(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže na jednu stranu s panem premiérem Fialou soucítím, protože je na něm vidět, jak těžko skrývá svoje utrpení, když stojí na tiskovce vedle pana Válka. Já chápu, vy jste pětiakolice, já kdybych měl takového ministra, tak ho vyrazím rovnou po tiskovce. Pan premiér trpí, protože pan Válek něco vysvětluje a nikdo mu nerozumí. Takže takový ministr pro nás je skutečně k nezaplacení a já myslím, že se těšíme na spolupráci. Samozřejmě jste zjistili, že je něco jiného být v opozici a udělovat knížecí rady a být v tom. Ale my jsme vám všechno připravili, my jsme vám všechno připravili!

A minule jsem zaznamenal, že pan premiér říkal, že tam byli nějací zaměstnanci, kteří tam něco pochybili, a vlastně že oni za to můžou. Ale já bych chtěl jenom říct, že to jsou zaměstnanci, které tam ještě dával pan ministr Heger za TOP 09, například šéfka legislativního odboru je za TOP 09 a pan Policar tam přišel za pana Němečka, takže jsou to státní zaměstnanci pod státní službou, a je zajímavé, že samozřejmě... co byste si bez nich počali.

Takže zdravotnictví. Za nás jsme systematicky navyšovali objem peněz, z 322 miliard v roce 2017 na více než 550 miliard korun v roce 2021, celkem 228 miliard. Nikdy zdravotnictví nemělo tolik peněz, nikdy. Z evropských fondů jsme pro zdravotnictví vyjednali 50 miliard. Nečasova vláda vyjednala pro období 2014/2020 jenom 8 miliard. Z národních zdrojů jsme investovali přes 16,5 miliardy korun do modernizace a rekonstrukce nemocnic a dalších 5,5 miliardy korun do přístrojů. Díky programu React-EU dostane naše zdravotnictví dalších 20 miliard na pořízení nejmodernějších přístrojů. Schválili jsme a zahájili jsme realizaci dvanácti strategických investic ve výši 12 miliard korun, které budou realizovány do roku 2027. Proto díky nám na přelomu let 2023 a 2024 budete otvírat úplně nový pavilon v IKEMu - transplantace - za miliardu. Ano, naši lékaři, kteří dělají transplantace, jsou nejlepší v Evropě. Vídeň, Berlín, Praha - nejlepší transplantace v IKEMu.

A já pevně doufám, že nezastavíte výstavbu porodnice v Bohunicích, to je v Brně. Většina vlády je z Moravy, máte střet zájmů, ale já to podporuji. Když mi primář říkal, že dvacet let tam někdo chodil a že není ta nová porodnice, tak my jsme s paní Schillerovou to prosadili. Dělá se projekt. Takže prosím, podpořte to a dokončete to. Apolinář, aby i Pražáci něco měli, nový, skvělý projekt. Zeptejte se pana profesora Pařízka, kolik tam rodilo premiérů, tedy jejich manželek. (Pobavení.) Já jsem tam nerodil, moje děti a vnučky se narodily v Neratovicích. A kdo jim všechno, všechno nasliboval? A je tam skvělý projekt, takže chci poprosit pana ministra, prostřednictvím paní předsedající, aby tyhle projekty dokončili, protože jsou skvělé.

Díky nám se postaví nejmodernější centrum prevence v Masarykově onkologickém ústavu, a zase v Brně, ale to nevadí. Je to jediná onkologická nemocnice u nás, skvělá, Žluťák, perfektní, skvělí lidé. A já jsem bojoval a já jsem projednával s předsedkyní Evropské komise paní Ursulou von der Leyen. My jsme udělali národní boj proti rakovině, národní boj. Program, ano. A já říkám, že by si onkologickou nemocnici, špičkovou na světě, by si zasloužila nejen Morava, ale i Čechy se sídlem v Praze. Takže by bylo dobré, abyste tento projekt zrealizovali, a peníze, které jsem já osobně vyjednával, jste vynaložili transparentně a nepoztráceli těch 14,5 miliardy vyčleněných na boj proti rakovině někde po cestě.

Toto je, pane ministře, ten prospekt (Ukazuje.), u zrodu kterého jsem já stál, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste před volbami tady křičel, že to je kampaň, ale znovu opakuji: Nevím, jak dlouho potrvá dnes tato Sněmovna, ale každých dvacet minut v Čechách zemře člověk na rakovinu, a rakovina je svinstvo. Na rakovinu není vakcína. Naši lékaři mají skvělou léčbu, ale lidé musí chodit na prevenci a to se musí propagovat. Vy jste zakázali ten prospekt. Já chápu, tady je Adam Vojtěch... (Listuje v prospektu.) Já jsem se strčil až na konec. Ale úřad, který dohlíží na financování stran, potvrdil, že to nebyla žádná kampaň, nebyla. Ale je to naše dílo. Vy to normálně v tom programovém prohlášení vlády ignorujete, vy tam máte jedno slovíčko o onkologii, přitom je to obrovský problém. V roce 2035 bude u nás umírat víc lidí na rakovinu než na ischemické choroby. Dneska je to 48 000 na ischemické choroby a 27 000 na rakovinu. A tak je to i v Evropě, jednal jsem o tom s komisařkou. Takže prosím vás, přestaňte už tomu bránit, dejte to lidem k dispozici, nechte to ty pojišťovny, dejte si toho Babiše s Vojtěchem pryč, strčte si tam vaši fotku, mně je to jedno. Já jsem to dělal pro lidi! Aby si to lidi přečetli, to jsou skvělé... Tady jsou naši nejlepší onkologové, nejlepší. Asi devatenáct jich je. Takže bych byl rád... volby skončily, vyhráli jste, nebudu komentovat jak, takže rakovina. Vůbec to tam nemáte v programovém prohlášení vlády. A lidí na rakovinu máme kolem sebe tolik, stále to řeším, stále, aby chodili na prevenci, protože toto žádná vakcína nezachrání. A je to strašně důležité.

Pokračuji zdravotnictvím. Zavedli jsme nová transparentní pravidla pro veřejné zakázky, prosadili sdružené nákupy nemocnic a oddlužili řadu z nich, zastavili jsme odchod našich lékařů a sestřiček do zahraničí za lepším a navýšili kapacity lékařských fakult, aby bylo dost doktorů i do budoucna. Mě zaujalo ve vašem programovém prohlášení vlády, že vy tam budete motivovat naše doktory, že se vrátí domů. Tak já nevím, jak to máte vymyšleno, ale já vás v tom budu podporovat, protože když byl covid a řešili jsme naše pendlery, tak kdyby byli zůstali doma, tak Mnichov, Drážďany a Vídeň se můžou klouzat. Bez našich lékařů by v nemocnicích neudělali vůbec nic. Ale to je zajímavý projekt, a pokud to bude mít smysl, proč ne.

Od ledna mají pacienti mnohem lepší přístup k inovativním lékům, například na cystickou fibrózu, svalovou dystrofii nebo různé hematoonkologické diagnózy. Prosadili jsme 90 % úhrady léčebného konopí, rozšířili jsme i počet hrazených pomůcek, například o druhý mechanický vozík. Pro zaměstnance jsme vybojovali zrušení karenční doby na první tři dny nemoci. Celé tři roky jsme se zaměřili na prevenci rakoviny - to už jsem říkal. Vypracovali jsme národní plán boje proti rakovině, iniciovali vznik Českého onkologického institutu v Praze a vydali jsme tu brožuru, kterou jsem tady ukazoval.

Udělali jsme velký pokrok v digitalizaci. Zavedli jsme eRecept a od března začne fungovat ePoukaz na zdravotnické pomůcky. To jsou konkrétní věci, co dnes a denně pomáhají lidem, to není dvoumiliardový tunel IZIP, jak jste dělali digitalizaci vy před námi. Nebyl to jen eRecept, kvůli pandemii vznikla Chytrá karanténa, eRouška, Tečka, čTečka i eNeschopenka. Rozšířili jsme datové schránky, zavedli jsme elektronická podání daní, prosadili jsme elektronickou dálniční známku. Z hodnocení OSN týkající se digitalizace veřejné správy jsme tam poskočili z 53. místa v roce 2013 na loňské 39. místo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP