(12.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale kdyby platil ten návrh zákona z pera SPD, který jsme se tady marně snažili prosadit - a teď už jsme ho podali znovu, tady Lucie Šafránková, naše poslankyně, to zpracovala s některými dalšími poslanci - tak bychom to skutečně zacílili na potřebné občany, na ty slušné, potřebné. Teď, to je ta blamáž zase vaše, jste vlastně dali peníze i těm nepřizpůsobivým. Lidi se mě často ptají, kdo to je nepřizpůsobivý. Jednoduchá definice: člověk, který je práceschopný a zároveň dlouhodobě nepracuje, zároveň si dlouhodobě nehledá práci a jeho životní program je zneužívat dlouhodobě sociální systém. To je definice nepřizpůsobivého. Na krátkou dobu nezaměstnanosti má právo každý. Samozřejmě, právo má i každý ten, kdo je třeba z bohaté rodiny a chce být v domácnosti, protože pracuje třeba jeden z partnerů, a je to v pohodě, nejsme v socialismu. Ale to je definice nepřizpůsobivého.

Takže vy jste teď způsobili, že spousta slušných a pracujících lidí, většina, nedostane nic, přestože se všem zdražují energie, zvýšili jste ale sociální dávky i nepřizpůsobivým, i nepřizpůsobivým!, a zároveň většina slušných pracujících lidí nejenom že bude platit svoje drahé složenky, které se zdražují, ale zároveň začne ještě více přispívat i těm takzvaným nepřizpůsobivým - mimo ty opravdu potřebné, u kterých jste malinko zvýšili okruh těch potřebných, a to my podporujeme, to je v pořádku. Takže to je šílený návrh zase. Ale hlavně se ptám - to je to vaše koncepční řešení? To je váš celý plán na vyřešení zdražování energií? To je přece šílené zklamání. To je šílené zklamání! A to je jeden z mnoha a mnoha důvodů, které tady jmenuji, proč tato vláda nemůže dostat důvěru SPD, a vidíte, že to není jedna věc. To je jeden problém za druhým, který neřeší potřeby občanů.

Samozřejmě máme konkrétní návrhy, co s tím udělat. Podle hnutí SPD je systémovým řešením toho, abychom ukončili zdražování energií, aby Česká republika odstoupila od Green Dealu Evropské unie, to je ten takzvaný Zelený úděl, to je ten šílený nerealizovatelný plán, a odstoupit od systému Evropské unie obchodování s emisními povolenkami. Hnutí SPD prosazuje rozumnou ochranu životního prostředí, ale nikoliv na základě plošných termínů a dat diktovaných z Bruselu, ale na základě skutečných potřeb českých občanů a české ekonomiky, protože Brusel tady plošně aplikuje Green Deal, přitom každá členská země má jiný energetický mix. Tak jak u nás můžou být aplikované stejné termíny jako na Německo? To způsobuje ty obrovské problémy. Němci zavřou jaderné elektrárny, teď budou kupovat energii ještě u nás a díky tomu, že je to solventní ekonomika, tak to zdražují i nám. Kde to jsme? Kde to jsme opravdu? A vláda k tomu mlčí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, omlouvám se, že vás přeruším, jenom jsem byla vyzvána - a je to pravda, je to tak - je potřeba naplňovat platné usnesení k účasti členů a členek vlády. Tak jenom upozorňuji, že by bylo vhodné, kdyby předsedové poslaneckých klubů napomohli s plněním tohoto usnesení. Děkuji a prosím, máte zpět slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No tak já bych tedy požádal, jestli máte dojem - a je to pravda, koukám, že není naplněno usnesení - tak já bych vás požádal, abyste vyhlásila pauzu. Jestli vy máte dojem jako předsedající, tak vyhlaste pauzu na pár minut. A až budete mít dojem, že je to naplněno, tak já budu pokračovat, takže v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Z toho, jak jsou přítomny osoby v sále, se domnívám, že jde o naplnění toho usnesení, pouze nesedí všichni na svých místech.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pardon, teď jsem vás neslyšel... Tak proč jste mě přerušovala, teď to nechápu. (Smích zleva.) Tak jsou tady všichni, nebo nejsou? Oni jsou všichni za mnou, takže já to nesleduji. Vy jste mě přerušila s tím, že není naplněno usnesení. Pravda, to usnesení říká, že při projednávání o důvěře vládě mají být přítomni ministři. Tak jsou tady, nebo nejsou, když mě přerušujete?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Došlo k rychlé nápravě situace, máte zpátky slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale vždyť nikdo nepřišel do sálu. (Smích v sále.) Jak k nápravě? Vždyť nikdo nepřišel, tak proč mě přerušujete? Vždyť je vás tady jedenáct z osmnácti. Tak paní předsedkyně, prosím vás, já bych vás chtěl poprosit, abyste... Tak buď mě přerušujete z toho důvodu, že víte, proč mě přerušujete, nebo mě nepřerušujte. Tak jak to teda je? Vždyť nikdo nepřišel do sálu od té doby, co jste mě přerušila. Tak proč mě přerušujete? Jsou tady ti ministři, nebo nejsou? Vidím, že tady není všech osmnáct ministrů teď, když jsem se podíval. Tak já bych vás chtěl požádat, abyste řádně řídila schůzi, prosím vás. Jste tady za Piráty, já vím. Ale chci vás prostě požádat. Já mám ještě projev a já nechci být přerušovaný. (Potlesk z řad opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane místopředsedo, já jsem byla požádána -

 

Poslanec Tomio Okamura: A čeho jsem místopředseda? (Smích v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem byla požádána o naplnění tohoto usnesení a je pravda, že nemohu si všimnout, že by tady byl přítomen pan ministr školství, což, omlouvám se, ale je skutečně naplnění toho usnesení. Takže do té doby, než budou přítomni všichni členové vlády, vyhlašuji pětiminutovou pauzu a žádám předsedy poslaneckých klubů, aby pomohli s naplňováním tohoto usnesení. (Poslanec Okamura souhlasí.) Děkuji.

Máme tedy pauzu do 12.50.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP