(15.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Včera, když jsme tady schvalovali zákon o sociální podpoře ohledně dávek v souvislosti se zvýšením cen energií, tak tady stál pan ministr práce a sociálních věcí a říká: My teď musíme otáček každou korunu. Fajn, ale přece musíte především začít u sebe! Ale vy jdete úplně opačnou cestou. Lidé, kteří dneska pracují na hygienických stanicích, tak ti nedostanou ani korunu. V nemocnicích nám chybí zdravotní sestry, lékaři. Ano, ti dostanou přidáno 6 %, to se dojednalo. Ale co sanitáři? Co asistentky, ošetřovatelky? Víte, kolik ty berou v nemocnici? Patnáct až dvacet tisíc! A proto bylo v rámci odborového svazu s paní Žitníkovou dojednáno, že právě tyto profese, které jsou nedostatkové a které mají takto malé finanční ohodnocení, dostanou právě přidáno těch 1 400 korun. To jsou ti lidé, kteří přenášejí pacienty, a bez nich nebudou nemocnice fungovat také.

Domovy pro seniory. V domovech pro seniory jsou pečovatelky, ale jsou tam také kuchařky, jsou tam také uklízečky, jsou tam další pracovníci. Jsou to také lidé, kteří stojí v první linii, a těm jste také nedali nic.

A teď se vrátíme, nebo respektive přesuneme se, k dalšímu heslu. Já tomu říkám heslo, které máte v programovém prohlášení: "I proto jsme si zvolili politiku otevřenosti a transparentnosti." A teď bychom se podívali na tu otevřenost a transparentnost. Ministr vnitra Vít Rakušan tady několikrát vystupoval v rámci našeho pana prezidenta Miloše Zemana, že okolí pana prezidenta je mafiánským prostředím. Tak a teď otevřenost a transparentnost. My se teď nedávno dozvíme, že pan ministr vnitra, když ještě asi nebyl ministrem vnitra, tak se s těmito lidmi, které nazýval nebo nazývá mafiánským prostředím, dvakrát sešel. Jednou pravděpodobně, ještě když nebyl ministrem a jednou, když ministrem byl.

A teď bych k tomu řekla, že včera, když jsme schvalovali zase ten zákon o sociální podpoře, jsme žádali pana ministra práce a sociálních věcí, aby jednal s generálním ředitelem Úřadu práce o rozšíření úředních hodin. Pravdou je, že pan ministr za mnou přišel a říká: Ty úřední hodiny se rozšířily, ukazoval mi to. No, pro mě tedy, že se úřední hodiny rozšíří v úterý a ve čtvrtek od 8 do 11 hodin, tak to není pro mě, pro občany, žádné rozšíření úředních hodin. Úřad tady musí být pro občany, ne občané pro úřad. To hlásám mnoho let a stojím si za tím. Úřad tady musí být pro naše občany. A po tom našem usnesení, kdy jsme ho požádali prakticky, aby jednal s generálním ředitelem Úřadu práce o případném rozšíření úředních hodin, tady vystoupil pan Michálek z Pirátské strany, prostřednictvím paní předsedající, a řekl, že tady nebudeme diktovat takovéto pořádky, aby se pan ministr práce a sociálních věcí scházel - nebo respektive... s generálním ředitelem Úřadu práce. Tak já nevím, myslím si, že pokud generální ředitel Úřadu práce spadá gesčně pod ministra práce a sociálních věcí, tak že by asi s ním měl komunikovat, a jestliže ta agenda spadá pod něj. A teď ten paradox, jo? Ten paradox je takový, a k tomu bych se ráda dostala, je, že to panu Michálkovi vadilo, že tohle můžeme chtít.

Pak došlo k druhému setkání pana Rakušana, a to 7. prosince 2021, kdy se viděl s panem policejním prezidentem. Ano? S panem generálem Janem Švejdarem. Tady v Poslanecké sněmovně je určitě velký počet starostů. Já jsem byla v pozici hejtmanky. Nikdy, nikdy bych si nedovolila, dokud mě nezvolili do funkce starostky nebo hejtmanky, s někým jednat. Myslím si, že to, že ta schůzka 7. prosince 2021 proběhla, a zaznělo to tady dneska už od některých dalších mých předřečníků, že je to politizování. Policie musí být nezávislá. A pak tedy došlo k tomu, že policejní prezident oznámil, že skončí. A policejní prezident, pan generál Švejdar, který je teď policejním prezidentem třetí rok, je velmi pozitivně vnímaný u policistů. Chci říct, že to byl on, který musel zajišťovat všechny věci v rámci covidu, ať už je to zajištění státních hranic, ať už je to zajištění věcí ohledně uzavření regionů a dalších. Ano? Takže říkáme otevřenost a transparentnost a máme to v programovém prohlášení. A pan Michálek, prostřednictvím paní předsedající, nám tady říká, že nemůžeme úkolovat v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí nebo vybízet ministra k tomu, aby mluvil s generálním ředitelem Úřadu práce. A tyto věci se mohou dít? A na policii, tak tam už teď odchází i pan náměstek Keřka. Ano? Takže jestli si vůbec někdo uvědomuje, že Policie České republiky tady chrání naši bezpečnost, a máme tam v dnešní době kolem 45 000 - neříkám to číslo úplně správně - policistů. Povedla se naší vládě jedna důležitá věc. V roce 2010 bylo ve stavu 47 000 policistů. Dneska - to číslo jsem v tuto chvíli řekla - je to kolem 44 a půl tisíce, skoro 45 000, ale povedlo se jedno, že se navýšily stavy o 3 000 policistů. A tito policisté se dali především na ty základní útvary, na obvodní oddělení, na dopravky, na cizinecké policie. Předpokládám a věřím, že pan ministr vnitra dneska vystoupí a že tedy potvrdí, že tato místa, která se podařilo prosadit, že zůstanou, ne-li se nebudou navyšovat. Takže věřím, že tomu tak bude. Tak.

A teď, protože jsem říkala, že jsem bývalá starostka a hejtmanka, a protože i v pozici místopředsedkyně bych i nadále ráda hájila města, obce a kraje, tak bych tady ještě chtěla otevřít rozpočtové určení daní. Chtěla bych vysvětlit - to samé, co jsem říkala ohledně seniorů, to samé hlásám, i co se týče starostů. Pokud budou spokojeni starostové v našich obcích, kterých máme zhruba 6 250, tak budou spokojeni i naši občané. Víte, když jsem byla starostkou, tak se nám rozpočtové určení daní odebralo. A víte, kdo nám to rozpočtové určení daní vzal? Bohužel, byli jste to vy. A hrozně to bolelo v těch obcích. Mohu vám říct, že když jsem sestavovala rozpočet nebo když jsem kontrolovala každý měsíc rozpočet, musíte mít příjmovou část, a ta příjmová část stojí na rozpočtovém určení daní. A nejvíc samozřejmě na dani z přidané hodnoty, protože to je daň, která se tvoří nejvíce. Takže z 21,4 % ty obce dostaly 19,93 %. V roce 2013 dostávaly obce 161 miliard, V roce 2017 se to navýšilo na 21,4 % a od roku 2021 na neskutečných 25,84 %. To znamená, že v roce 2013 dostávaly obce 161 miliard a nyní dostávají zhruba 250 miliard. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP