(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ten návrh Ministerstva zdravotnictví je od 1. února 2022 povinné očkování pro osoby ve věku šedesáti let a starší, pro vybrané profesní skupiny, které jsou nezbytné pro zabezpečení základních funkcí státu - bylo by asi absurdní, aby policista šel kontrolovat restauraci na O-N a nebyl naočkovaný - a jejich činnost je specificky zaměřena na zajištění bezpečnosti obyvatel, ochrany jejich zdraví a sociálních potřeb a mají vyšší frekvenci sociálních kontaktů. Takže zvláštní očkování proti onemocnění covid-19 je tak navrhováno i pracovníkům následujících profesí, a to jsou osoby poskytující zdravotní služby nebo jsou zaměstnanci poskytovatelů zdravotních služeb, osoby poskytující sociální služby nebo jsou zaměstnanci poskytovatelů sociálních služeb, osoby připravující se na výkon zdravotnického povolání, příslušníci Policie České republiky, celníci, příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky, vojáci v činné službě, příslušníci nebo zaměstnanci Vězeňské služby České republiky, příslušníci zpravodajských služeb.

Není to rozhodnutí vlády, ale my jsme o tom samozřejmě diskutovali, chtěli jsme vědět, jak to ministerstvo má vymyšleno. To je vyhláška. Pokud se nová vláda a nový ministr rozhodnou, že to změní, tak to změní. A samozřejmě pokud by Sněmovna schválila tu debatu, tento bod, tak bych určitě doporučoval, abychom sem pozvali skutečné experty, ty, kteří by tady mohli vystoupit, a sloužilo by to podle mého názoru dalšímu přesvědčování lidí, kteří se na nás dívají. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Jak jsem pochopila, tak jste vystoupil pouze na podporu bodu, který navrhl pan předseda Okamura, je to tak? Nenavrhujete jiný bod? (Ne.)

Přeji všem pěkné odpoledne. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí s pozměňovacím nebo doplňujícím návrhem k návrhu pořadu? Pokud tomu tak není, přistoupíme nyní k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan předseda Tomio Okamura, a navrhl nový bod jako bod první nebo poslední dnešní schůze. Nový bod má následující název - ještě než ho přečtu, tak zagonguji - a nyní přečtu bod, který navrhl pan předseda Okamura, a ten zní Diskuse o návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na povinné očkování.

Počkáme ještě chvíli, než kolegové doběhnou z předsálí. Budeme tedy hlasovat o jediném navrženém bodu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana předsedy Okamury? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 přihlášeno 181 poslanců a poslankyň, pro 26, proti 17. Tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 3. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 182 poslanců, pro 178, proti nikdo. Návrh, a tedy pořad schůze byl schválen.

 

Ještě, než budeme pokračovat v našem jednání, přečtu omluvu. Pan poslanec Petr Beitl se omlouvá z dnešního jednání Sněmovny z pracovních důvodů.

Před projednáním dalšího bodu, a tím je Vládní návrh zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění covid-19, sněmovní tisk 49, zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám rozpravu.

Pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a přikročíme k hlasování. Zagonguji a mezitím přednesu návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění COVID-19, sněmovní tisk 49, ve zkráceném jednání."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 přihlášeno 183 poslanců a poslankyň, pro 177, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

A nyní otevírám bod

 

1.
Vládní návrh zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného
v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění COVID-19
/sněmovní tisk 49/ - zkrácené jednání

Předložený návrh uvede paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení návrhu zákona, který většina z vás velmi dobře zná.

Dovolte, abych velmi stručně shrnula parametry toho takzvaného krizového ošetřovného. Jedná se o zvýšení parametru úhrady náhrady příjmů na 80 % takzvaného denního vyměřovacího základu, minimálně však 400 korun na den. (V sále je hluk a špatná slyšitelnost.) Platí to pro zaměstnance i pojištěné dohodáře, jak DPP, tak DPČ. Nárok na ošetřovné budou mít rodiče při péči o dítě mladší deseti let a dále pak nezaopatřené starší děti, které se účastní školní docházky, závislé na péči jiné osoby, a to od prvního stupně závislosti, nezaopatřené starší děti se speciálními vzdělávacími potřebami a závažnými poruchami učení, dále pak osoby starší deseti let závislé na péči jiné osoby využívající služby stacionářů a obdobných zařízení, pokud budou uzavřeny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP