(17.20 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Ministr Brabec nic nenavrhl, ministr Lubomír Metnar také nic nenavrhl a ministr Vojtěch Adam také nic nenavrhl.

 

Dalším bodem, o kterém dám hlasovat, je návrh pana poslance Aleše Juchelky, chce zařadit na program schůze bod, který nazval Dopady rozpočtového provizoria na sociální oblast.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 13, přihlášeno je 193 poslankyň a poslanců, pro návrh 87, proti 73. Tento návrh byl zamítnut.

 

Tak jak mám poznámky před sebou, jsme se vypořádali se všemi návrhy, které zazněly. Nikdo to nerozporuje, v tom případě nyní nechám hlasovat o návrhu programu této schůze jako celku s úpravami, které jsme přijali.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh programu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Do hlasování s pořadovým číslem 14 přihlášeno 193 poslankyň a poslanců, pro návrh 170, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem této schůze jsme vyjádřili souhlas.

 

Ale mám zde připomínku k hlasování. Prosím, pane poslanče. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. U hlasování číslo 9 jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Pouze vyjádření pro stenozáznam bez zpochybnění hlasování. Dobře, děkuji vám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Děkuji, vážený pane předsedající, u hlasování číslo 4 jsem hlasoval proti, ale objevilo se tam pro, hlasování nezpochybňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Opět pro stenozáznam. Dobře, děkuji vám. Tím jsme se vypořádali s připomínkami k hlasování a přistoupíme v tom případě k programu dnešní schůze. Jako první jsme schválili bod s názvem

 

9.
Usnesení Poslanecké sněmovny k nezbytné úloze jaderné energetiky
v dekarbonizaci ekonomiky

Prosím, aby se slova ujal poslanec Zbyněk Stanjura, který, bude-li souhlasit, se stane současně i zpravodajem tohoto bodu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já jsem myslel, že budu předkladatel, ale tak budu i zpravodaj. Nevím, jestli to není nepřípustná kumulace funkcí, ale pokud není jiný zpravodaj nebo jiný zájemce, tak se toho určitě rád ujmu.

Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové, předkládám jménem vládní většiny návrh usnesení k tak závažné věci, jako je budoucí využití jaderné energetiky. Musím říct, že na tom máme velkou opozickou shodu, to se projevilo i v minulém volebním období, kdy jsme jako zástupci opozice pracovali ve vládním výboru pro výstavbu nového jaderného zdroje, a musím říct, tam jsme se v zásadě všichni zástupci tehdejších poslaneckých klubů shodli na tom postupu.

Jak jistě víte, zatím se nepovedlo přímo uvést do té známé taxonomie jádro jako bezemisní zdroj. My jsme ten návrh usnesení připravili ve vládní většině, musím říct, designovaný premiér Petr Fiala ten text zkonzultoval se stávajícím premiérem v demisi Andrejem Babišem, že na tom je shoda. A já si dovolím přečíst návrh toho usnesení, ať to pak nemusím opakovat před hlasováním.

Stejně tak mohu informovat, že mí kolegové v Senátu předloží stejný návrh usnesení zítra, protože zítra probíhá plénum Senátu a je velká šance, že totožné usnesení přijme i horní komora. Já jsem ten text usnesení, kromě toho, že jsem ho dal předsedajícímu schůze, dal také všem předsedům a předsedkyním poslaneckých klubů, ale přesto ho přečtu, protože ne všichni ho máte k dispozici, tak se omlouvám, je to necelá A4.

Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje, že Česká republika se přihlásila ke klimatickým závazkům obsaženým v Pařížské dohodě i v Zelené dohodě pro Evropu. Oceňuje, že smlouvy Evropské unie uznávají právo členských států svobodně si vybrat složení energetického mixu a že Evropská komise opakovaně potvrdila, že při hodnocení nízkoemisních zdrojů bude respektovat technologickou neutralitu.

Zdůrazňuje, že Česká republika je vzhledem ke svým geografickým podmínkám schopna splnit výše zmíněné závazky pouze při možnosti dalšího využívání a rozvoje jaderné energetiky. Připomíná, že nezastupitelnou roli jaderné energetiky v dekarbonizaci hospodaření nedávno potvrdila i předsedkyně Evropské komise. Konstatuje proto, že jaderná energetika musí být plnohodnotně uznána jako součást řešení při dekarbonizaci ekonomiky. Nelze ji posuzovat jen jako přechodovou kategorii, ale jako nástroj, který nízkouhlíkovou transformaci hospodaření umožňuje a činí jí dlouhodobě ekonomicky a sociálně udržitelnou. Kritéria udržitelnosti nízkouhlíkové transformace hospodaření mají být technologicky neutrální a nesmí je rozlišovat ani podle generací jaderných zařízení, ani podle technologie reaktorů.

Konstatuje také, že Česká republika hodlá využívat ve svém mixu i zemní plyn jako přechodný zdroj. Vyzývá proto Evropskou unii, aby zahrnula plyn jako přechodný zdroj a jadernou energetiku jako umožňující zdroj do taxonomie udržitelných financí ještě do konce roku 2021, tak aby členské státy Evropské unie, které se k tomu rozhodnou, mohly do jejich rozvoje investovat finanční prostředky za konkurenceschopných podmínek.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR je přesvědčena, že takové rozhodnutí Evropské unie vytvoří příznivější prostředí pro úspěšné vyjednávání legislativního balíčku Fit for 55 během nadcházejících předsednictví Francie, České republiky a Švédska v Radě Evropské unie v letech 2022 a 2023.

Poslanecká sněmovna pověřuje Andreje Babiše, předsedu vlády České republiky v demisi, aby toto stanovisko přednesl Evropské radě na jejím zasedání dne 16. prosince 2021."

Prosím o podporu tohoto usnesení, až o něm budeme hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a současně děkuji, že jste se ujal role zpravodaje tohoto bodu, pane poslanče.

Přečtu omluvu, dnes do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Adam Vojtěch, dále po zbytek dnešního dne bude pan poslanec Zdeněk Vondráček (správně Radek Vondráček) hlasovat s náhradní kartou 28.

Registruji přihlášku s přednostním právem pana předsedy Fialy a táži se, zda chcete vystoupit ještě před otevřením obecné rozpravy? (Poslanec Fiala nechce vystoupit.) Dobře, děkuji za vstřícnost. Já tedy zahajuji všeobecnou rozpravu a uděluji vám slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. My jsme jako klub SPD hlasovali proti zařazení tohoto dokumentu na dnešní schůzi a myslím, že je správné, abych jako předseda klubu vysvětlil, proč.

Nemáme nic proti jaderné energetice, naopak podporujeme jádro. Já jsem byl v minulém volebním období i členem vládního výboru pro jadernou energetiku a vím, jak je výstavba nových jaderných zdrojů pro Českou republiku v budoucnu důležitá a v podstatě bez výstavby jádra neexistuje alternativa pro dekarbonizaci české energetiky, protože nejsme zemí, která by byla schopna postavit tolik obnovitelných zdrojů, abychom jádro mohli něčím nahradit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP