(11.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy jste za necelý měsíc stačili prohospodařit politický kapitál a podvést vlastní voliče. Slibovali jste šetřit na státu, ale šetříte na profesích, které udržují chod státu a bojují proti pandemii - na vojácích, hygienicích, policistech, hasičích a učitelích. Pro sebe vytváříte nové fleky a trafiky. Slibovali jste odborníky, ale recyklovali jste politiky, co neumí ani anglicky. Slibovali jste lepší politickou kulturu. Předvedli jste aroganci, cynismus a pokrytectví. Lidi vás nezajímají. stejně jako po volbách v roce 2010, ani teď jste nezapřeli svoji DNA. Před volbami slibujete jednu věc, po nich uděláte pravý opak. Zase jste lidi podvedli. Vůbec jste se nezměnili a programové prohlášení vaší vlády je směs vzletných slibů, vágních prohlášení, závazků bez termínů a nic neříkajících floskulí. Proto vám musím jasně říct, že hnutí ANO v žádném případě takové vládě důvěru vyslovit nemůže.

A panu premiérovi bych chtěl tady předat, pokud je tady, Národní investiční plán a ten prospekt na rakovinu, pane premiére. (Předává premiérovi Fialovi.) Je to velice důležité a já vám za to děkuji.

Takže děkuji za pozornost a těšíme se na spolupráci s novou vládou. Děkuji. (Dlouhý potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené poslankyně, vážení poslanci, ujala jsem se řízení schůze. Dovolte mi, abych vám popřála všechno nejlepší do nového roku.

V obecné rozpravě s přednostním právem vystoupil pan předseda hnutí ANO Andrej Babiš a nyní, v tomto pořadí, tak jak jsem obdržela, vystoupí předsedkyně poslaneckého klubu paní Alena Schillerová. V tuto chvíli jí předávám slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, nicméně než se ujmu slova, dovolila bych si upozornit na usnesení 31 Poslanecké sněmovny z roku 1996, které stanoví, že všichni členové vlády se zúčastní úvodního jednání schůze Poslanecké sněmovny až do schválení jejího pořadu a celého projednávání bodu pořadu schůze, kterým je žádost vlády ČR o vyslovení důvěry.

V žádném případě nechci, abychom tady opakovali to, co se dělo během doby, kdy naše vláda žádala o důvěru, kdy jsme museli nějakým docela pro mě ponižujícím způsobem chodit hlásit hygienické přestávky. To v žádném případě nechci. Na druhé straně očekávám nějaký respekt vůči Poslanecké sněmovně, do které samozřejmě i opozice, a očekávám, že tu nebude - oceňuji, že je tu pan premiér - jenom pět nebo šest členů vlády, ale že tu budou všichni členové vlády. Skutečně nebudeme tady měřit, to je pod úroveň toho, kdo, kdy, jak dlouho je pryč. Rozumím tomu, že si musí každý odskočit, ale nerozumím tomu, když tady prostě není hodinu nebo dvě.

Takže já bych prosila, paní místopředsedkyně, zda se můžeme domluvit, že se členové vlády vrátí do jednacího sálu, protože nechceme protahovat jednání o důvěře této vlády tím, že budeme nuceni si brát přestávky. Takže já prosím a věřím, že se členové vlády do jednacího sálu vrátí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedkyně, já vám do toho vstoupím. Ano, já potvrdím, že toto usnesení z 23. července, které jste tady citovala, je platné a účinné. V tuto chvíli bych vyzvala všechny členy vlády, aby toto usnesení dodržovali. Děkuji.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Takže já bych poprosila o pětiminutovou přestávku. Já si myslím, že je dostatečná k tomu, aby se členové vlády vrátili do jednacího sálu. Ostatní to mohou využít pro jiné účely. A pak, když dovolíte, bych se vrátila k pultíku a přednesla svou řeč. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Na základě požadavku poslaneckého klubu hnutí ANO vyhlašuji pětiminutovou přestávku do 11.09 hodin.

 

(Jednání přerušeno od 11.04 do 11.09 hodin.)

 

Vážené poslankyně, vážení poslanci, budeme pokračovat v jednání dnešní schůze. Znovu připomenu, co tady zaznělo z úst paní předsedkyně poslaneckého klubu Aleny Schillerové. Je to usnesení Poslanecké sněmovny ze 3. schůze 20. července 1996 k účasti členů vlády na schůzích Poslanecké sněmovny a znovu přečtu dané usnesení: "Poslanecká sněmovna stanoví, že všichni členové vlády se zúčastní úvodního jednání schůze Poslanecké sněmovny až do schválení jejího pořadu a celého projednávání bodu pořadu schůze, kterým je žádost vlády ČR o vyslovení důvěry."

A znovu bych požádala o dodržování tohoto usnesení. Tak jak jsem avizovala, další s přednostním právem k věci návrhu na vyslovení důvěry vládě je přihlášena paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP