(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Stejně zde postrádám nějaký předpoklad, jak chce nová vláda řešit nedostatek zdravotníků, zvyšování jejich celospolečenské prestiže. Současná doba ukazuje, že je to opravdu nutné. Zdravotníci, a můžu to říct sama ze své zkušenosti, už dva roky pracují v naprosto neuvěřitelném tempu, jsou přetížení, ztrácejí motivaci. Naše vláda všem poděkovala alespoň tím, že dostali benefity, odměny a při každém jednání vlády jsem slyšela od pana bývalého ministra zdravotnictví poděkování, tak jako od pana premiéra, všem zdravotníkům. Se vší úctou, pane ministře Válku, od vás jsem to opravdu neslyšela. Víte, část veřejnosti... Já nevím, co je vám tady k smíchu. Možná jsme se smáli vašim vtipům v minulém volebním období, kdy jste jimi hýřil. Mně to teď moc vtipné nepřijde, když se bavíme o zdravotnictví, pane ministře. Část veřejnosti na zdravotníky útočí, nadává jim. Opravdu ve vašem programovém prohlášení nevidím vůbec, ale vůbec nic, jak byste zdravotníkům chtěl poděkovat, alespoň nějakými benefity. Nevidím tam přehodnocení systému vzdělávání. Zase říkám se vší úctou, znám vás čtyři roky ze zdravotního výboru, a myslím si, že kdybychom si spočítali vaše projevy, že jich bylo nejvíc. Teď mlčíte, neodpovídáte nám tady na dotazy, jak co bude. Prostě se z vás stal takový tichý ministr tady v lavici. Naše minulá vláda chtěla všem poděkovat a ocenit je vyššími platy. Současná vláda - musím to přečíst znovu: "Stát má šetřit na sobě, ne na lidech", další věc - toto navýšení osekává, aniž by to mělo význam pro snížení deficitu. A na některé skupiny, jako například pracovníky hygienických stanic, zapomněla úplně. To vnímám jako naprostý projev neúcty k těmto lidem, kteří pracují jako všichni zdravotníci sedm dní v týdnu. Teď je čeká další vlna a opravdu nám píší, že jste se na ně úplně vykašlali.

Co vítám, je proklamace vlády o větším zaměření na prevenci. To asi chceme všichni. Všichni si uvědomujeme její nezbytnost a to, že lepší preventivní péče je pro společnost, pro zdravotnictví, ale i pro státní rozpočet z dlouhodobého pohledu nesporným benefitem. V prohlášení mi ale opět chybí představa, jak toho dosáhnout. Samozřejmě se nabízí například forma úlev od zaměstnavatelů a podobně, ale to je jen jedna část cesty. Naprosto tam chybí jakákoliv provázanost se situací na zdravotním trhu, kde v některých regionech chybí dostupná zdravotní péče, zubaři, pediatři. A myslím, že tam je třeba se zaměřit.

Zároveň mi tam chybí větší podpora páteřních nemocnic v jednotlivých krajích. V prohlášení není věnován téměř žádný prostor ani oblasti rozvoje specializovaných center, je téměř opomenut rozvoj medicíny, vývoj léčebných metod a léků a péče onkologická, jak tady říkal pan předseda Babiš. Naopak se obávám otevření cesty k privatizaci zdravotnictví a ke zhoršení všeobecně dostupné zdravotní péče.

Uvítala bych i konkrétnější návrhy v oblasti digitalizace zdravotnictví. Za naší vlády jsme zavedli eRecept, eNeschopenku. Tyto dva nástroje se ukázaly právě v covidové době, jak nám občanům, ale i zdravotníkům velmi pomohly. Všichni si uvědomujeme, jak moc je pro zdravotnictví digitalizace potřebná. Ale jak říkám, jakákoliv konkrétnější vize mi chybí.

Nikdy bych si nemyslela, že to řeknu, ale dneska to řeknu. Je mi osobně opravdu líto, že ve vládních lavicích za sebou nevidím na místě ministra práce a sociálních věcí Markétu Pekarovou Adamovou nebo Olgu Richterovou. V minulém období jsem s nimi často nesouhlasila, na řadě věcí jsme se neshodly, ale určitě jim nemohu a nechci upřít opravdový zájem o sociální politiku, že se v ní dobře orientovaly a věnovaly se sociálním zákonům. Dnes vládní lavici vyměnily za řídící post a je to škoda. Co se stalo jedním z prvních kroků současného ministra práce a sociálních věcí? Odvolání ředitele Lesů České republiky. Z mého pohledu upřednostnil Ministerstvo zemědělství, na které se dlouhodobě připravoval a na kterém seděl jen dočasně před resortem, který mu byl dočasně svěřen. Navíc v době, kdy je opravdu třeba řešit aktuální problémy způsobené covidem a situací v energetice. To měl být asi první signál, jak to bude fungovat. Takže já kvituji, a jsem taky na Facebooku, ale celých osm let, co vás sleduji, vás tam vidím na traktoru a v zemědělství a chápu, že tomu opravdu rozumíte. Opravdu, to vám nemůžu... Opravdu, já jsem se s vámi nesetkala na sociálním výboru, a to jsem tu třetí volební období. (Ministr odpovídá mimo mikrofon.) Dobře, tak jo. Kvituji, jako rodina, váš zájem osobní, ale ten traktor u vás mi sedí více. (Pobavení a menší potlesk v sále.)

Naše vláda počítala s navýšením platů v sociálních službách o 1 400 korun. Pan ministr současný Jurečka souhlasil se zkrácením na polovinu, a to i v přímé péči. A to je pro mě ta vaše nekompetentnost. Možná se tam jděte podívat do těch sociálních služeb, kdo tam pracuje. Jsou to ty pomocné síly, bez kterých my opravdu v těch sociálních službách být nemůžeme. Tak jste jim to prostě vzal, oni to nějak zvládnou. Vždycky jsme to zvládli jako zdravotníci. Obslužný personál, bez něhož se pobytová zařízení opravdu neobejdou, jsou to zařízení pro handicapované, pro seniory, nedostanou nic. Zároveň ale vláda ve svém programovém prohlášení píše, že zajistí spravedlivé odměňování pracovníků v sociálních službách a v sociální oblasti. No, tak já nevím tedy. Máte to v prohlášení, ale seberete jim to. Nevím, tak asi jsem...

Dozvídám se navíc, že řada zařízení musí kvůli rostoucím nákladům omezit péči, někdy například nezbývají peníze na svačiny pro klienty. Mluvím o domech pro seniory. Řešení tohoto problému jsem v minulém volebním období navrhla před volbami ve Sněmovně. Všichni jste hlasovali pro, všichni. Bylo před volbami, jak jinak! V Senátu po volbách ale hlasy současné vládní koalice neprošlo. Můžete říkat, že jsme byli u vlády a měli jsme Ministerstvo práce a sociálních věcí. Neměli jsme ho my jako hnutí ANO. Měla ho sociální demokracie a věřte, že i pan minulý premiér dával úkol paní ministryni, aby vyhlášku 505 změnila. Bohužel se tak nestalo, a proto jsme řekli, že to uděláme my jako poslanci poslaneckým návrhem. Vy jste to schválili, Senát to shodil, není nic. Budu se strašně těšit na to, až to změníte, a věřím v to, že to uděláte opravdu, ale opravdu brzo a novelizaci příslušné vyhlášky schválíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP