(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Zkrátka neříkejte, že to není připravené. A já jsem rád, že pan ministr Bek, prostřednictvím paní předsedající, včera (serveru) POLITICO, (novinářce) Lili (Bayer), která nás stále vždycky otravovala esemeskami - (je) jasně bruselsky orientovaná - řekl, že je to dobře připravené. To bylo překvapení! Takže my jsme tady na to, abychom to předsednictví podpořili, ano? A my to budeme podporovat. Znovu opakuji, že je to připravené, je to na úřednících, ale bylo by dobré si vyjasnit, kdo vlastně mluví za... Naši politiku dělá vláda.

Prosím vás, také se podívejte na statistiky, kolik máme obrat zboží s Polskem, s Maďarskem, kdo tady investoval, neinvestoval. To jsou naši spojenci. V4 je silný blok. Ano? A teď to vyjádření premiéra Orbána, které bylo zkreslené a titulek byl zase nějakým způsobem... aspoň jsem si to ověřoval, hlavně volal kvůli tomu, aby... a staral se o maďarské občany. Já tomu rozumím, že se blíží volby a že někdo samozřejmě chce do té V4 vrazit klín, ale Polsko má 40 milionů obyvatel. A V4, samozřejmě, můžeme se bavit - máme problém Turów, toto všechno, ano. Ale v těch zásadních věcech jsme je spolu prosadili, protože ta velká výhoda, že se blokuje Evropská rada. Když nesouhlasíte, tak to není.

Ilegální migraci jsme zarazili kvóty, to už nemusíte. Píšete si to ještě do programového prohlášení vlády, to je hotovo. Jádro, plyn, lesy, všechno tam je. Takže... a ta V4 je důležitá. Doufejme, že to předsednictví dopadne dobře a že to nebude taková ostuda jako v roce 2009. My vám nabízíme pomocnou ruku stejně jako při boji proti pandemii, při prosazování opatření pro zachování životní úrovně při podpoře rodin s dětmi, při modernizaci armády, při výstavbě silnic a dálnic, boj proti zelenému šílenství a tak dále.

Nebudeme mít problém podpořit dřívější odchod do důchodu, to je zajímavé, že to tam máte, nenapsali jste ale, v jakém věku, snížení sociálního pojištění o 2 %, o tom jsem mluvil, a samozřejmě rozpočet 2 % na HDP. Jelikož to navrhujete, tak to určitě máte v rozpočtu pokryté.

Nebudeme jako vy z opozice předvádět nihilistickou a destruktivní politiku, která si bere jako rukojmí naši zemi a naše občany. Naším programem nebude za každou cenu všechno kritizovat a obstruovat. Naším programem není antikoalice. Naším programem je prosperita České republiky a jejích občanů. I z opozice budeme dál usilovat o zlepšení života v naší zemi stejně, jako jsme to dělali poslední čtyři roky ve vládě. To, o čem jsem tady mluvil, jasně dokazuje, že jsme celé čtyři roky mysleli na budoucnost naší země, a tvrdě pracovali na zlepšování života pro všechny naše občany. A je to jen zlomek toho, co naše vláda udělala. Splnili jsme naprostou většinu předvolebních slibů a naprostou většinu bodů programového prohlášení naší vlády. A kdyby nedorazila pandemie, kvůli ní jsme naplno vládli jen dva roky, byli bychom toho dokázali mnohem víc. Nevím, která jiná vláda se může prokázat takovými jasnými výsledky.

Ještě bych se chtěl vrátit k té pandemii. Skutečně jsem vždycky v úžasu, když vy demagogicky vlastně se snažíte dehonestovat, dehonestovat naši práci, a nejen naši, ale i dalších kolegů. Pan ministr Rakušan teď v neděli říká paní Vildumetzové o pandemii. Mohla byste mě říct, co jste dělali vy? Mohla byste mi říct, kde jsou ta očkovací centra? Kde jsou ti proočkovaní lidé, kde jsou očkovací obvodní lékaři, praktici? No, to je neuvěřitelné. Já tady můžu mluvit dvě hodiny o tom, jak to začalo, jak jsme v lednu 2020 zjistili, že máme marnou hlavní hygieničku, která na to nemá ani vzdělání a která říkala, že ten vir z Číny nepřijde. Když jsme zjistili, že na hygienách nemají ani telefony, 10. 3. 2020 jsme zavolali IT experty od Keeboly, řešili jsme linky, kde jsme... Vy jste zprivatizovali ty laboratoře, ty hygieny, kompletně decentralizované, ty hygieny, takže zjistili jsme, že máme ve státních hmotných rezervách - kolik roušek? Deset tisíc! Víte, kolik máte teď státních hmotných rezervách zdravotnických pomůcek? 160 milionů! Deset tisíc - 160 milionů. Zjistili jsme, že máme padesát let staré postele, tak jsme volali do LINETu. Zjistili jsme, že nemáme ventilátory, oxygenátory. Já jsem volal osobně na Nový Zéland proti našim konkurentům a zabezpečili jsme 1 700 oxygenátorů. Vozili jsme roušky, respirátory, z Číny, odevšud.

Já nevím, vy jste zapomněli, co všechno jsme dělali? A toto si pan ministr dovolí říct, co jsme dělali? A kolik je těch center teď? Kolik je, kolik je? No tak, 499 očkovacích center! Co jste udělali vy, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, pan ministr Rak(ušan)... Co jste udělali? Nic jste neudělali. Vy jste nesehnali jednu vakcínu. Já jsem jich sehnal 600 000. Vy jste vyjednávali Bamlanivimap, který přišel 15. 2. 2021 a zachraňoval lidi? Nebo Regeneron? Nebo další léky? Řešili jste Isoprinosine nebo Ivermektin? Co jste dělali? Nedělali jste nic, my jsme toto všechno udělali. O2 aréna, když přišel Mounajjed, tak jsem šel na ÚVN. A nemocnice to zvládla. Bylo to nejlepší očkovací centrum na světě v rychlosti. Deset minut. A Kotva a Olympia a BVV, ano, společně s paní primátorkou Brna. Ano, to všechno jsme my dělali. Toto jsme dělali, od rána do večera. Ano, to jsme dělali, a je neuvěřitelné, že v podstatě vy si dovolíte říct, co jsme dělali? Mohl bych tady o tom mluvit dvě hodiny. Dvě hodiny bych o tom mohl mluvit, dvě hodiny!

Takže bych byl velice rád, abyste byli objektivní. Vy dokonce v tom programovém prohlášení vlády někde na začátku mluvíte o tom, že, že něco mluvíte... (Hledá v písemných materiálech.) Tady máme na první straně, říkáte: Nechceme, nesmíme a nebudeme občanům lhát. No, tak to se nepovedlo. Poslední věta preambule: Budeme konstruktivně spolupracovat mezi sebou i s opozicí. Tak prosím vás, spolupracujme, ale říkáme si pravdu. Nemůžete totálně vlastně ignorovat to, že my jsme tady pro tu pandemii udělali maximum. Vakcína, jak nás vždycky kriti(zovali), nejsou vakcíny, potom jsme darovávali vakcíny. Ano, solidarita. Izrael nám daroval vakcíny, Kurz, Slovinsko a další. Takže já jsem v šoku z toho...

A mám tady... už asi mluvím dlouho. Mám tady asi na dvě strany všechno, jmenuje se to Zmatky Vlastimila Válka, ale to radši nebudu číst, nechám si to na další vystoupení. Jenom chci říct na závěr: my vám můžeme vypracovat materiál, co jsme všechno udělali kvůli pandemii. A pandemie - co teď vlastně řešíte s tou pandemií? My jsme nakoupili testy dokonce února. Teď jste řekli, že je chcete dřív, tak fajn, peníze na to jsou. Ten lék tady se objednal, takže vy vlastně s pandemií... všechno klesá, chvála Bohu a díky za to, a doufejme, že to bude dobré. Doufám, že to nezakřiknu, nevidím, že by byl covid nějaký zásadní problém. Vracíme se do normálu a to je skvělá zpráva. My jsme určitě rádi.

Ale prosím vás, neříkejte nepravdy. Neříkejte nepravdy o covidu, co jsme všechno udělali, neříkejte nepravdy o předsednictví, neříkejte nepravdu o zadlužení. Takže zopakuji to: Jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii, HDP na hlavu 94 % evropského průměru, průměrná mzda 37 000, průměrný důchod bude téměř 17 000. Nejnižší nezaměstnanost v Evropě, nejmenší riziko ohrožení chudobou, devátá nejbezpečnější země na světě, špičkové a bezplatné zdravotnictví, mladí lidé v České republice nemusí začínat pracovní život dluhem kvůli studiu na vysoké škole. Konečně se po letech masivně staví a rekonstruuje, od dálnic přes nemocnice po kulturní památky. Naše příroda a kvalita vzduchu je na tom nejlépe za dvacet devět let existence samostatné České republiky. Takový je skutečný stav, ve kterém jsme vám předali naši zemi. A já jsem to i panu premiérovi napsal: Česká republika je země, která prosperuje. Díky práci naší vlády máte na čem stavět, máte všechno připravené, všechno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP