(Jednání pokračovalo ve 14.41 hodin.)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já tedy po tom, co jsem byl přerušen před polední pauzou, bych navázal...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, jste hodný, že jste zahájil, neztrácíte ani minutku, ale ještě máme minutu přerušení, každopádně myslím, že můžete pokračovat, zdá se, že... Ano, schůze byla přerušena do 14.42, tak vydržte chvilinku. Vím, že toho máte hodně na srdci, tak ještě minutku. Už můžete začít, je 14.42, schůze může pokračovat, a tím pádem i vy, pane předsedo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, poté, co jsem byl přerušen paní místopředsedkyní Richterovou před polední pauzou, tak bych tedy navázal na své vystoupení k vládnímu prohlášení. Takže já bych ještě zmínil některá další témata.

Teď bych se krátce věnoval těm vládním opatřením proti covidu-19, protože nám bylo slibováno, že ta vládní opatření nebudou chaotická, že budou mít logiku, ale přitom přece tu realitu vidíme, že to provází chaos na chaos a zmatek nad zmatek. Dám příklad, například na logičnost. Ve vládním opatření ohledně testování proti onemocnění covid-19 smí do hospody nebo do restaurace jen očkovaný a PCR nestačí v případě, že nejste očkovaní. Přitom takový člověk je bezinfekční. Ale na druhou stranu se v zaměstnání nově budou testovat i očkovaní třetí dávkou. Takže vidíme, že logická opatření tady nejsou. Samozřejmě, když k tomu přičtu některá další chaotická vyjádření ministra zdravotnictví pana Válka, který hned po nástupu řekl, že čeští občané při návratu do České republiky budou potřebovat PCR test, takže to řekl odpoledne, to zveřejnil, takže řada českých občanů v zahraničí zazmatkovala, začala se objednávat na PCR testy někde v zahraničí, nevěděli, co a jak, a po pár hodinách to zase dementovali, že vlastně na českých občanech PCR testy potřeba nebudou.

Tak já když si vzpomenu zase na další vyjádření pana ministra Válka, a správně to jedna z velkých televizí, tuším televize Nova, odcitovala hned v hlavních zprávách toho vyjádření, kdy říkal: "Za naší vlády to bude všechno srozumitelné, nebude žádný chaos, můžete se spolehnout, to vám osobně garantuji." Takže prostě je vidět, že tato vláda není vládou odborníků. A za sebe říkám, že pokud vláda nějaká opatření ohledně testování nařídí, musí je vždy řádně zdůvodnit, materiálně a organizačně zabezpečit a také plně, a hlavně včas proplácet. Teď se ve svém projevu nebudu věnovat těm konkrétním opatřením, protože tady mluvíme o vládním prohlášení a o důvěře vládě, takže nechám svůj komentář tímto směrem, že i v tomto ohledu vláda komunikačně selhává. A upřímně, když se zeptáte občanů venku, zdali vůbec vědí, jaká jsou opatření, tak za této vlády samozřejmě ten zmatek pokračuje a lidé jsou už velmi rozčílení. To je k těm opatřením, takže tady také nemůže být naše důvěra, protože byli slibovaní odborníci a uklidnění situace, a to se tady neděje.

Dále bych se vyjádřil ke korespondenčnímu hlasování, protože tato vláda prosazuje zavedení korespondenčního hlasování v České republice. Jdou na to opravdu úplně natvrdo, jdou na to úplně bez skrupulí, protože samozřejmě v tom nejrychlejším možném timingu schválil korespondenční hlasování Senát - už aby to tady bylo, a samozřejmě se o tom v pátek má tady hlasovat. To je vidět, že to je jedna úplně z hlavních, nejzásadnějších priorit této vlády - nikoliv pomoc občanům přes zdražování energií, tam ten plán není, přestože ho slibovali do konce roku, že ho představí, tam Petr Fiala žádný plán nepřinesl. Ale to, co přinesl, je, okamžitě priorita strávit tady čas zavedením korespondenčního hlasování. A to je tedy mimořádně závažný okamžik, protože to korespondenční hlasování... SPD nesouhlasí se zavedením korespondenčního hlasování v České republice. Já vám řeknu proč. Protože za prvé, já si opravdu nejsem jistý, že v současné době dokážeme technicky zvládnout zavedení korespondenčního hlasování, protože - dám konkrétní příklad. Vloni na jaře začalo sčítání lidu a všichni si pamatujete, že Český statistický úřad - přestože sčítání lidu dejme tomu z hlediska vlivu na ústavní systém České republiky není určitě na úrovni voleb, protože volbami se skutečně rozhoduje budoucí směřování celé České republiky - a jak víte, systém toho sčítání lidu spadl hned. Hned ten systém spadl, takže s tím byly problémy. V okamžiku, že nemáme dořešeno na úrovni České republiky, vláda nemá dořešeno sčítání lidu, a naposledy vloni v podstatě byly tyhlety problémy, tak si představte, že bychom teď zavedli korespondenční hlasování. Ale tam si nemůžeme dovolit ani na vteřinu ani náznak takového problému. To potom opravdu dojde ke zpochybnění voleb. To tady můžou být normálně i lidi v ulicích, může tady být v uvozovkách revoluce, protože nespokojenost lidí bude samozřejmě oprávněná a pochybnosti o průběhu voleb.

Takže vy tady chvátáte a za každou cenu chcete korespondenční hlasování, přitom vůbec tady nejsou dořešeny ani stávající technické problémy na zajištění stávající agendy, která by dokázala garantovat demokratický a transparentní průběh té volby. Dalším samozřejmě argumentem je: ano, stokrát můžete říkat, že ve většině zemí Evropy a podobně že je nějaká forma korespondenčního hlasování. Ale to přece není argument, vy musíte mluvit o realitě v České republice - proto o ní mluvím, o realitě v České republice, že tady přece to nemáme dotaženo. Samozřejmě jsou i tam argumenty z vyspělých zemí, protože jak víme, poslední prezidentské volby v Rakousku byly zpochybněny v druhém kole a opakovalo se druhé kolo, v sousedním Rakousku, jedné z nejvyspělejších zemí světa, právě kvůli problémům s korespondenční volbou.

Ano, můžeme si říkat: To byly takové problémy a makové, ale byly to problémy s institutem korespondenční volby. Tady se muselo opakovat druhé kolo. Kdyby ta korespondenční volba, krátce řečeno, tam nebyla, tak se neopakuje druhé kolo, předpokládám, nebo kdyby to bylo tím řekl bych standardním způsobem. Takže takto to je. Samozřejmě volby v USA, ale já schválně hovořím o tom Rakousku, kde to bylo zcela jasně prokázáno, opakovalo se druhé kolo a je to země vedle nás. Samozřejmě v USA je to problém, protože můžete stokrát říkat, že to dopadlo tak, ale to, že doslova asi v milionech Američanů, jak vidíme, zůstává pachuť a že je ztráta důvěry v demokratický systém, tak to je prostě fakt, to je fakt, který nikdo nemůže zpochybnit. A my si podle mého názoru, ten, kdo zastává skutečnou demokracii, nejenom proklamativně a nejenom navenek, tak my si přece nemůžeme - a to by měl být zájem nás všech, co jsme ve Sněmovně, je nás tady pár stran - tak my bychom přece skutečně neměli připustit jakýkoliv systém, který by byť jenom náznakově mohl způsobit nějaké pochybnosti v souvislosti s volbami. To by byl opravdu špatný krok. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP