(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Zato mě a naši vládu mentorujete, že jsme málo dbali o budoucnost naší země a našich občanů? To by mě tedy zajímalo, v čem, protože já vidím pravý opak. My jsme vytvořili Národní investiční plán až do roku 2050, kde jsme zmapovali 20 000 projektových záměrů v celkové hodnotě 8 000 miliard, ze kterých můžete čerpat.

Takže těch 200 kilometrů dálnic - a mimochodem, my jsme měli v programu 269 kilometrů - tak ty máte připravené. Panu ministru Kupkovi stačí, když to zrealizuje, jak jsme to připravili. 200 kilometrů obchvatů, silnic prvních tříd, obchvatů měst a obcí, které se zprovozní v následujících čtyřech letech, které jste zahrnuli - a to je super - do svého vládního programového prohlášení, budete otevírat jenom proto, že jsme za vás veškerou práci odvedli my. My jsme na to našli peníze, my jsme prosadili projekty, my jsme začali stavět. Je to naše dědictví, vám to vlivem náhody spadlo do klína.

Když jste byli u moci, tak kolik jste zahájili nových kilometrů dálnic? V roce 2011 - nula, rok 2012 - nula, rok 2013 - 800 metrů, rok 2014 - nula kilometrů. Museli jsme po vás nastartovat celou výstavbu a to trvá roky. Přesto jsme v letech 2018 až 2021 otevřeli 292,3 kilometru dálnic a silnic první třídy, z toho 105,8 kilometru nových dálnic na zelené louce, 89,1 kilometru silnic prvních tříd a 97,4 kilometru zbrusu nové D1.

Rozestavěno je aktuálně 217,5 kilometru nových dálnic a silnic první třídy. Naplno se už rozjely projekty a práce na D4 mezi Příbramí a Pískem, pokračují práce na D3, D35, D6, D7, D55. Dnes stavíme dálnice o více než polovinu levněji než za zlaté éry ODS se zázračně zbohatlým Řebíčkem, kdy kilometr přišel státní kasu na 342 milionů. Za nás kilometr stavíme za 152 milionů. Ale alespoň doufám a jsem rád, že si nový ministr nemusel kupovat post, jako to bylo za vlády největšího darebáka, který se bohužel stal premiérem České republiky. A já myslím, že pan poslanec Bendl by o tom mohl dlouze vyprávět.

A to ani nemluvím o železnici, kde jsme zrychlili spoje a modernizovali tratě. Díky tomu se zkrátila jízdní doba mezi Prahou a Plzní na 74 minut. V roce 2023, kdy skončí modernizace trati z Prahy do Českých Budějovic, bude trvat cesta mezi oběma městy 90 minut. Také jsme zrekonstruovali v průměru 70 nádražních budov ročně. Od roku 2016 jsme na to vyčlenili projekty za 10 miliard. Opravami prošly například budovy v Sokolově, Českém Krumlově, Hanušovicích, Havířově, Příbrami, Břeclavi nebo nádraží po trase Posázavského pacifiku. Nyní se opravují památkově chráněné budovy v Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Fantova budova Hlavního nádraží v Praze. Připravuje se rekonstrukce krásné památkové budovy teplického nádraží.

Zrekonstruovali jsme i spoustu kulturních památek - bohužel v programovém prohlášení vlády je toho strašně málo - jako pražskou Státní operu a Národní muzeum. To jsme otvírali na sté výročí vzniku Československa. Začali jsme s obnovou pražské Invalidovny. Doufám, že ty projekty budou pokračovat. Staví se zahrada Strakovy akademie, která, doufám, bude sloužit i občanům, secesní lázně naproti Úřadu vlády, Libušín na Pustevnách, hrad Karlštejn, Kunětická hora, Císařské lázně v Karlových Varech.

Pět let jsme připravovali projekt výstavby Muzea totality v Uherském Hradišti, které tento týden pan premiér Fiala navštívil. Jsem rád, že tomu projektu vyslovil podporu. Je to připraveno, jsou tam peníze a jsem rád, že se v tom bude pokračovat. Ještě, pane premiére, prostřednictvím paní předsedající, je skvělý projekt Petrkov. To je také projekt, který by ministr kultury podle mého názoru měl dokončit a měl by v něm pokračovat, jak jsme ho započali.

Loni šlo více než 3 miliardy korun na nová sportoviště, což je tolik, kolik šlo na celý sport v roce 2013. V roce 2021 šlo do sportu například na podporu mládežnických klubů nebo rozvoj sportovní infrastruktury v malých obcích rekordních 11,8 miliardy. Ty peníze tam mohly jít proto, že jsme vymetli černé duše, zavedli transparentní financování. Nevím, proč někdo mluví o agentuře, že nefunguje. Odstřihli jsme různé kmotry a lobbisty, kteří potají rozdělovali peníze v baru Intercontinental nebo v bytě na Senovážném náměstí. Tyto lobbisty jsme také vyhodili z Ministerstva obrany a Ministerstva zdravotnictví.

Takže ty Šnajdry a Dalíky, kteří se chystají na návrat - my jsme jim to nedovolili. Bez těchto různých pijavic jsme konečně mohli zmodernizovat armádu i naše nemocnice. Tak jsme vojákům mohli pořídit francouzská děla, izraelské protiletadlové komplety, nové pistole a útočné pušky od české Zbrojovky, americké víceúčelové vrtulníky, izraelské radiolokátory, dva letouny CASA, přenosné izraelské protiletadlové raketové komplety, kolová obrněná vozidla i terénní automobily.

Ministerstvo obrany uzavřelo skoro 42 000 transparentních smluv za 150 miliard. Ve srovnání s rokem 2013 stoupl rozpočet armády o 100 %. Splnili jsme slib navýšit rozpočet na 1,4 % HDP a vydláždili cestu k dosažení závazku 2 % procenta HDP, i když jsem k tomu skeptický, že se vám to v roce 2025 podaří vzhledem k tomu, že tehdy má být HDP skoro 7 300 miliard, tak by armáda měla mít rozpočet skoro 150 miliard. Vy uvádíte 140, 150, z dnešních 91 miliard. Já skutečně paní ministryni budu držet palce, i když si myslím, že to není reálné. Ale věřím tomu, že paní ministryně Černochová díky své energii přesvědčí a převálcuje ministra financí, aby splnil ten slib a v roce 2025 armáda dostane 2 % procenta z HDP. Máte absolutně naši podporu.

Pokud jde o zdravotnictví, po vás zůstala takové korupce, že v roce 2013 k tomu Evropská komise vydala zvláštní zprávu, jmenuje se to Health Corruption Report. Dokonce tam pana Šnajdra nepřímo jmenovala, tak byl slavný. Takže pevně doufám, že nebudete zase privatizovat nemocnice, jak to bylo v minulosti ve Středočeském kraji, v Lounech a dalších místech. My jsme české zdravotnictví podpořili obrovskými částkami a nastartovali nevídané investice, protože naši lékaři, kteří patří ke světové špičce, si to zkrátka zaslouží, a hlavně naši občané. Naše zdravotnictví bylo pro nás vždy prioritou, stejně jako to, aby bylo bezplatné a dostupné pro všechny. Jestli tomu tak zůstane i za vaší vlády, mám silné pochybnosti. Pan nový ministr Válek už hned v prvním rozhovoru říkal, že čekat v ordinaci nebo čekárně šest hodin je normální a vlastně chodit k doktorovi je jako si kupovat lístek na Barcelonu, no zkrátka, že lepší péči budou mít bohatí. Ale my nechceme tady mít zdravotnictví pro bohaté a pro ty ostatní. My chceme mít zdravotnictví pro všechny.

Já bych chtěl hlavně panu premiérovi říct, prostřednictvím paní předsedající, že nechť tam pana ministra Válka nechá, protože takového chaota nemusíte ani komentovat. Ten odvede naši práci sám od sebe. Když vydá opatření, které druhý den zruší, tak se nejdřív vymluví na úředníky, a o pár dnů později o panu Policarovi a paní Svrčinové zase mluví jako o světcích. Ve školách a podnicích rozhodne používat antigenní testy, které omikron ani nedetekují, přitom jste slibovali ty nejlepší. Ale ty testy my jsme nakoupili do konce února, jenom vy jste teď změnili frekvenci testování. Na slib, že do hospody budou moci chodit i lidé s testem, už dávno zapomněl, stejně jako na uznávání protilátek. Má po ruce čtyři pět variant postupu a zaručeně vybere vždycky tu nejhorší. Zaměstnavatelům uloží povinnost nahlásit zaměstnance, který se odmítne testovat. S panem Rakušanem chtějí zavést pracovní karanténu. Režim pracovní karantény znamená, že místo do karantény domů do ní půjde zaměstnanec do práce, mimo jiné úředníci na úřadech práce, kterým jste zmrazili platy, nebo pracovníci v sociálních službách a nemocnicích. Tak nevím, jestli by nebylo lepší celkově tu karanténu rovnou zrušit.

Ale ono je toho ještě víc. Pan ministr Válek odpověděl na dotaz, co dělat s lidmi, kteří se odmítnou testovat. On říká, že zaměstnanec, který se odmítne testovat, může například pracovat na vrátnici ministerstva u zadního vchodu, kde se pouštějí auta, kde se nemusí testovat, a v podobných typech provozu. Takže, vážení zaměstnanci, pokud se nechcete testovat, hlaste se u zadního vchodu Ministerstva zdravotnictví. (Pobavení v sále.) Adresa je Palackého 375/4, Praha 2. A to nejlepší na konec. Víte, jak pan ministr Válek vysvětluje, že mu lidé, a dokonce už ani novináři nerozumí? To může být proto, že jsem z Brna a používám hantec. (Smích z řad ANO.) Takže možná by bylo dobré, aby pan ministr kromě tlumočníka do znakové řeči měl vedle sebe i tlumočníka do češtiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP