(15.40 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Další věc, která zazněla. Já jsem se ptala na konkrétní pomoc pro starého seniora, kterému je osmdesát let, nemá internet, nemá příbuzné, ale je soběstačný, nikdy na úřadu práce nebyl - jestli bude nějaké call centrum. Pan ministr mi řekl, že už je, teď řekl, že bude, takže já budu jenom ráda.

Byl tam další problém, a to bych byla ráda, aby na to pan ministr nezapomněl, slíbil, že se tím bude zabývat - že tady máme i občany, kteří jsou na provozu energie závislí svým zdravím. Jsou to lidé... už dneska máme lidi doma na ventilátoru, na různých přístrojích, kteří jsou připojeni na elektriku a opravdu ji potřebují ke svému životu, takže aby tady se i zohlednilo to, že tyto lidi to postihne a oni bez té elektriky opravdu můžou být doma, zaplaťpánbůh za to, že už tyhle možnosti zde v naší republice máme. Já jsem za to strašně ráda, ale pojďme myslet i na tyto lidi, kteří opravdu jsou závislí na těchto přístrojích.

Takže já se v podrobné rozpravě přihlásím k pozměňujícímu návrhu, který mění jenom to, že vláda ne "může", ale "zvýší" příspěvek nebo navýšení měsíčních normativních nákladů, pokud normativní náklady se budou zdvihat, a ne že to bude záležet na benevolenci vlády, a buď jo, nebo ne, anebo teď se s tím nebudeme zabývat. Tak když už jste udělali tento krok, že chcete pomoct, tak slibte občanům, že to nebyl jenom planý slib, ale že to dodržíte i v budoucnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Igor Hendrych. Připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Pane poslanče, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, moc vás tady není v tuhle chvíli. Vážené kolegyně a kolegové, trošku navážu na řeč mých některých předřečníků a rozeberu problematiku příspěvku na bydlení možná trošku detailněji. Dneska jsme to probírali, jak bylo řečeno, konstatováno, na výboru pro sociální politiku. Já jsem panu ministrovi položil pár otázek. On mi na ně sice odpověděl, ale z mého pohledu ne úplně uspokojivě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že se zvýší částka proti současnému nebo čerstvě minulému stavu po zavedení tohoto instrumentu o 2,5 až 3 miliardy korun. Pan ministr v Otázkách Václava Moravce v neděli tvrdil, že to může být i 4,5 miliardy, když to bude potřeba, a paní docentka Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, dokonce připustila, že by to mohlo být 6 miliard korun. Já stojím na tom vašem stupínku, že?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, pane poslanče. Já jsem vás nechtěla přerušovat, nicméně...

 

Poslanec Igor Hendrych: Já jsem tady poprvé. (Řečník odsunuje nohou stupínek pod řečnickým pultíkem.) Teď už to vypadá určitě lépe. (Předsedající: Ano.) Zdálo se mi to nějaké divné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Myslím, že to pro vás teď bude pohodlnější. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Igor Hendrych: Je to tak, je to tak. Dám si na to příště pozor.

Tak abych neztratil nit, prosím vás. Takže tady se nějakým způsobem žongluje s nějakými čísly, ale mně to ani v jednom případě vůbec nesedí. Ani 3,5 miliardy, ani 3 miliardy, ani 4,5 miliardy, ani 6 miliard mi prostě nesedí. Protože když se podíváme na aktuální stav čerpání příspěvku na bydlení v roce 2021, které zveřejnil Úřad práce, tak zjistíme, že bylo vyčerpáno 7 miliard korun do dnešních dní, kdy tady žádná energetická krize nebyla, nebylo třeba nic saturovat, nikomu pomáhat navíc.

A zároveň existuje statistika nebo respektive jakási aproximace, kterou jsem si stáhl ze stránek Ministerstva práce a sociálních věcí, která je dostupná každému, kdo by měl o to zájem, v analýze, kterou si ministerstvo v loňském roce nechalo zpracovat, kde nám vychází, že pouze dva z deseti seniorů, respektive seniorských rodin, ten příspěvek pobírají. Čtyři rodiny s dětmi do 18 let pobírají tento příspěvek a tři potom z dalších oprávněných občanů. Když to shrneme a shrnul to pan Prokop z PAQ Research, který podle slov pana ministra Jurečky velmi úzce spolupracuje s Ministerstvem práce nebo s ním konkrétně, tak ten tvrdí, že 25 % domácností pobírá tento příspěvek do této chvíle, 25 % rovná se 7 miliard. Jedna čtvrtina oprávněné populace rovná se 7 miliard korun. Nerozumím tedy tomu, těm částkám, vracím se k tomu zpátky: 3, 4, 5, 6 (miliard), je to strašně málo. Pokud bychom měli zacílit na celou populaci, a já předpokládám, že Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zacílit na celou populaci, že chce, aby to pomohlo všem oprávněným, a ti oprávnění stoupnou i podle analýzy PAQ Research, no a v tom případě se ale dostáváme na čtyřnásobek aktuálního stavu a je to čtyřikrát sedm, což je 28 miliard korun.

Ale teď je otázka, jestli skutečně chceme pomoci celé oprávněné populaci, anebo dopředu tak nějak anticipujeme, že si na to ti lidé nesáhnou, že prostě tam nepůjdou, že si ten příspěvek nevyzvednou. A ten předpoklad tu skutečně je a už to tady zaznělo. Ti lidé nechodí, příspěvek užívá pouze 25 % populace. A ty důvody jsou známy už poměrně dlouho, to není žádná novinka, že se tyhlety sociální dávky v uvozovkách zkrátka nevyužívají. Lidé se stydí, mají s tím problém, že budou stigmatizováni, v těch frontách, už tady bylo řečeno, na úřadech práce. Mnozí o tom nevědí. A u seniorů, kteří jsou na tom v čerpání zdaleka nejhůř, protože jsou pouze dva z deseti, tak tam je to ještě horší v tom, že v podstatě tahleta záležitost, vyřízení téhle záležitosti, není vůbec nízkoprahové, to už tady bylo také řečeno. Administrativa s tím spojená, respektive celý ten proces podání žádosti a tak dál, je pro spoustu seniorů příliš složitý a není, jak se říká, nízkoprahový.

Takže já to shrnu. Mám v podstatě na pana ministra, prostřednictvím paní předsedající, dvě základní otázky. Jedna je, kolik peněz to tedy bude stát, respektive opravdu chceme pomoci tomu procentu těch, kteří na to mají nárok? To je tak trošku spojené v jedné otázce. A potom opravdu konkrétněji specifikovat, jak budeme vlastně postupovat a jak toho docílíme, těch sta procent. Zatím bylo řečeno, že nějaká komunikační kampaň se chystá a bude a tak dál, ale já bych to chtěl slyšet skutečně přesně, konkrétně, tak, aby to mělo nějakou logiku a tak, aby to znělo věrohodně.

Samozřejmě, tahleta věc se bude sledovat. Nebudeme ji sledovat jenom my v opozici, ale bude ji sledovat, předpokládám, i odborná veřejnost a média a tak dál, jak se vám to bude dařit naplňovat v letošním roce. Jaká ta statistika nakonec bude? Dosáhnete na 70 %, na osmdesát? Uvidíme. I kdyby to mělo být devadesát, tak je to málo. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám, pane poslanče. Jen připomínám i pro ostatní pány ministry a paní ministryně, můžete oslovovat napřímo, není nutné prostřednictvím předsedajícího. Děkuji.

Teď tu máme jednu faktickou poznámku, pan poslanec Petr Sadovský. Mám vás, pane poslanče Sadovský, přihlášeného k faktické poznámce. Dobře, rušíte, odmazávám vás tedy.

A budeme pokračovat, je přihlášen pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se pan poslanec Jiří Kobza. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc vám děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se také vyjádřil k státní sociální podpoře, kterou v tuto chvíli připravila nejen vláda minulá, ale i vláda současná s několika fresh parametry. Pokud se tady neustále říká o té mantře 2,5 až 3 miliardy, tomu jednoduše nevěřím, poněvadž v tuto chvíli vlastně neexistuje vůbec žádná analýza Ministerstva práce a sociálních věcí, jakého vzorku, jaké množiny lidí by se ten příspěvek na bydlení měl týkat. My nevíme, zdali to bude půl milionu nebo milion lidí, ale v tuto chvíli statisticky víme, že například podle nové zprávy o vyloučení z bydlení z roku 2021 se to může týkat až 900 000 občanů, kteří mají vlastní náklady na bydlení vyšší, než je těch 30 %, ze kterého se počítá náklad u příspěvku na bydlení. Takže ta mantra, že tato vláda ušetří, protože vyplatí pouze 2,5 až 3 miliardy korun, prostě a jednoduše není, neexistuje, poněvadž na to nemáme vůbec žádný vzorec, žádná relevantní data. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP