(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže my prostě, podle mého názoru, vláda chce udělat ty volby méně transparentní. Prostě vládě nevyhovuje tento systém, protože v tomto systému vy jste nezískali většinu hlasů. Myslím, že je to úplně jednoduše řečeno, protože v tomto systému jste získali menšinu odevzdaných volebních hlasů. Proto v souladu s některými trendy v některých zemích prostě chcete si pomoci takzvaným korespondenčním hlasováním, podle mého názoru, přestože tady jsou tyhlety otazníky, ty závažné, a myslím, že jeden z nejzávažnějších argumentů je právě s tím Českým statistickým úřadem z loňského sčítání lidu. Proto my jako SPD, hlavně z těchto důvodů, které jsem říkal, to co jsem řekl vůči vám jako vládě, to poslední, tak to si myslím, že je spíš takový váš politický argument, ale ty technické, praktické a zcela prokazatelné argumenty jsem tady řekl a hnutí SPD prostě nepodporuje zavádění korespondenční volby. Takže to je další důvod, proč my - samozřejmě, tato vláda nemá důvěru, ale říkal jsem, já jsem byl přerušen ve svém vystoupení, předtím jsem těch důvodů říkal už desítky. Takže teď už do závěru svého vystoupení, kde spíše komentuji ty další a další důvody.

No a jako poslední, co bych chtěl říci, je, že když jsem se díval na to, kdo je přihlášen do rozpravy k důvěře vládě, tak mě nemile překvapilo, že není přihlášena snad ani většina ministrů. V podstatě téměř žádný. (Otáčí se k ministrům.) Jo, ne, já to chápu, jo, ale máte přednostní právo. (Ministři se smějí.) Máte přednostní právo, já bych očekával, že zrovna paní Černochová, ministryně obrany, která tady aktivně vystupovala celé minulé volební období, že stejně aktivně přijde vysvětlit své priority - a jo, jo, jo, jistě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, jenom pro vysvětlenou. Ani vy jste nebyl zaznamenán na tabuli, protože jste měl přednostní právo...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem měl písemnou přihlášku. (Předsedající: Přesně tak, přesně tak.) Ale já nemluvím o paní ministryni Černochové. Já hovořím o tom, že většina ministrů, podle toho, co jsem viděl, není přihlášená k tomu, aby hovořila. A já bych byl rád, abyste všichni vystoupili. Díval jsem se před nějakou dobou, před pauzou - dobře, takže to by bylo super. Já jsem myslel, že pan ministr Válek jde vystoupit. Ne. (Ministr Válek: Byl jsem se protáhnout.) Jo, byl jste se protáhnout, aha. Tak já jsem jenom chtěl říci, že jste tak odhodlaně tady vstával, tak tohleto. Já jsem totiž otázky na vás dal, tak jsem myslel, že už se jako hlásíte, že byste to vysvětlil, ale takže chtěl jsem jenom říct, ale nebudu to zlehčovat, je to vážná debata. Takže já bych chtěl požádat, ale abych šel k tomu, proč jsem o tom hovořil.

Já bych zvláště chtěl požádat tři ministry, aby vystoupili, to jsou ti ministři navíc, protože tady bylo patnáct ministrů. Jsme v obrovském deficitu. Čtrnáct ministrů. Jsme v obrovském deficitu a teď jste vytvořili osmnáct ministrů. Budu konkrétní, o kom mluvím. Je to Mikuláš Bek, ministr pro evropské záležitosti, nová funkce ministra, pak je to paní kolegyně Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace, a pak je to nový pan ministr Michal Šalomoun, ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády. Tyto tři funkce byly vytvořeny nově a kvůli těmto funkcím, zopakuji, bylo vytvořeno cirka 74 nových míst pro váš servis a pro váš sekretariát. Jenom ta pracovní místa pro váš servis a pro váš sekretariát, podle toho, co jsme viděli, tak je to za více než 40 milionů korun ročně, k tomu tedy jsou ty náklady na auta s řidičem a tak dále. Takže zvláště od vás tří a také od pana premiéra, protože to opomenul ve svém vystoupení, bych chtěl slyšet, proč nestačily dosavadní funkce, třeba předseda Legislativní rady vlády, proč nestačil prostě třeba náměstek pro evropská... Já vím, protože bude předsednictví EU, ale to je všechno. To jsou výmluvy, k tomu nemusíte mít spoustu dalších funkcí, ministryně pro vědu, výzkum a inovace. Takže já bych chtěl říct, proč tito tři ministři jsou vytvořeni navíc?

A vy jste taky původně říkali, což je důležité, a na to si pamatujeme všichni po volbách, když se vás ptala média, říkali jste, že to nebude žádný vícenáklad. To si všichni pamatujeme, že jste řekli, že ti tři noví ministři, že to nebude náklad navíc. Ale to jste lhali, protože vzápětí přece v médiích prošlo, že kvůli těmto místům bude sedmdesát několik, 74 tuším, nových míst na jejich servis, a jenom na ty zaměstnance, pracovníky bude přes 40 milionů korun ročně. Takže tady je to potřeba probrat, protože... Já osobně si myslím, že máte víc ministrů, těch osmnáct se tady nevejdete ani do jedné řady, takže vidíte, že je to nestandardní, že ani Sněmovna není uzpůsobena na tolik ministrů. Proto tady pan ministr Šalomoun sedí v druhé řadě. Takže vidíte, že se potvrzují moje slova, že to je vysoce nestandardní. Takže tady je ta otázka, proč? Proč, a proč jste to říkali? Když teď je potřeba naopak přidávat peníze lidem a určitě na to nejsou potřeba náměstci.

Nebo může být i další důvod - že třeba ministr zahraničí pan Lipavský není schopný až tak, aby dokázal obsáhnout i agendu pro evropské záležitosti, přestože je ministrem zahraničí. To může být taky důvod. Ale v tom případě by to bylo dobré férově říct. Pak tady máme ministra pro vědu, výzkum a inovace, tak to určitě spadalo minimálně částečně pod ministra Havlíčka v předešlém volebním období, nebo tady pan expremiér na sebe ukazuje. Jo, prostě dříve to zastávali určití lidé a minimálně to lze řešit formou náměstků a dalších. Takže tady ty tři nové ministry, kteří jsou navíc, bych chtěl vysvětlit, aby občané slyšeli, proč. A je to důležité z toho důvodu, abychom také my, kteří jsme v opozici, to mohli připomínkovat a hned se k tomu vašemu vyjádření taky případně vyjádřit. Protože takhle mi připadá, že se někteří z vás vyjádřit tady nechtějí a pak se tady nerozbíhá ta debata, protože všichni nebo značná část z vás zatím sedí jako pecky. To znamená, to je velice důležité, a já bych chtěl tedy požádat o to, abyste se taky zapojili do diskuse. Já jsem těch otázek dal řadu.

A úplně závěrem: z výše uvedeného jasně vyplývá, že to, co tady, co tato vláda představuje a co fakticky v praxi prosazuje, je zlo, které pro nás v SPD prostě nikdo ruku nezvedne. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní je do rozpravy přihlášená paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová s přednostním právem. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, svůj projev začnu tím, na co tady před chvílí poukázal pan Okamura, a to je, že včera tady do lavic poprvé zasedla nová vláda. Pan premiér Petr Fiala nebyl přítomen, protože byl na první oficiální cestě na Slovensku, a jeho zástupce, vicepremiér Vít Rakušan, nám tady představil všechny ministry.

Pan premiér tady dneska vystoupil, představil nám programové prohlášení a mě velmi překvapilo, že nevystoupili všichni ministři, protože oni se podíleli na programovém prohlášení. Já vím, že jich je hodně, ale přesto, pokud by každý ministr vystoupil a řekl, co je jeho cílem a čeho chce na svém resortu dosáhnout. Kdyby řekl tři věci, myslím si, že by to nejenom ocenila Poslanecká sněmovna, ale ocenili by to i občané, protože tak, jak zaznívalo včera na grémiu a všude, důvěra vládě je akt důležitý a myslím si, že pokud ministři byli jmenováni do těchto funkcí, takže by měli říci, kam jejich resort bude směřovat, kam bude cílit a čeho chce dosáhnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP