(11.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Proto jdeme tou cestou plošnou, protože se navíc zdaleka nebude jednat pouze o tuto skupinu. Jak budeme řešit osoby samostatně výdělečně činné, které na to nemají šanci dosáhnout vůbec? Tak je hodíme přes palubu? Máme tady milion živnostníků, rok jsme poslouchali, že je málo podporujeme, i když si myslíme, že jsme jim dali slušnou covidovou podporu, ale bral jsem tu diskusi, chápal jsem ji. Tak co uděláme? Nic? Takže vysvětlíme všem těm řemeslníkům, všem těm obchodníkům, všem těm, kteří potřebují ty energie, rovněž nějakým způsobem se nadechnout, tak nedostanou nic? A jak budeme řešit podniky? Jak budeme řešit průmysl? Proč se to stáčí jenom na DPH? Proč zde taky není diskuse o obnovitelných zdrojích, což je jediný nástroj, který dneska může pomoct firmám? Jiný nevymyslíme. Neexistuje jiný nástroj, chceme-li energetice pomoct.

Druhá věc je, že můžete přijít s tím - neuděláme nic. Ty firmy prostě mají smůlu, je to tržní prostředí, každý se musí sám o sebe postarat. Ano, i to je řešení, ale tak to řekněme. Řekněme naplno, že firmy nedostanou nic. Beru to, aspoň budeme vědět, na čem jsme. Ale pokud jim chceme pomoct, pak není jiné řešení než zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, to znamená tím, že jim částečně odpustíme obnovitelné zdroje. Toto všechno řeší dohromady tyto návrhy, takže není nic naoko. Naopak naoko je to, že říkáme, že někomu pomůžeme, aniž bychom řekli, komu vlastně pomůžeme a kdy mu pomůžeme.

A prosím, jak tady ještě padla ta diskuse k Bohemia Energy, DPI. Dobré ráno, to už tady neřešíme. DPI se vůbec netýká diskuse těchhle třech zákonů. My se řítíme do daleko horší situace, než bylo DPI a Bohemia Energy. Ano, to samozřejmě je problém, nejenom u nás, v Británii, podívejte se, co všude nastalo. A ano, můžeme kritizovat ERÚ, co mohl nebo nemohl dělat, ale v každém případě se musí chovat zákonně. Přece ti z vás, kteří jsou v té energetické branži - a tady vidím spoustu lidí - velmi dobře vědí, že ERÚ nemohlo reagovat, protože by se chovalo protizákonně. Tady pan Král je odborník, já si ho vážím, protože tomu rozumí, a velmi dobře to ví a kýve hlavou, že nemohlo udělat vůbec nic to ERÚ, protože kdyby to udělalo, tak je konec. Jak mohl milionu zákazníků říct, že je zruší? Nemůže to udělat, v tu chvíli by tady samozřejmě byly žaloby. Je to důsledek samozřejmě evropských zákonů, to si taky rovněž řekněme. Ano, evropské prostředí, plně liberalizované, je takové, že se v tom nedalo dělat nic. Ale to je věc jiná.

Samozřejmě i chápu ten problém, který nastal a řešil se okamžitě, řešilo se to přes snížení záloh, řešilo se to samozřejmě komunikací s poskytovateli dodavatelů poslední instance, a hlavně se to řešilo stažením DPH na nulu, což pomohlo - myslím si, že to celou řadu odběratelů když ne zachránilo, tak jim to nesmírně pomohlo.

Takže neřešme prosím teď Bohemia Energy, DPI, to je úplně jiný příběh. Je to samozřejmě důležité dohrát, ale toto se týká zdražování energií minimálně v příštím roce, možná v tom dalším, nehledě na Bohemia Energy. To by nastalo tak jako tak - z důvodů, které jsme si tady už mnohokrát řekli a které nás neminou - toto zdražování.

Takže ještě jednou ty tři otázky byly - o kolik lidí, jak vyřešíme OSVČ a jak se vyřeší průmyslové podniky. Pokud nám toto sdělíte, tak potom diskutujme o vašich návrzích. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu a dopravy a v tuto chvíli mám posledního přihlášeného s přednostním právem, a to pana místopředsedu Ivana Adamce. Jako místopředseda vystupuje s přednostním právem, protože Marek Benda je omluven. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já tady nebudu nadužívat přednostního práva. Mě mrzí, že se tady do diskuse nemůžeme zapojit všichni, bylo by to určitě zajímavější. Nechci reagovat tady na některé názory paní ministryně a pánů ministrů, protože myslím, že v tuto chvíli před námi je problém někde jinde. Buď odhlasujeme, že tyhle body budeme dneska probírat, anebo neodhlasujeme. A vzhledem k tomu, že jsem zatím poslední, doufám tedy poslední diskutující, tak bych požádal za klub občanských demokratů o přestávku v délce deseti minut. Po skončení případné rozpravy bych se ještě jednou přihlásil.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se, jestli v tuto chvíli se ještě někdo hlásí s přednostním právem?

V tuto chvíli na základě požadavku poslaneckého klubu ODS a dle jednacího řádu vyhlašuji desetiminutovou přestávku do 11.44, kdy se sejdeme opět zde v jednacím sále. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.34 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP