poslanecké sněmovny a vedoucí stálých delegací Parlamentu
do meziparlamentních organizací

Žádám předsedu volební komise pana poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Ode mě je to pro dnešek poslední informace. Jak jsme teď ustavili všechny komise, stálé komise a delegace, tak nyní budeme muset v dalším kroku rozhodnout volbou, a to tajnou volbou, o jejich předsedech. Návrhy na podávání předsedů pro poslanecké kluby volební komise vyhlásila na své 5. schůzi, a to do úterý 14. prosince do 12 hodin. Vycházíme z předběžné informace, že by v tom týdnu pak měla pokračovat řádná schůze Sněmovny, a jak jsme už informovali, předpokládáme, že volební body by měly proběhnout během středy 15. prosince někdy před obědovou pauzou. Takže ještě jednou, tato lhůta je nyní vyhlášena do úterý 14. prosince do 12 hodin. A stejně tak, jak jsem zmínil, pokud už by byly například nějaké požadavky na změny v orgánech, tak ta lhůta pro případné změny je stejná, a je také tedy do úterý 14. prosince do 12 hodin. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já se jenom zeptám, jestli se chce někdo k tomuto sdělení pana předsedy vyjádřit?

 

Pokud tomu tak není, končím bod číslo 30 a děkuji panu předsedovi za to, že nás provedl jednotlivými volbami.

 

Dovolím si teď přečíst omluvy. Pan Vlastimil Válek se omlouvá z dnešního jednání schůze mezi devátou a 11.15 hodin z důvodů pracovních, pan poslanec Bauer se omlouvá z dnešního jednání schůze od 10 do 12 hodin ze zdravotních důvodů, omlouvá se dnes i paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová do konce jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Fiala z dnešního jednání mezi půl desátou a půl jedenáctou hodinou. To byly omluvy.

 

A my můžeme přikročit k poslednímu bodu jednání naší schůze, což je

 

31.
Návrh na úhradu volebních nákladů politickým stranám, politickým hnutím
nebo koalicím za volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021

K tomuto bodu vám bylo dnes rozdáno do lavic usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 10 z jeho 3. schůze ze dne 23. listopadu, které obsahuje návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Prosím předsedkyni mandátového a imunitního výboru, poslankyni Helenu Válkovou, aby předložené usnesení uvedla. (Místopředseda výboru Feranec jde k řečnickému pultu a upozorňuje, že paní předsedkyně je omluvena a on ji zastupuje.) Ano, pan místopředseda Feranec za omluvenou paní poslankyni Válkovou. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych v zastoupení paní předsedkyně uvedl tento bod. Máme projednat návrh, který vyplývá především z § 85 zákona č. 247/2000 Sb. (správně č. 247/1995 Sb.), o volbách do Parlamentu České republiky. Podle tohoto ustanovení má Poslanecká sněmovna za povinnost sdělovat Ministerstvu financí údaje o počtu platných hlasů odevzdaných pro politické strany, politická hnutí nebo koalice. Hlášení se posílá pro účely výplaty příspěvku na úhradu volebních nákladů.

Jak už bylo řečeno, dostali jste na stůl usnesení mandátového a imunitního výboru, kde se navrhuje přijetí usnesení Sněmovny plus počty hlasů a počty mandátů. Takže já bych si dovolil přednést návrh usnesení Sněmovny tak, jak ho navrhl mandátový a imunitní výbor na své 3. schůzi konané 23. listopadu:

"K návrhu na úhradu volebních nákladů politickým stranám, politickým hnutím nebo koalicím za volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 Poslanecká sněmovna

I. sděluje Ministerstvu financí podle ustanovení § 85 zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, ve znění pozměňovacích předpisů, počty platných hlasů odevzdaných pro jednotlivé politické strany, politická hnutí a koalice ve volbách konaných do Poslanecké sněmovny v roce 2021 a počty mandátů poslanců do jednotlivých politických stran a hnutí;

II. doporučuje, aby Ministerstvo financí podle ustanovení § 85 citovaného zákona uhradilo politickým stranám, hnutím a koalicím volební příspěvek."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně za přečtení usnesení.

Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu a ptám se, kdo se do ní hlásí?

Nikoho nevidím, tedy všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak, takže končím i podrobnou rozpravu.

Ptám se, jestli pan místopředseda chce mít závěrečné slovo? Nechce mít.

 

Čili my můžeme přejít k hlasování o návrhu usnesení, které pan místopředseda přednesl a které máte na svých lavicích, usnesení číslo 10.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro předložené usnesení? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 77 bylo přihlášeno 175 poslanců, pro návrh hlasovalo 171, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji pěkně panu místopředsedovi a končím tímto projednávání bodu číslo 31.

 

Doplňuji, že z dnešního jednání Sněmovny do konce jednacího dne se omlouvá pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

A ještě mě požádal o slovo pan předseda volební komise Martin Kolovratník, aby vás informoval ještě o jedné věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP