(17.00 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

V řadě věcí v sociální oblasti se s vládním prohlášením určitě shodovat budu. Určitě to bude závazek předložit důchodovou reformu, na kterou čekáme opravdu dlouho, opravdu ji potřebujeme. Určitě je to podpora domácích pečujících, obecně systému sociální péče, aby nám lidé opravdu mohli zůstávat co nejdéle v domácím prostředí. Propojenost sociální péče, důraz na regionalitu. Změna systému vyplácení dávek, větší adresnost, podpora rodin. No, také se nám to nepovedlo za bývalé ministryně práce a sociálních věcí, tak jsme také na poslední chvíli společně s kolegy z SPD předložili zákon o hmotné nouzi. Bohužel, nevyšlo to. Ve vašem vládním prohlášení opět vše čteme, ale v naprosto nekonkrétní podobě.

Že jsme teď opozice, vy jste koalice, si myslím, že je v pořádku a že se tak vnímáme, ale já se obávám, že právě sociální oblast bude v mnoha bodech důvodem názorových střetů mezi stranami současné koalice, že se jim bude jen velmi těžko hledat průsečíky. Velmi se obávám, že například přístup k revizi sociálních dávek bude velmi odlišný z pohledu ODS a z pohledu Pirátů. To už jsme viděli v minulém volebním období. Ale možná tím, že tu jsou Piráti jen čtyři, tak se na to povznesou a budou hlasovat společně.

Pan ministr Jurečka bude jakýmsi mediátorem, a teď upřímně vám tuto pozici opravdu nezávidím. Jak říkám: vládní prohlášení v oblasti sociální politiky bych asi podepsala, ale je tak nekonkrétní a obecné, že vlastně ani nevím, co mu mám konkrétně vytknout. Něco jsem tu řekla, nikde jsem nezaznamenala nějakou představu o konkrétnějších krocích. Bohužel jsem nezaznamenala ani vystoupení pana ministra Jurečky, kterého to asi nebaví a už jde pryč.

Takže se zaměřím na to, co mi v programovém prohlášení této vlády ale opravdu chybí. To nejzákladnější: Kde na to chcete vzít? Je to, jako byste chtěli rekonstruovat a hnát o patro výš dům, ve kterém žijete. Nemáte peníze, nechcete si brát hypotéku a ani vlastně nevíte, jak budete žít po dobu rekonstrukce. U penzijní reformy postrádám informaci, jak k ní chcete přistoupit. Budete navazovat na práci komise pro důchody? Mohou lidé počítat s tím, že se věk odchodu do důchodu nezvýší? Budou si moci někde spočítat, s jak velkou částkou pro důchod mohou počítat? Bude těm, kdo si na penzi sami nespoří, protože prostě nemají z čeho, částka, kterou jednou dostanou jako nárokovou, stačit? Jakou úlevu budou mít pracující důchodci? Chybí mi prostě k jednotlivým bodům konkrétní představa, o které si myslím, že by ji pan ministr měl mít. Já si myslím, že ji třeba má, ale prostě tím, že jediný ministr tady dnes nevystoupil, tak vlastně se ptáme na něco, co mají třeba připraveno, a já v to věřím, protože celou dobu nám tady říkali, až převezmou vládu, že mají všechna řešení připravena. Všechna.

A takto bych mohla pokračovat k dalším bodům. Nejasnosti v politice zaměstnanosti, spolupráce státu, místních samospráv ve vztahu k sociálně potřebným, reforma sociálních dávek. A já doufám, že pan ministr práce a sociálních věcí na některém zasedání výboru pro sociální politiku bude konkrétnější, abychom měli o čem diskutovat.

A teď mi dovolte, i když to asi s programovým prohlášením vlády nemá až tak co dělat, musím se tu vyjádřit vlastně i k životnímu prostředí. Jsem z Libereckého kraje, máme tam důl Turów. Nevidím o tom ani zmínku v programovém prohlášení vlády. Zastavilo se to všechno. Teď se ještě dozvím, že jeden z našich libereckých poslanců - je nás tam opravdu málo, je nás osm, jsme druhým nejmenším krajem - ten, který jezdil svým velorexem po celém kraji a sliboval občanům Libereckého kraje, jak vše vyřeší, tak se dozvíme, že už před volbami - a to není z mého, ale dnes jsem četla pana Kalouska, který ho za to pokáral trošku, řekl: Honzo, tohle jsem tě neučil, myslím, že to tak je napsáno - tak na osm měsíců nám odletí. Nevím, jestli si vezme ten velorex, když říkal, že když bude potřeba, tak přiletí, ale mě to opravdu mrzí. A víte proč? Protože pana poslance Farského znám dlouho, opravdu tady vystupoval a bojoval za transparentnost, za spravedlnost, jak všichni říkají, byl to pan Čistý. Přeju mu samozřejmě jako Honzovi Farskému, občanovi, to, co se mu podařilo, ale nechápu vůbec to, že ani neuvažuje o tom, že by složil poslanecký mandát. Bude nás v Libereckém kraji sedm. A když jsem se v minulém volebním období s panem poslancem Farským, vaším prostřednictvím, bavila o tom, co a jak a jestli má nějaké ambice, já jsem si opravdu myslela, že se stane ministrem. A pořád jsem přemýšlela o tom, proč tady v těch řadách nebude sedět. No, teď už to vím. Protože už věděl, že tu vlastně vůbec nebude! A mě to mrzí za Liberecký kraj, protože si myslím, že poslanci jednotlivých krajů mažou nějaké stranické půtky a makáme pro ten kraj. A já jsem si říkal: Fajn, budeme mít ministra z našeho kraje, ten nám tam pomůže. Nebudeme, budeme mít dokonce o jednoho poslance v Libereckém kraji míň. Je pravda, že tady máme za STAN dva poslance, protože Piráti z velorexu se sem nedostali, byli vykroužkováni, a poslanec za STAN z minulého volebního období už nebyl ani na této kandidátce. Takže ho asi... vždycky měli jednoho, tak asi to zvládne ten jeden, co tu zůstal. Mě to mrzí, mě to mrzí opravdu z pozice poslankyně Libereckého kraje. Mrzí mě, že dolu Turów se nevěnuje absolutně žádná pozornost, a mrzí mě, že pan poslanec Farský, který už v březnu věděl, že tady nebude, objížděl svůj kraj velorexem a sliboval, co udělá, neudělá.

Samozřejmě přeji nové vládě, aby se jí dařilo, abychom byli všichni zdraví, ale on je po boji každý generál. A já se těším na to, až budeme my vyvolávat mimořádné schůze každý měsíc a grilovat tady pana ministra zdravotnictví tak, jak jste to dělali vy za naší vlády. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Růžička a připraví se pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP