(15.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za vaše vystoupení. Další s přednostním právem je předseda poslaneckého klubu TOP 09, pan Jakob. Prosím pana předsedu. To je zatím vše z přednostních práv. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych velmi ve stručnosti vás seznámil se stanoviskem našeho klubu. Chtěl bych v první řadě moc poděkovat panu ministrovi a ministerstvu, že připravili dle mého soudu opravdu, vskutku elegantní řešení, jak pomoci konkrétním lidem. To elegantní řešení spočívá v navýšení měsíčních normativních nákladů na bydlení, a tedy je to úprava už fungujícího opatření, tudíž rozhodně nejde o nějakou novou dávku, jak tady jeden z předřečníků říkal.

Zároveň musím reagovat i na kolegyni paní místopředsedkyni, která mluvila před chvílí. Mně to přijde zvláštní, jak tady obhajujete ty tři návrhy, které už tady ani nejsou k projednání na stole. Fascinuje mě, když říkáte, že mohli dostat dárek všichni občané republiky. Přece vláda a my tady nejsme od toho, abychom rozdávali dárky všem občanům republiky. My jsme tady proto, abychom pomohli těm, kteří opravdu pomoc potřebují. Proto jsem moc rád, že na rozdíl od vašich návrhů minulé vlády, kdy šlo třeba o plošné zrušení DPH, které samo o sobě bylo velmi diskutabilní, tak na rozdíl od toho rozhazování a rozdávání dárečků tato pomoc je jasná, je cílená, je adresná a díky tomu opravdu pomůže těm, kteří jsou v kritické situaci a kteří pomoc potřebují, takže já moc za to děkuji. Děkuji za to, že bylo zpracováno takto rychle, a věřím, že i díky legislativní nouzi, která má opravdu opodstatnění, se ta pomoc opravdu k těm konkrétním lidem dostane. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, a přeji hezké odpoledne.

A jak se tak rozhlížím, nevidím nikoho s přednostním právem, ta jsme již vyčerpali, a podíváme se na poslankyně a poslance, kteří jsou řádně přihlášeni. Poprosím paní poslankyni Janu Pastuchovou, aby se ujala slova, a připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, bylo tady už mnoho řečeno z přednostních práv naší paní předsedkyní, přece jenom bych se ráda ještě malinko vyjádřila k tomuto sněmovnímu tisku, který - ale to už zde bylo také řečeno - 15. 12. 2021 předložila bývalá vláda jako sněmovní tisk 97. Chápu, že současný pan ministr, současná vláda, ještě bez důvěry, když to takhle řeknu, tento sněmovní tisk stáhla, aby mohl jít tento sněmovní tisk ve stavu legislativní nouze, a doplnil tam dvě věci - nebo navýšil tam jednu dávku a rozšířil tento okruh osob na podnájmy - a jak máme v systému, tak asi budeme hlasovat o rekreačních objektech, aby ten okruh lidí byl větší.

Co kvituji a jsem za to opravdu moc ráda, že tam je zmocnění vlády se rozhodnout, že pokud ta cena půjde ještě výš, tak může ještě navýšit tyto normativní náklady. Co mi tam chybí, a toho se bude týkat i můj pozměňovací návrh, který načtu v podrobné rozpravě, je, že vláda sice si dala možnost navýšení, ale vlastně teď nevím, jestli bude chtít - nebude chtít, budou peníze - nebudou peníze, takže vrátím se k tomu, že můj pozměňovací návrh, který podávám společně s panem poslancem Juchelkou, se týká změny jednoho slova, a to, že vládě ukládáme povinnost, že těmto nízkopříjmovým občanům ty peníze ne "může", ale "zvýší". Je to jedno slovo. Místo "může" je tam, že to zvýší. Protože pojďme dát, vyslat zprávu tedy, že to není teď jen jedno gesto, ale že ty občany - i když bohužel se to netýká všech, jak navrhovala naše bývalá vláda našimi zákony - tak že ty lidi nenechá ve štychu, a opravdu jim slibuje - ne, že může, ale že jim pomůže.

Další věc. Pan ministr Jurečka, vaším prostřednictvím, nám na výboru pro sociální politiku zodpověděl několik dotazů. Jsem ráda, že tady ty odpovědi i od něj byly slyšet na plénu, nicméně náš návrh na nulové DPH neprošel kvůli tomu, že by to mělo vliv na další deficit státního rozpočtu. Nicméně my dneska, ani pan ministr Jurečka, jak nám řekl, opravdu nevíme, kolika domácností a kolika lidí se to bude týkat. Teď tam přibyly podnájmy, teď tam přibude rekreační ubytování s trvalým bydlištěm a zde se vychází jenom z analýzy pana Daniela Prokopa, který říká, že to bude zhruba 250 až 280 tisíc domácností. Tam opravdu nebyly zahrnuty rekreační domy, tam opravdu mnoho, můžu říct i seniorů, co znám z okolí, žije a to tam vůbec není započítáno. Takže mně opravdu chybí, kolik to ve skutečnosti bude stát, protože odkazujete se tady, že máme rozpočet takový, jaký je, a proto si nemůžeme dovolit pomoct i střední třídě, které se to samozřejmě dotkne také. Dotkne se to všech domácností a na střední třídu to dopadne úplně jiným způsobem.

Dále, jak řekla tady paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, ze svého okolí vím, že - nebo já jsem se dneska na to ptala i pana ministra na výboru pro sociální politiku - máme seniory, kteří nemají internet, vůbec nikdy nebyli na úřadu práce a i mají stud na úřad práce jít. Může se jednat o handicapované lidi. Mnoho úřadů práce ani není ještě dosud, bohužel, přizpůsobeno na handicapované, i když ve většině ano, ale budou tam stát fronty společně s těmi, kdo si pro ty dávky chodí každý měsíc. Takže oni se zařadí do té fronty a budou tam čekat. Oni se stydí, takže mně přijde, že spíš tato vláda spoléhá na to, že si pro to polovina lidí nepřijde a stát ušetří, místo toho, aby pomohla všem. A protože nevím, jaký ten dopad, kolik těch domácností bude a kolik vlastně to bude stát peněz - víme to, že to nebude třeba podobné tomu, co navrhovala naše vláda s odpuštěním DPH? Já to nevím. Já si můžu myslet, že ne, ale může to dopadnout úplně jinak s tím, že je zde možnost navýšení normativních nákladů na bydlení, kdy vláda teď tam má "může", já navrhuji, ne že musí, ale že to udělá, že to zvýší. Takže to může udělat několikrát a dostaneme se na částku, kterou jste vyčítali naší vládě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP