(Jednání pokračovalo v 11.44 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zástupci vlády, budeme pokračovat v pořadu 5. schůze. Přestávka skončila a já v tuto chvíli tady mám další přihlášku s přednostním právem - hlásí se o slovo paní ministryně financí a paní předsedkyně klubu hnutí ANO paní Alena Schillerová. Paní ministryně, máte slovo.

Než vám předám slovo, poprosila bych, aby se všichni usadili do svých lavic, a jestli bych mohla poprosit, zda by se sál trochu ztišil. Pokud něco potřebujete řešit, prosím, běžte do předsálí jednacího sálu. Děkuji a v tuto chvíli předávám slovo paní ministryni.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Krátce - jenom velice rychle zareaguji na pana předsedu Jurečku, protože on nebyl tady v místnosti, v sále, když jsem to vysvětlovala. Samozřejmě vím, že ten návrh není kompatibilní s právem EU a povinností předsedkyně legislativní rady vlády bylo na to upozornit, to je její role. Ale prosím, nepleťme si rozdíl mezi vnitrostátním právem a evropským. My můžeme přijmout tu úpravu, hrozí nám sankce a to je to, o čem jsem jednala s panem komisařem Gentilonim, dostala jsem politický příslib a je potřeba to dotáhnout. Silný politický příslib. Samozřejmě jsme o tom jednali i písemně.

Ještě jednu větu k tomu, co jste řekl, prostřednictvím paní předsedající. Když teď nepomůžeme těm lidem, a ne jenom těm 250, 200 tisícům, o kterých mluvíte, 150 tisícům, když nepomůžeme společnosti, domácnostem, tak možná aby ty daně potom měl kdo platit. A nebudu vám připomínat, prostřednictvím paní předsedající, kolikrát jste různé návrhy tady měl. Mám je tady všechny, zapomněla jsem je na pultíku. Návrhy mnohem horší, za desítky miliard, a šermoval jste tady právě, prostřednictvím paní předsedající, tím, že nemůžeme nechat tuto střední vrstvu padnout.

Tak a teď k panu poslanci Adamcovi. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, já bych taky byla moc ráda, kdyby tady nedebatovala jenom přednostní práva. Velice bych byla ráda. Bylo by to důležité, aby dostali šanci experti jednotlivých klubů, aby o tom mohli mluvit další, protože mí kolegové by samozřejmě rádi mluvili. Nemohou, protože jednací řád je v tomto směru neúprosný. Ale to je jednoduché - dejte tomu návrhu šanci, když vám to tak vadí, a pojďme se o tom bavit na řádné schůzi na plénu!

Každopádně, než se přistoupí k hlasování, znovu apeluji: Je to vážné téma. Odložme tady tyto politické šarvátky, nepolitizujme toto téma a pojďme se domluvit, že to je řešení, je to cesta. Vy nemáte žádné řešení. Nemáte řešení! Vláda vznikne v pátek, teprve se na tom budete domlouvat a výsledkem budou dlouhé týdny, kdy ti lidé budou skutečně odkázáni a budou ve velkých problémech. Já nabízím: Pojďme se o tom ještě bavit! Neunáhlujme se! A v tuto chvíli bych požádala jménem klubu hnutí ANO o přestávku v délce 15 minut, protože my se ještě chceme pobavit. Jsme připraveni případně vám nabídnout jakoukoliv k tomu diskusi a prosím své kolegy, abychom se sešli v Aktech u Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO. Na základě požadavku poslaneckého klubu hnutí ANO a jednacího řádu vyhlašuji 15minutovou přestávku a sejdeme se tady ve 12.03 hodin. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno v 11.49 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP