(22.00 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Přitom komplexita té implementace, že se vám někde mění procento nebo se v jedné tabulce něco přesouvá z jedné daňové hladiny do druhé, prostě tohleto know-how musí být na straně státu. Nemusí být a priori u jednotlivých úředníků na resortech, ale musí to být někdo, kdo lidi školí, kdo dokáže popsat ty procesy, kdo zná architekturu těch systémů a kdo, a to se snad díky právu občana digitální službou stane, protože ministerstva popisují své služby a vědí, jak to v tom systému funguje. Nemá smysl digitalizovat procesy špatné. Rozhodně nemá cenu digitalizovat něco, o čem nikdo neví, jak to vlastně funguje, ale prostě to funguje roky, a tohle know-how musí Česká republika zpátky získat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji, pane ministře, nepřerušovala jsem vás, protože jsem nevěděla, jestli vystupujete s faktickou, nebo s přednostním právem. Takže nemám další faktickou poznámku a v tuto chvíli do rozpravy poprosím dalšího řečníka, a to je pan poslanec Robert Stržínek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych se i já krátce vyjádřil k bodu, který projednáváme, a tím je vyslovení důvěry vládě, která vzešla z říjnových voleb. Někdo řekl, že volby jsou soutěž. A jako každá soutěž, i volby mají svá pravidla. Je to závod, který má své vítěze i poražené. Pokud tedy zůstaneme u sportovní terminologie, dovolím si krátký a velmi zjednodušený příměr. Představte si skok do dálky. Na startu se sešlo šest sportovců. Z prvních pěti závodníků skočil každý dva metry. Ten šestý skočil metrů devět. Ti první, méně zdatní, se ale domluvili na tom, že se jejich skoky do dálky sečtou. Pět krát dva je deset a deset je víc než devět. To ví každé dítě, ale skočit devět metrů a za sebou nechat ostatní konkurenty, kteří skáčou jen dva metry, a přitom nestát na bedně prostě není fér. Vědí to sportovci a vnímá to tak i velká skupina voličů, tím spíše, že těchto prvních pět skokanů si mezi sebe rozdělilo pět zlatých medailí. Rozum ale říká, že zlatou, pokud má existovat spravedlnost, může mít jen jeden, ten nejlepší. V tomto případě šla ale pravidla na ruku těm, kteří skáčou jen dva metry, a mnozí z nich ještě méně. Vypadá to jako v jednom rodinném filmu, kde jeden z protagonistů říká: Přátelé, kamarádi, my vám ty medaile dovezeme. A já jen dodávám: Dovezeme, a to za každou cenu, i za cenu ohnutí základních soutěžních principů.

Nová pětikoalice se zaštiťuje tím, že se chce chovat zodpovědně a spravedlivě. Tvrdí, že také logicky a předvídatelně. Nezlobte se na mě, ale zatím to tak nevypadá. Jakožto starosta 22tisícového města se ptám, proč v případě, že jste vyhlásili povinné testování na covid, budete náklady s tím spojené hradit pouze soukromým společnostem, ale městům a obcím nikoli? Proč trestáte za svá rozhodnutí ty, po kterých vyžadujete spolupráci, plnění nařízení, ale na rozdíl od předchozí vlády jim tyto náklady nekompenzujete? To je systémový a spravedlivý přístup? Já si to nemyslím.

Problémy s řešením energetické krize jste přesunuli na úřady práce, na jejich oddělení hmotné nouze a státní sociální podpory. Výplatu těchto dávek budou administrovat právě jejich zaměstnanci, kteří již dnes jsou pod obrovským tlakem. Tito zaměstnanci, kteří stojí také v první linii, stejně jako mnozí další, ale na rozdíl od jiných byli odměněni za svou dosavadní kvalitní práci nulovým zvýšením platu v letošním roce. Adresné zacílení pomoci v době zdražování energií zní na první pohled zajímavě, bohužel ale ve vašem podání znamená to, že ti, kteří pracují a plní si své občanské povinnosti, budou mít zase smůlu. Systém adresné pomoci je totiž nespravedlivý vůči široké střední třídě, vůči velké skupině lidí, kteří poctivě pracují jako zaměstnanci anebo třeba podnikatelé. Pracuješ? Vyděláváš? Platíš daně? Chyba! Máš smůlu! Plať drahé energie v plné výši!

Tento přístup neschvaluji, ani další kroky, které jste zatím provedli a předvedli, ať už jde o naprosto nevhodný útok na maďarského premiéra ze strany předsedkyně Poslanecké sněmovny, odmítnutí plošného snížení či odpuštění DPH u energií nebo bezprecedentní rozšíření ministerských postů na osmnáct ministerstev. Půlroční stáž vašeho kolegy Farského ve Spojených státech je potom už jenom odrazem absolutního znevážení a zneuctění funkce poslance Parlamentu České republiky. Já jsem také pro digitalizaci a on-line komunikaci. Nakonec, dvacet let jsem podnikal v IT oblasti. Ale mít on-line poslance na druhém konci zeměkoule si opravdu neumím a ani nechci představit. Rozpaky budí podivný rozhovor Víta Rakušana s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který poté ukončil své angažmá u policie. Nevysvětleno zůstává kyperské financování STANu a v neposlední řadě je velkým otazníkem váš způsob řešení covidové situace v naší zemi. Proto, a nejen proto, této slepené vládě já svou důvěru nevyslovím. Děkuji za pozornost. (Část poslanců ANO tleská.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobrý večer, dámy a pánové, další v rozpravě je přihlášena paní poslankyně Taťána Malá. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobrý večer, vážená paní předsedkyně, pane premiére, vládo, vážené poslankyně a poslanci. Dovolte mi, abych se i já krátce vyjádřila k tomu, proč dnes nemohu a nebudu hlasovat pro důvěru vládě Petra Fialy. V úvodu musím konstatovat, že jsem velmi zklamaná z přístupu nově vzniklé koalice k sestavování vlády, ale především z jejích dosavadních kroků. Je přirozené, že jako opoziční poslankyně nebudu hýřit superlativy. To, že jste zklamali mě, však není nikterak podstatné, ale bohužel jste zvládli zklamat již velkou řadu občanů naší země, a to, co je nejsmutnější, zklamali jste i některé vaše voliče, kteří uvěřili vašim předvolebním slibům o skvělých receptech na řešení covidové pandemie.

Slyšeli jsme o vrácení testů, tedy systému O-T-N, uznávání protilátek, a to všechno v době, kdy už bylo naprosto jasné, že se omikronu nevyhneme. Nic z toho jste samozřejmě nerealizovali. Proč? Protože jste zjevně zjistili, že něco jiného je vykřikovat návrhy bez zodpovědnosti, to se totiž pak krásně kritizuje za každou cenu, a hlavně vytahovat takové návrhy, za které vám lidi uznale zatleskají, to je snadné. Je to jiné, když už je za tím ta odpovědnost. To totiž musíte dělat i nepopulární kroky.

Slyšeli jsme o receptu proti energetické chudobě, ze které tady vznikla podpora, kterou využije pár lidí. Slyšeli jsme o receptu na pomoc živnostníkům, které jste naopak od jakékoliv pomoci odstřihli. Slyšeli jsme o tom, jak budete podporovat učitele, ale platy jim hned po nástupu do funkce snížíte. Slyšeli jsme taky o tom, jak budete snižovat počty státních úředníků, ale první, co uděláte, je, že vytvoříte tři nové ministerské posty, a máte tolik ministrů, že se opravdu nevejdou ani do jedné řady. Na Úřad vlády přivedete 74 nových úředníků. Pirátští odpadlíci, kteří projeli sněmovní volby na plné čáře, se zabydlují na místech politických náměstků na všech možných ministerstvech.

Nechci ani pomyslet na to, jaké by to bylo, kdyby tohle udělalo hnutí ANO. To by bylo křiku, výzev k rezignaci a silných slov. Slyšeli jsme také o tom, jak budete jasně a především srozumitelně komunikovat, ale to, co vaše vláda předvádí v rámci komunikace covidových opatření, se dá považovat za cokoliv, jen ne jasnou a přímou komunikaci, ke které jste vyzývali předchozí vládu a kterou jste dříve tolik kritizovali. Ráda bych vás, pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího, paní předsedající, pardon, upozornila na to, že voliči, kteří vás volili, a znám jich opravdu celou řadu, očekávali změnu podle vašich předvolebních slibů, ale ne tu, kterou předvádíte, tedy tu k horšímu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP