(10.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Za druhé, a to je velmi důležité a myslím si, že bohužel ruku v ruce s Evropskou unií to nepůjde, posílit regulační nástroje státu. Stát musí mít silné regulační nástroje na cenovou politiku výrobců, distributorů a také na regulaci vývozu elektrické energie. Pokud bude cenu u nás vyrobené energie určovat německý odběratel, tak se naši lidé nedoplatí. To znamená, pokud tu energii tady dokážeme vyrobit, tak ji tady musíme nechat, a ne obchodovat ji na burzách, musíme ji tady nechat pro české občany. A pokud to nedokážeme zajistit, bude to velký problém.

A za třetí to nejpodstatnější, a to je nepodřídit se Zelenému údělu a emisnímu povolenkovému totalitarismu. My na to budeme apelovat a budeme s tím novou vládu konfrontovat při každé příležitosti. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu předsedovi klubu SPD Radimovi Fialovi. Další, kdo je přihlášen s přednostním právem, je paní vicepremiérka, ministryně financí a předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Než jí předám slovo, dovolím si přečíst omluvy. Mám zde omluvu pana poslance Jana Bauera, který se omlouvá z dnešního jednání schůze od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Dále zde mám omluvu z jednání schůze Poslanecké schůze od 10.30 do 11.15 od pana Vlastimila Válka, také z pracovních důvodů, a poslední omluva je pana poslance Špičáka z jednání od 11.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. To byly všechny omluvy.

Tímto předávám slovo paní vicepremiérce Aleně Schillerové.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych tady stručně zareagovala na některé své předřečníky.

Vážený pane nepřítomný předsedo Jurečko, prostřednictvím paní předsedající, a částečně i na pana poslance Adamce, tam začnu, vy jste aspoň přítomný, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy máte aspoň disciplínu. To nevadí, třeba se dívá u obrazovky pan předseda Jurečka.

O jakých třech čtyřech měsících a probuzení této končící vlády mluvíte? Kdy začala energetická krize? Přelom září, října? Dobře, tak vám přiznám někdy konec září. 20. října zasedla vláda, už měla připravené tyto návrhy a 20. října na svém zasedání je schválila. 1. listopadu dorazily sem do Poslanecké sněmovny, takže kdybych vzala v potaz, jak byste to chtěli rychleji, když ještě v době, kdy nebyla energetická krize, když nebyla energetická krize, tak jsme měli vymýšlet nějaké návrhy? Přesně to bylo téměř na den. A kdybych uznala, že byla ustavující schůze mezi dny 8. až 10. listopadu, tak od té doby jste to tady nechali ležet. A pak, bez slůvka vysvětlení, naprosto v zajetí své pýchy, jste to vyřadili z jednání programu schůze. Bez slůvka - nechceme to proto, proto, nebo nějakého předjednání, protože vy tady přece máte stoosmičku a budete nás válcovat. Jenomže my mlčet nebudeme jenom proto, že tady máte stoosmičku. My tady budeme mluvit a budeme to občanům vysvětlovat. To se nakonec od nás čeká. Takže jste to tady nechali ležet a nemluvte o patnáctém, že je dneska 15. prosince. Díky vám je to až 15. prosince na pořadu této mimořádné schůze, protože jsme se na to nemohli dívat a protože jsme tuto mimořádnou schůzi svolali. Takže abychom si to vysvětlili. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.) Děkuji.

Tak jdeme dál. Trápí vás rozpor s právem EU. To mě také, jsem právník. Děkuju panu předsedovi Jurečkovi, že mi to připomněl. Já to dobře vím a jenom bych ho chtěla upozornit, aby si nepletl rozdíl - se vší pokorou, aniž bych ho chtěla mentorovat - mezi vnitrostátním právem a evropským. My můžeme tuto právní úpravu přijmout a legislativní rada vlády musela upozornit, to je její povinnost, bylo tam stanovisko předsedy, tam nebyla legislativní rada, ale ona musí upozornit na to, že je to v rozporu s právem EU, to by jinak nebyla na svém místě. My ji můžeme přijmout, ale vystavujeme se riziku sankcí, infringementu a sankcí. Proto jsem vyvolala jednání na evropské půdě. Samozřejmě písemně, nepřítomný pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, písemně. A ta jednání se rozběhla, jak bývá zvykem, a mohl byste si to pamatovat, pane nepřítomný předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože jste nějakou dobu byl ministrem a zase budete. Takže víte, že ta probíhají na technické úrovni, písemně, předjednají se a pak se domluví politické jednání, a to proběhlo minulý týden. A to politické jednání, to není žádné poplácání se po ramenou. To je silný vzkaz, jasná politická domluva - mám pro vás pochopení. Také by mohl eurokomisař říct: Ne, je to v rozporu s evropským právem. Mám pro vás pochopení, posouváme to na technickou úroveň. A jak řekla velmi dobře moje stranická kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny Mračková Vildumetzová, teď je to na budoucím ministrovi financí, aby to dotáhl. Takže jestli mu jde - a jestli vám jde - o občany této země, tak to prostě on musí dotáhnout.

Výpadek 25 miliard, ono je to 20 až 25, dobře, beru to, to teď není podstatné. Uvědomujete si, že ty peníze bychom nechali v kapsách našich občanů, našich českých domácností? Nejen těch sociálně slabých, o tom budu mluvit za chviličku, o těch sociálně slabých, ale hlavně i střední třídy? Nepíší vám občané, nedostáváte tisíce zpráv, jako dostávám já? Tomu nevěřím, určitě vám píší. A zastřešovat se tím, že to bude výpadek v rozpočtech municipalit, prosím vás... Díky naší vládě, která končí, je stav hospodaření krajů, měst a obcí, díky tomu, že jsme tam dali kompenzační bonusy, a vy jste, pane poslanče, byl nebo jste ještě starosta - já nevím, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tak to dobře víte. Rozpočtové určení daní jsme zvedli od 1. ledna 2021, takže kraje ke konci září dosáhly přebytku 7,5 miliard, obce dosáhly přebytku 36,9 miliard a tak dále. Mohla bych vám uvést - mám ta čísla tady v mobilu - přebytky a tak dále. Hospodaření je lepší než před krizí a je to dobře. To není výčitka, jenom, prosím, myslete na občany. Kolikrát jsem z úst vašich představitelů slyšela na půdě této Sněmovny: Nechte peníze občanům, oni nejlépe vědí, co s nimi.

Toto jsou všechno pozměňovací návrhy za poslední rok a půl z pera vašich opozičních poslanců, bývalých opozičních, kteří tu většinou ještě dále sedí i v tomto volebním období, kde navrhujete různé návrhy na snížení daní a různé návrhy, které jsou i v rozporu s právem EU. Vedli jsme tady o tom debaty velké, zvýšení hranice pro povinné plátcovství a tak dále. Nechci odcházet od tématu, i to jsme už vyjednali v Bruselu, bude to během tří měsíců. A toto jsou návrhy za desítky miliard.

Takže jinými slovy, farizejství. Když jste seděli v opozici, tak jste si dělali návrhy jako trhací kalendář. To my dělat nebudeme. My budeme chodit s návrhy, když to má smysl, když to pomůže občanům této země a našim domácnostem. Proto jsme přišli s tímto návrhem. A jasný výsledek byl generální pardon, který jsem udělala za listopad a za prosinec. Říkala jsem to ve své úvodní řeči, že tento generální pardon přinesl snížení DPH, listopad meziměsíčně, donesl snížení cen u elektřiny o více než 16 %, u plynu o více než 11 %, takže abychom si toto vyjasnili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP