(17.30 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Dokonce jsme na tom v SPD tak, že nejenom že hájíme stavbu dvou nových jaderných bloků v Dukovanech, ale říkáme, abychom co nejdříve zahájili stavbu i dalších bloků v Temelíně, protože ani Dukovany nám nebudou stačit. Dukovany jenom vymění staré jaderné zdroje za nové, to znamená, nezvýší se kapacita. Je potřeba stavět jádro, a abychom vyčistili cestu k jádru, je potřeba, aby Evropská unie uznala jadernou energetiku jako čistý bezemisní zdroj. Takže potud samozřejmě s tím, co je napsáno tady v tom návrhu usnesení, souhlasíme.

Ano, my všichni bychom teď měli utíkat a snažit se snížit ceny energií do budoucna, aby se lidé v České republice nedostávali do finančních energetických problémů. Ale hned první věta, hned první dva řádky, tohoto návrhu usnesení nám právě zabránily pro toto usnesení hlasovat. Ty první dva řádky zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že Česká republika se přihlásila ke klimatickým závazkům obsaženým v Pařížské dohodě i v Zelené dohodě pro Evropu."

To znamená, přihlásili jsme se - nebo ten, kdo pro toto bude hlasovat - se přihlásí k takzvanému Green Dealu, což znamená, že budeme utíkat pro to, abychom co nejdřív zachránili české občany od toho, aby se jim zvyšovaly ceny energií, ale předtím, než začneme běžet, tak se de facto tady tímto střelíme do kolena, takže stejně nikam nedoběhneme.

Hnutí SPD prostě nikdy nepodpoří Green Deal a myslím si, že to v budoucnu bude věc, kterou bude odsuzovat celá Evropa a celý svět. Protože pokud to vezmu jenom na Českou republiku, milion lidí v České republice je v příjmové chudobě. To je 20 % ekonomicky aktivních. Tak, jak o tom mluvil pan ministr v demisi Havlíček, zvýšení cen například elektřiny - vy jste, pane ministře, mluvil o tom, že by se měla zvýšit až o 70 %, i bez DPH, které se možná budeme, alespoň dvě strany v Poslanecké sněmovně, zítra snažit zrušit tak, abychom těm lidem pomohli - dostane stovky tisíc lidí do dluhových pastí. Budou mít problémy, prostě se dostanou do finančních, ekonomických problémů, a to jenom z důvodu rudozelené koncepce několika ideologicky pomatených lidí.

To znamená, že - znovu opakuji - hnutí SPD nikdy nebude hlasovat pro Green Deal, který přivádí české občany do problémů, ani se nepřihlásíme ke klimatickým závazkům obsaženým v Pařížské dohodě. Takže doufám, že jsem vysvětlil jasně, že považujeme jadernou energetiku za jedinou alternativu pro nás do budoucna, pro české občany, ale rozhodně nesouhlasíme s tím, že bychom se hned v prvním řádku přihlásili k tomu, že souhlasíme s koncepcí Green Dealu a s klimatickými závazky z Pařížské dohody. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců hnutí SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane předsedo. S faktickou poznámkou tady vidím přihlášenou paní poslankyni Janu Pastuchovou. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Nepotřebuji dvě minuty, ale jestli jsem dobře poslouchala, tak jste omlouval pana Zdeňka Ondráčka a ten si myslím v tomto volebním období už tady nesedí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já ještě jednou přečtu, co jsem zde říkal, paní poslankyně. Omlouval jsem pana ministra Adama Vojtěcha do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Dále pan poslanec Zdeněk Vondráček po zbytek dne hlasuje s náhradní kartou číslo 28. (Z lavic poslanců ANO zní, že poslanec Vondráček se jmenuje Radek.) Radek. V tom případě se omlouvám. Máte pravdu, děkuji vám.

Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě všeobecnou rozpravu končím. Táži se pana navrhovatele, zda si chce vzít závěrečné slovo? (Ne.) Pane navrhovateli, nechcete. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Táži se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Prosím, pan navrhovatel, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se jenom odkážu v podrobné rozpravě na text usnesení, které jsem přečetl na začátku, když jsem tento bod uváděl. Myslím, že není nutné, abych tu A4 četl znova, že všichni pochopili, o čem budeme hlasovat. Takže ale formálně se hlásím k tomu návrhu usnesení, které zaznělo v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, končím tedy podrobnou rozpravu. Táži se, zda chcete, pane navrhovateli, mít závěrečné slovo před hlasováním? (Ano.) Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji, mně nedá, abych trošku neokomentoval vystoupení Radima Fialy. Myslím si, že pokud umíme česky a pochopíme větu "... konstatuje, že Česká republika se přihlásila...", tak konstatujeme fakt, který se už stal, a ne že o tom dneska hlasujeme. To by v tom návrhu usnesení bylo, že "Poslanecká sněmovna se přihlašuje...". Tak abychom si to vyjasnili, je to tak. My jsme - nechci zabíhat do podrobností - vládní většina tady prohlasovala Pařížskou dohodu a odcházející vláda byla pro Zelenou dohodu pro Evropu.

Ale měli bychom mít nějaký společný cíl a společným cílem je, aby jádro bylo uznáno jako bezemisní zdroj. Které prostředky a které formulace k tomu použijeme, není tak důležité, jako abychom popřáli jak premiérovi v demisi, případně novému premiérovi, aby se v zájmu České republiky takový přístup v Evropské unii podařilo prosadit. To si myslím i z té zkušenosti, kterou mám z vládního výboru pro výstavbu nového jaderného bloku, že nás spojuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než přistoupím k hlasování, ještě pan předseda Fiala s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Myslím, že to je velmi prosté. Pokud s tím nemáte problém, vyškrtněte první dva řádky, nechte tam jenom jadernou energetiku a my to velmi rádi podpoříme a budeme pro to všichni určitě hlasovat. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se nikdo další nehlásí a návrh usnesení byl přečten, dám o něm hlasovat.

Ještě zagonguji, aby přišli do sálu poslanci, kteří jsou venku před sálem. (O slovo se hlásí poslanec Stanjura.) Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Radim Fiala ví jako zkušený parlamentní politik, že teď už to není možné. Nicméně chci jít většině naproti, tak navrhuji, abychom o první odrážce hlasovali zvlášť a pak abychom o všech ostatních odrážkách hlasovali jako celek. Myslím si, že tomu nic nebrání. Kdo jako já chce podpořit všechny odrážky, bude dvakrát pro, kdo chce podpořit jenom část usnesení, bude jednou pro a jednou proti.

Takže navrhuji, pane místopředsedo, abychom o té první odrážce hlasovali zvlášť a pak druhým hlasováním abychom hlasovali o těch ostatních odrážkách. Myslím, že takovou proceduru můžeme odsouhlasit a takto můžeme postupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ano, tento návrh lze akceptovat. Vzhledem k tomu, že nikoho dalšího nevidím, v tom případě budeme hlasovat ve dvou krocích.

 

Nejprve dám hlasovat o té první odrážce, že "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že...". Poté o zbytku bodů.

Zahajuji a dávám hlasovat o první odrážce, jak říkal pan zpravodaj v rámci předneseného usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 15. Přihlášeno je 190 poslankyň a poslanců, pro návrh 165, proti 19. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní dám hlasovat o zbytku toho návrhu usnesení tak, jak bylo přečteno.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 16. Přihlášeno je 191 poslankyň a poslanců, pro 187, proti nikdo. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP