(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já si trochu připadám - a chápu, volby byly 8. a 9. října. Dneska už máme ale 5. schůzi Poslanecké sněmovny. Přece jmenování vlády nemůže být důležitější než pomoc lidem. Hovořím o tom proto, protože už to tady zaznělo, protože předsedové klubů avizovali, předsedové klubů SPOLU a PirSTAN, že návrh této schůze v žádném případě nepodpoří. A chtěla bych vás opravdu všechny požádat o podporu programu jednání dnešní schůze, protože asi všichni vědí - a mě velmi udivilo vystoupení pana Ivana Adamce, prostřednictvím paní předsedající, kde řekne, že tyto zákony mají nějaké vady - vždyť to jsou vládní návrhy, vždyť prošly standardním legislativním procesem. To chcete říct, že legislativní rada vlády tyto zákony nepodpořila? Každý zákon musí legislativní rada vlády projednat a poté takovýto zákon jde na plénum Sněmovny.

A chtěla bych vás všechny upozornit, že další schůze je plánovaná na 12. ledna. A pokud tedy přijde nová vláda s nějakým novým návrhem zákona, protože jestli se tady hovoří, že přijdou s nějakým novým řešením, a hovoří se tady o Modernizačním fondu, ten tady nějakým způsobem rezonuje. Pan Ivan Adamec tady hovoří o teplárnách, tak Modernizační fond už dneska funguje. Ty programy už jsou dávno otevřené... (Místopředsedkyně Richterová: Prosím, prostřednictvím předsedající.) ... prostřednictvím paní předsedající. Určitě se k tomu vrátí ještě pan ministr životního prostředí, aby vám přesně řekl, jaké jsou tam alokované částky. Je otevřený program na teplárny, je otevřený program na obnovitelné zdroje energie, na snížení CO2. Všechny tyto programy už jsou otevřené, akorát se předpokládalo, že v rámci Modernizačního fondu bude ten příjem za dané období 200 miliard, a teď vidíme, že se to bude velmi navyšovat, takže to může být až 500 miliard.

Takže pokud přijde nová vláda s jiným návrhem řešení, a bude s největší pravděpodobností ty finanční prostředky (chtít) získat z Modernizačního fondu, tak bude muset přijít opět s návrhem zákona. Tento návrh zákona bude muset schválit vláda, bude muset jít do legislativní rady vlády, bude muset jít do Sněmovny, do Senátu a to asi s největší pravděpodobností do 1. ledna nestihneme. Proto je tak strašně důležité dneska toto podpořit a nehrát si v tuto chvíli na opozici-koalici. A pokud přijdete s nějakým lepším řešením, tak vždyť se dá toto po dvou měsících zrušit, nebo přijdete s tímto řešením a řeknete: Dobře, tak už nulová sazba DPH, my máme lepší řešení, ale uvědomme si jedno, že ta nejhorší období ohledně cen energií, které podle odborníků na nás čeká, je právě začátek příštího roku. A mě opravdu velmi udivuje, že si myslím, že v tuto chvíli si nemůžeme hrát na to, já tohle nepodpořím, protože jsem to nevymyslel já, nepředložil jsem to já. A to si myslím, že je celý důvod, proč nechce v současné chvíli vládní většina ve Sněmovně podpořit dnešní program schůze.

A pokud většina v Poslanecké sněmovně dneska neschválí tyto tři návrhy zákonů řešící problém cen energií, tak si dovolím říct, že za devět dní máme Vánoce, tak aby si všichni uvědomili, jaký dárek dáte občanům. Od 1. ledna začnou všichni platit ke zvýšené ceně energie 21% DPH a každá domácnost přijde z obnovitelných zdrojů o úsporu 1 500 korun. Celkově to dělá 35 %. Opravdu se zamyslete nad tím, když dneska budete zvedat ruku pro to a nepodpoříte dnešní program schůze. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní k řečnickému pultíku může přijít pan místopředseda Radim Fiala, připraví se potom paní ministryně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo, pane místopředsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi několik slov ještě k celkové situaci ohledně energií. Tak za prvé měli bychom dnes jednat o odpuštění DPH na energie. Současná situace vyžaduje řešení příčin skokového zdražení energie.

Řešení jako snížení DPH, dotace pro nemajetné, jsou pouze marné hašení požáru. To si tady musíme říct, i když hnutí SPD říká, že pro začátek je pro, abychom lidem pomohli, to znamená, abychom jim pomohli tím, že snížíme DPH nebo zrušíme DPH pro několik měsíců, ale v každém případě do budoucna to není řešení tohoto problému, a já si myslím, že to všichni vědí a je potřeba se na to podívat komplexně. Je to řešení dočasné, to zrušení DPH, které v důsledku zaplatí daňoví poplatníci, tedy občané. Stát totiž nemá jiné peníze než ty, které vybere od lidí. Snížení DPH prohloubí veřejný druh, který v budoucnu opět zaplatíme my všichni. Rostoucí cena energií je důsledkem energetické politiky Evropské unie. Pokud tohle neřekneme, tak nemůžeme nic vyřešit.

Bod 2. Podpora obchodování s emisními povolenkami. Evropská unie s využitím nástroje, který se jmenuje emisní povolenka drtí ekonomiku svých členských zemí. Tím, že obchodování s emisními povolenkami dala Evropská unie na burzu, staly se z emisních povolenek, který měly mít významný vztah k životnímu prostředí, cenné papíry, které nakupují spekulanti, které nakupují například americké penzijní fondy a jiní, takže my platíme nikoliv peníze na životní prostředí, ale platíme peníze, na kterých vydělávají spekulanti, a to samozřejmě drtí naší ekonomiku. Cílem právě tohoto nástroje je zničit současnou ekonomiku a nahradit ji falešným ideálem zelené Evropy a světa.

Rostoucí cena emisní povolenky má být ekonomickým nástrojem, jak zničit takzvaně emisně špinavé zdroje včetně energetických dalších zdrojů. Je to nebezpečné šílenství, které jinak zvládne tlumit bohatá země jako Německo a jinak země, kterou je Česká republika. Politika Evropské unie, to znamená zvyšování ceny emisních povolenek, je základní příčinou a bez odstranění této příčiny je nemožné zastavit energetickou krizi. To znamená, i my v hnutí SPD se přikláníme k tomu, že bychom po vzoru Polska měli z tohoto obchodování s emisními povolenkami vystoupit. Odstranění této příčiny znamená říci Evropské unii ne. Spojence najdeme a k tomuto kroku se chystá Polsko. Přestaňme respektovat vnucená pravidla ekonomické sebevraždy v podobě emisních povolenek. Jde o ideologický, nikoliv tržní nástroj.

A teď bych se chtěl také vyjádřit k tomu, jaké tedy máme řešení do budoucna. Já vím, že je to házení hrachu na teď, ale říct to tady musím, protože pokud něco kritizujeme, tak bychom měli i konstruktivně říct nějaké řešení. K energetické budoucnosti naší země musíme zajistit dostatek cenově dostupné energie. Co je pro to třeba udělat?

Za prvé musíme mít dostatek zdrojů. Dnes to znamená - a včera jsem o tom hovořil - investovat do jaderné energetiky a předčasně neodstavit tepelné elektrárny. Jaderná energetika znamená nejenom Dukovany, ale začít okamžitě stavět další bloky v Temelíně, protože bez dostatku energie nemůžeme snížit ceny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP