(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále tady mám návrh na další zařazení mimořádného bodu na schůzi Sněmovny jménem poslaneckého klubu SPD. Tento bod jsme pojmenovali Výzva vládě České republiky ve věci pokusu eurokomisařky Heleny Dalliové o zrušení Vánoc. Již proběhlo i médii, že Evropská komise chtěla zakázat používat slovo Vánoce. Takže vedení Evropské unie navrhuje, diskutuje, že by chtěli zakázat používat slovo Vánoce. Eurokomisařka pro rovnost, Malťanka Helena Dalliová, totiž představila nový interní dokument Evropské komise ohledně takzvané inkluzivní komunikace. Tento materiál určuje, která slova a výrazy se nesmí používat. Je tak například navrženo zakázat používat slova jako Vánoce, vánoční svátky a oslovení dámy a pánové, protože se zřejmě někdo v Evropské unii necítí být dámou ani pánem, tak aby se neurazil. Tento dokument má být součástí plánu prosazovaného předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou na zavedení takzvané Evropské unie rovnosti a má se ještě dopracovat. Proti tomu dokumentu, jak víme, se ohradil veřejně i papež. Jsou v tomto dokumentu uvedeny pokyny Evropské komise pro takzvanou inkluzivní komunikaci, které mají být plněny zaměstnanci Komise v externí a interní komunikaci. Tento návrh považuje SPD za naprosté šílenství. V EU vládne parta ideologických šílenců, kteří příště klidně navrhnou nepoužívat třeba slovo Velikonoce, abychom tady neurazili například islámské migranty. Občany nevolení eurokomisaři zavádějí pravidla, která ruší tisícileté konvence, výrazy a slova, která jsou a byla používána po staletí našimi předky. Jsme přesvědčeni, že tyto a podobné scestné ideologie, od genderismu a multikulturalismu po nadřazování evropského práva nad státní a upozaděním všeho národního, které EU propaguje, znamenají destrukci suverenity a identity národních národů a evropské civilizace. Chceme suverenitu České republiky bez diktátu Evropské unie.

Hnutí SPD prosazuje dlouhodobě zákon o referendu včetně referenda o vystoupení z Evropské unie, aby sami občané demokraticky rozhodli o své budoucnosti ve své zemi. Většina ve Sněmovně, tedy koalice SPOLU, což je KDU-ČSL a TOP 09, a Piráti a Stan včetně hnutí ANO nám ale zákon o referendu odmítá zařadit na program jednání Sněmovny. Přitom v drtivé většině zemí Evropské unie zákon o referendu existuje. Takže to, co prosazuje SPD, je standardní demokracie, naopak tady většina demokracii brání.

V případě, že námi navrhovaný bod bude schválen, navrhuji jménem poslaneckého klubu SPD, abychom hlasovali o tomto usnesení. Já ho přečtu, návrh usnesení SPD, které bychom byli rádi, aby ho Sněmovna přijala. K tomu ale potřebujeme vaše hlasy, je nás jenom dvacet poslanců z dvou set. Takže my navrhujeme usnesení: "Vánoce jsou jedním ze dvou nejvýznamnějších křesťanských svátků, které však v Evropě mimo praktikující věřící slaví také lidé, kteří se nehlásí k žádné z církví. Z tohoto důvodu se Vánoce bezesporu dají označit za jeden ze základních zdrojů identity všech evropských národů a pokus členky Evropské komise Heleny Dalliové o zrušení Vánoc či o takovou jejich redefinici, která by se zrušení de facto rovnala, pak nelze chápat jinak než jako otevřený útok na jeden z nejstarších a nejvýznamnějších pilířů identity celé západní civilizace. V této souvislosti je rovněž nutné konstatovat, že k takovému pokusu se neodhodlal dokonce ani žádný z politických režimů, které jsme si - a to zcela po právu - zvykli považovat za vrcholně odpudivé, tedy režim bolševický a fašistický. Z uvedených důvodů není možné eurokomisařku Helenu Dalliovou vnímat jinak než jako za zcela nezpůsobilou nadále zastupovat zájmy evropských národů a evropských zemí sdružených v Evropské unii. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky proto ukládá vládě České republiky, aby neprodleně vyzvala vládu Maltské republiky k přijetí takových opatření, která povedou k co nejrychlejšímu odvolání eurokomisařky Heleny Dalliové z Evropské komise. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dále ukládá vládě České republiky, aby o svých krocích v této věci písemně informovala předsedy všech poslaneckých klubů. Sdílení společných rituálů je jedním ze základních zdrojů identity každé entity. V tomto ohledu jsou Vánoce zcela výjimečné, protože jiný rituál, který by tak masově sdíleli příslušníci všech evropských národů, zřejmě nenajdeme." Konec návrhu usnesení z pera SPD, o kterém bychom tady rádi hlasovali, pakliže projde náš bod, abychom zařadili ten mimořádný bod, o kterém hovořím. Ale k tomu znova potřebujeme hlasy vás, poslanců ostatních stran, protože nás je jenom dvacet z dvou set.

To znamená, požádal bych vás, kdo také má problém s tím, že Evropská komise diskutuje o tom, že by chtěla zakázat používat slova jako Vánoce, vánoční svátky, tak prosím vás o podporu. Kdo nás nepodpoří, tak s tím samozřejmě souhlasí, protože kde jinde to diskutovat než tady v Poslanecké sněmovně. Takže opět je potřeba, abychom ukázali činy, nikoli jenom slova, protože ústními proklamacemi se samozřejmě nic nevyřeší, a vidíme, co už eurokomisařka, která je ve vedení Evropské komise, navrhuje. Právě to je, protože jsou jenom ústní proklamace, ale když to usnesení dáme písemně, tak se tím vláda bude muset zabývat a samozřejmě pak je tu ta platforma pro to, aby ty výtky sdělili, protože zatím jsem žádné skutečné postupy nebo skutečná nějaká písemná vyjádření nebo nějaká oficiální stanoviska za vládu, ať za tu dosavadní nebo budoucí, vůbec vůči Evropské komisi nezaznamenal. Takže zase servilně mlčí? Takže je důležité, abychom se k tomu postavili.

Tady jsem přečetl návrh našeho usnesení a navrhuji zařazení tohoto mimořádného bodu na tuto schůzi Sněmovny s názvem Výzva vládě České republiky ve věci pokusu eurokomisařky Heleny Dalliové o zrušení Vánoc jako třetí bod této schůze Poslanecké sněmovny po těch našich dvou bodech - Zdražování, inflace, hrozba ekonomické krize v České republice, abychom pomohli lidem ohledně zdražování, a po druhém bodu, kde jsme to nazvali Nouzová opatření a jejich vliv na ochranu zdraví občanů České republiky, tak bychom to chtěli jako třetí bod. A pakliže by to neprošlo, tak bychom to navrhli konstruktivně jako sedmý bod, protože chápu, že první čtyři body jsou změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny a nějaké volby a tak dále, takže bychom to navrhli jako sedmý bod, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že na to snad není časový prostor. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Všechny tři návrhy byly zaznamenány, pane předsedo.

Jenom doplním omluvy z dnešní schůze. Ještě se omlouvají pan poslanec Nacher od 15 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Jan Bureš, který se omlouvá z celého dne z pracovních důvodů.

Nyní, jenom pro informaci pro vás, pořadí přihlášených. Nyní je přihlášená paní ministryně v demisi Alena Schillerová s přednostním právem, následně s přednostními právy předseda klubu ODS Marek Benda, paní ministryně Dostálová, pan ministr Brabec, pan ministr Metnar, pan premiér Babiš a následně - je to v pořadí, jak se jednotliví ministři přihlásili - a pak jsou už přihlášeni pan poslanec Juchelka, pan poslanec Stanjura a paní místopředsedkyně Kovářová. Takto je to pořadí s přednostními právy.

Nyní je tedy přihlášená paní ministryně poslankyně Schillerová. Chápu, že byste si rádi dávali přednost, ale v tom případě je potřeba, aby dala přednost celá řada dalších přihlášených před panem premiérem Babišem. Tak to je prostě zaznamenáno, nemohu tady v tomhle případě úplně to pořadí libovolně měnit. Tak se omlouvám, ale v tomhle případě to nejde jinak. Paní předsedkyně a ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, já myslím, že si s tím poradíme.

Dobrý den, dámy a pánové, dovolte, abych předstoupila s navržením bodu k zařazení na jednání na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny s názvem Návrh státního rozpočtu na rok 2022, a to s novým pořadovým číslem 9, a dovolte, abych toto zařazení odůvodnila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP