(22.10 hodin)
(pokračuje Taťána Malá)

A aby toho nebylo málo, dozvěděli jsme se od pana ministra Rakušana, že je potřeba udělat seznamy babišovců, a ven s nimi. Každopádně - pan ministr Stanjura říká, že správně - každopádně doba různých seznamů tady už byla a moc dobře se tady nežilo a vy sami jste byli a jste hlasitými kritiky této doby. Ale jak vidno, moc je opojná a potřebné pokory je v této vládě asi jako šafránu. Chtěla bych se zeptat, pane ministře Rakušane, prostřednictvím paní předsedající, jak takové seznamy budou vypadat a jestli bude nějaká doba, po kterou konkrétní člověk musel s bývalou vládou spolupracovat, anebo se to vezme jenom tak jako nějak pocitově podle toho, kdo je s kým kámoš.

No a zatímco pan ministr vnitra tvoří seznamy, země je v rozpočtovém provizoriu, nemůže ani zaplatit zálohu na lék proti omikronu. A nebudu tady připomínat, že tehdejší ministryně financí vehementně varovala před úskalími rozpočtového provizoria. Bohužel trošku to připomíná rčení: chytrému napověz...

Musím zde se souhlasem autora citovat mail ze sněmovní pošty, který jsem obdržela v minulém týdnu, protože poměrně přesně popisuje současný stav chování nové vlády, to je tak trochu na pštrosa s hlavou v písku: "Vážené paní poslankyně a páni poslanci za Jihomoravský kraj, můžete nám řemeslníkům a podnikatelům ve službách pomoci zjistit, kdy bude vypsána nová výzva covidových programů MPO Nepokryté náklady a COVID 21? Do dnešního dne stále nemáme žádné, ale vůbec žádné informace kromě avíza k programům, které zpracoval bývalý ministr průmyslu a obchodu pan Havlíček. Obracím se na vás v poměrně zoufalé situaci. Uvěřil jsem podzimním slibům a udělal vše proto, co jste po mně vy, kteří jste tehdy vládli, chtěli. Posílám neočkované zákazníky pryč ze své provozovny, naočkoval jsem se, přesvědčil jsem své zaměstnance k tomu, aby se také naočkovali, a že to dalo práci ty dvacetileté děti přesvědčit. Testoval jsem všechny zaměstnance ve firmě, nakoupil respirátory, dezinfekce, prostě vše, co mi bylo nařízeno, jsem splnil. A nyní se cítím silně poškozený přístupem nové vlády SPOLU Petra Fialy, kterou jsem, ano, kterou jsem volil. Věřil jsem, že volím stranu, kterou zajímá střední třída a malí a střední podnikatelé. Avšak tato vláda směrem k podnikatelům a náhradám, které jim patří, naprosto rezignovala a slíbené náhrady podnikatelům nekomunikuje. Mám vtíravý pocit, že se tomuto tématu vyhýbají záměrně. Pokoušel jsem se kontaktovat zainteresované osoby, avšak věřte, že zcela bez odpovědi. Psal jsem panu Síkelovi, v závorce: již se mezi námi pro něj ujala přezdívka pan Neviditelný, volal na linku MPO, psal panu Jurečkovi, ohledně zrušeného Antiviru i panu Fialovi. Nikdo nic neví a politici neodpovídají. Pan Stanjura na tiskové konferenci 29. 12. ujišťoval, že rozpočtové provizorium není problém, že peníze na covidové programy vyhradil, a tedy jejich vyplácení ohroženo není. Proč se tak neděje? Chtěl bych vám říct, že toto nelze obejít. Nelze se tím promlčet ani prosedět ani proschovávat, v závorce: Síkela. Jedná se o kompenzace, na které máme plný nárok, to mluvíme o měsících listopad a prosinec. Pokud od ledna už nebudete dále v náhradách pro podnikatele pokračovat, je nutno okamžitě zrušit systém O-N. Nemůžu se dobrovolně vzdávat dennodenně svého příjmu odmítáním neočkovaných zákazníků. Ohrožuji tímto sebe, domácnost, firmu, potažmo i stát, neboť toho pro něj věru příliš nevyberu a neodvedu. Obracím se na vás jako zástupce Jihomoravského kraje, kde bydlím a podnikám. Na státní úrovni evidentně nikoho nezajímáme a tak dále. Víte, většina z nás sice máme jenom učňák, nemáme tituly a vystudované prestižní školy jako vy, ale myslím, že nejsme hloupí a že si nezasloužíme přehlížení a neplnění slibů. Děkuji moc za váš čas. Marcel Pánek, podnikatel v gastronomii, Brno - Vyškov." Byla bych velmi ráda, pane ministře Síkelo, kdybyste mohl tomuto podnikateli odpovědět, případně vám na něj předám velmi ráda kontakt.

Velice dobře si pamatuji, jak jste tady láteřili a křičeli nad každým klopýtnutím minulé vlády, která bojovala s něčím, co nikdy nikdo nezažil. Byli jste to vy, kdo vykřikoval, že všechno je špatně a jen vy znáte recept na inflaci i na covid. No vážně! Já ale pořád čekám spolu s dalšími občany České republiky, kdy premiér Petr Fiala přijde s řešením pandemie covidu tak, jak jste slibovali ve všemožných médiích. Tehdy jste údajně nemohli být konkrétní a slibovali, že Petr Fiala přijde s řešením až v okamžiku, kdy bude premiérem, asi aby si nepřipsal ty zásluhy někdo jiný. Tak tedy, pane profesore, už je čas. Babiš a jeho vláda je pryč a vy jste premiérem. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášenou do rozpravy je paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, jsme tu dnes proto, abychom hlasovali o vaší důvěře, o důvěře vládě. Jsme tu na půdě Poslanecké sněmovny ale také proto, abychom hájili zájmy našich občanů. A hlavně jim jsou určena moje slova.

Jsem tu již třetí volební období, a to je pro tuto konkrétní chvíli moc dobře. Pamatuji si totiž vaše stanoviska. Pamatuji si, co jste zastávali k jednotlivým zákonům, jaké máte postoje k probíraným tématům. A pamatuji si také vaši argumentaci. Politici vládních stran se ve volbách zaklínali změnou, slibovali občanům hlavně slušnost a profesionalitu. A není to ani třicet dní od jmenování nové vlády prezidentem Zemanem, a někteří ministři se už odkopávají. Přišlo překvapení? V případně některých ministrů ne.

Víte, že oblastí, které se intenzivně věnuji, je zemědělství, a víte, že mojí základní hodnotou je otevřenost a přímé jednání, což není pro některé oblíbená vlastnost. A teď si spolu prosím položme otázku. Co nejspíš udělá vláda, která je čerstvě jmenovaná, jejíž nominant na funkci ministra zemědělství je nemocný a řízením příslušného ministerstva je dočasně pověřen ministr jiný? Správně, pokud vás napadá, že vláda, která si věří, která je profesionální a která proklamuje slušné jednání, že taková vláda počká na důvěru. Počká, až na ministerstvu nastoupí jí vybraný odborník, a pak začne naplňovat své strategie a kompetentně a systémově spravovat resort. Je-li to skutečně vláda sebevědomá a kompetentní, tak se nemá čeho bát. Věří si a ví, že bude vládnout čtyři roky. A pokud bude vládnout dobře, tak možná dostane znovu důvěru svých voličů.

A je tato vláda, která nás dnes žádá o důvěru, kompetentní a sebevědomá? Podle jednání pana ministra práce a sociálních věcí, který byl pověřen dočasně řízením Ministerstva zemědělství, nejspíš ne. Co se stalo? V pátek 17. 12. prezident jmenuje vládu - nebudu se věnovat kuloárním jednáním - a 22. 12. 2021 zastupující ministr odvolával ředitele Lesů ČR, to je středa. A pak je pátek, Štědrý den. Následují další dny, kdy probíhají vánoční svátky, dny klidu, míru a pokoje, a pak v následujících čtyřech dnech čtyři další klíčoví pracovníci odvolaného generálního ředitele Lesů ČR rezignují na své funkce a odcházejí také. V tisku ani čárka. A konečně máme 3. ledna roku 2022 a úřadu se ujímá pravý ministr zemědělství, pan Nekula. A já se ptám, jsou aktivity a pozornost ministra práce a sociálních věcí upřené k Ministerstvu zemědělství protiprávní? Ne, nejsou. Je to divné? Ano, je. A co vás napadne, nač ten spěch s tím vyhazovem, zejména pokud jde o první, prý nevydařenou transformaci podniku? To nemohlo počkat na posouzení novým panem ministrem? Byl skutečně oznámený důvod ten pravý? Byla změna připravená a promyšlená? Na mě to působí, že změna byla promyšlená a patrně i připravená. Ale ten důvod, vážení, ten důvod byl jiný. Věřme, že nešlo o připravení půdy pro návrat dosud stíhaného a v minulosti odvolaného ředitele pana Szóráda, nominovaného bývalým ministrem zemědělství panem Jurečkou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP