(10.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Jinými slovy, bavíme se samozřejmě o evropském trhu, o celoevropském trhu, a musíme se bavit o realistických řešeních a krize si žádá krizová řešení. A jestliže tady, jak jsem řekl, vidíme, že se podařilo a podaří v těch dalších letech nebo že ten systém získá pro Českou republiku významné množství peněz, tak se přímo nabízí zdroj těch peněz.

Chci zdůraznit, že to vůbec neznamená - a koukám se na pana poslance Krále, koukám se na pana poslance Adamce a další z hospodářského výboru a z dalších výborů - že to vůbec neznamená, že těch peněz bude nedostatek pro žadatele. Těch peněz tam bude dost. A to je zároveň odpověď i pro pana předsedu Jurečku, protože, pane předsedo, a já věřím, že to víte, a koneckonců ona to velmi brzy zjistí vaše stranická kolegyně nebo nominovaná tedy za KDU-ČSL, moje nástupkyně, paní nová ministryně Hubáčková, že v Modernizačním fondu se opravdu nemáme za co stydět, protože my jsme za prvé získali z Modernizačního fondu druhý největší příděl ze všech členů Modernizačního fondu v rámci zemí, které jsou ho účastny, a jenom pro nezasvěcené: samozřejmě my dostáváme do toho Modernizačního fondu i ostatní část ostatních povolenek ostatních zemí, takže to je velká výhoda. A také jsme už podepsali desítky konkrétních projektů, takže ten Modernizační fond začal úspěšně fungovat a my jsme jedna z nejrychlejších zemí z hlediska jeho přípravy.

Ale také je potřeba říct, že ty podmínky si nestanovujeme my, ty podmínky samozřejmě vychází i z příslušného evropského nařízení a také samozřejmě se k tomu vyjadřuje nejen Evropská komise, ale třeba i Evropská investiční banka. A to je další důvod, proč má tady Sněmovna, parlament, česká vláda možnost udělat to v této krizové situaci zcela bezprecedentní, že část těch povolenek, které budou ve stovkách miliard v příštích letech plynout do Modernizačního fondu, tak jejich část - zdůrazňuji část - po dva roky využít pro to, abychom je mohli dostat ke konkrétním občanům, ke konkrétním firmám, protože Modernizační fond a jeho zaměření evropské - mimochodem, investiční komise Modernizačního fondu se schází dvakrát ročně, velmi reflexibilně, a my jsme tam samozřejmě už teď požádali o změnu toho statutu, ale nepřidal se k nám nikdo, ani třeba z Polska. Takže to nejlépe svědčí o tom, že je potřeba tyhle peníze využít - a to je možnost, kterou má tento parlament, to je možnost, kterou máte vy - a dostat je k lidem. Dostat je tak, aby skutečně to, co tady kolegové navrhli, například odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, jsme mohli zafinancovat. A znovu zdůrazňuji, zůstane tam stále dost peněz pro všechny žadatele, kteří v příštích obdobích - protože my už jsme první výzvy vypsali z Modernizačního fondu, do teplárenství, do oblasti obnovitelných zdrojů - budou čerpat samozřejmě nejenom obce, města, budou čerpat firmy, budou čerpat opravdu tisíce žadatelů, ale těch peněz tam přesto zůstane dostatečné množství. To je jasné ujištění pro všechny, kteří se obávali, že by ty peníze nemusely být, pokud z nich něco odčerpáme, protože my tam navrhujeme, aby pouhá část, vlastně 50 % jedné z těch částí, jednoho z těch řekněme proudů, které plynou do Modernizačního fondu v roce 2022 a 2023, právě směřovaly přímo do státního rozpočtu, kde na rozdíl od podmínek z Modernizačního fondu si vláda, parlament může daleko lépe rozhodnout, jak ty peníze použít, daleko flexibilněji.

Takže proto to není tak, že někde nabízíme něco, kde nevíme, jak se v tom rozpočtu ty peníze objeví, ale my to konkrétně nabízíme a jsem přesvědčen, že je to řešení rychlé, jsem přesvědčen, že ve finále k němu stejně dojde, a já vím, že - koneckonců už jste se tím netajili - koalice dnes neschválí program, to znamená nebude chtít projednávat tyto zákony, ale mám za to, že tím ztrácí čas na to, aby tyhle návrhy mohly, byť by nebyly schváleny v prvním čtení, sloužit jako velmi dobrý základ pro debatu. A tady je prostě každý den, každý týden drahý. Takže já upřímně řečeno nechápu to odmítání se o tom bavit.

Chápu, můžete mít vlastní návrhy, ale minimálně tyto zákony - a znovu zdůrazňuji, i kdyby nebyly podle devadesátky schváleny v prvním čtení - by mohly okamžitě sloužit a získali bychom čas, který je nezbytný, abychom skutečně řešili situaci, která v energetické oblasti v Evropě je zcela bezprecedentní a kde opravdu celá řada domácností, možná i statisíce může mít smutnější Vánoce, ale především příští rok, až začnou chodit zálohy a až začnou chodit faktury na zásadně navýšené ceny energií, a my tady to řešení nabízíme. Neodmítejte ho, prosím. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní pan místopředseda Ivan Adamec a já jen shrnu zatím přihlášky. Následovat bude paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová, pan místopředseda Radim Fiala a paní ministryně Alena Schillerová a zatím poslední přihlášený s přednostním právem je pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní předsedající, vážená vládo v demisi, vážené kolegyně, vážení kolegové, víte, když jsem tady poslouchal výstupy jednotlivých zástupců vlády v demisi, tak jsem měl pocit, že my jsme ti zločinci, kteří tady bráníme dobré věci. Akorát mi tam něco nehraje a nehraje mi ten čas. Vláda v demisi zítra končí a problém s růstem ceny emisních povolenek a s růstem ceny energií tady přece není od včerejška, ten je tady delší dobu, tak prosím, neříkejme, že si někoho bereme jako rukojmí. Já bych to mohl parafrázovat. Vy jste si je vzali tím, jak jste to zařadili teď, jako rukojmí, ne my.

My to budeme muset řešit a my to taky řešit budeme, ale já jsem chtěl mluvit o něčem jiném. Když tady pan předseda Okamura mluvil o tom strašném Green Dealu a jak jsme se včera chovali hrozně, když jsme schválili, že souhlasíme s Green Dealem, tak bych, paní předsedající, přes vás ho chtěl upozornit, že se mýlí. My už jsme to udělali dávno a včera to byla jenom formulace textu, které Evropská unie bude rozumět. Nic jiného to včera nebylo. To jenom na vysvětlení, abychom si tady neříkali věci, které jsou trošku jinak.

A máte pravdu, Green Deal je velký problém, ale na druhé straně, kdo se pohybuje v této oblasti, tak musel tušit, že problémy přijdou. Ano, přechod na bezuhlíkové zdroje není levná záležitost. to jsme věděli. Ne náhodou země jako Amerika, Asie, celé kontinenty odmítají Green Deal, protože na to nechtějí dávat peníze a společnost je do toho netlačí.

Tady jsme se dostali do situace, že Evropská komise poprvé dostala peníze na rozdělování, na aplikaci takzvaného Green Dealu, a vlastně obnova ekonomiky po covidu není obnova ekonomiky po covidu, ale je to zavádění takzvaného Green Dealu. A to ještě nemluvíme o elektroautech, dneska se bavíme jenom o ceně energií. Přece jsme museli tušit, že tato hra, tato akce nezůstane bez odezvy. Je jasné, že když máme uhlíkové zdroje, že nás to bude něco stát. Proč jsme to neřešili tady už před měsícem, kdy ten legislativní proces měl šanci na nějaký život? Teď v tuhle chvíli, dneska - zítra končíte, v pátek nová vláda - co se dá, jak by se to sem případně vracelo, nechápu, fakt ne. Tak neříkejme si ty věci.

Prostě ten problém je tady na stole. Nechci nikoho obviňovat, je to problém, který je všude v Evropě, není to jenom u nás, akorát v Evropě v některých zemích jsou na to lépe připraveni. To je potřeba si říct a my patříme mezi země, které bohužel mají vysoký podíl průmyslu na obyvatele, a prostě ty uhlíkové zdroje máme. Máme, budeme to muset řešit, ale pro nás je to obrovský náraz, protože holt ekonomika má nějakou strukturu v České republice a ta se jen tak změnit nedá. To je potřeba si říct a nejde to ze dne na den. Já jsem úplně nevěřícně tady poslouchal, že Modernizační fond budeme používat jako peníze na doplatek domácností a živnostníků, na zvyšování ceny energie. Fakt si myslíte, pane ministře, že ty prachy nebudeme potřebovat na tu obnovu? Já si myslím, že ano. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP