(23.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Pro mě měl vždycky každý člověk stejnou cenu. Ať jsem pracovala kdekoli, ať pracoval na podatelně, když dělal dobře svou práci, nebo dělal v nějaké vysoké manažerské pozici. Pro mě každý člověk má stejnou cenu, tak jako pro mě má stejnou cenu - a věřím, že pro většinu z vás - každý poslanec v této Poslanecké sněmovně.

A prosím, on to trochu řekl už můj ctěný kolega Radek Vondráček: hnutí ANO má - a velmi za to děkujeme našim voličům, za tyto hlasy - má 72 poslanců. A já myslím, že i ta dnešní debata ukazuje, že to je velká síla. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo hned dvě faktické poznámky. Jsou to tedy konkrétně od pana Mariana Jurečky, takže pan ministr jako první, následuje faktická poznámka paní ministryně Černochové. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Abychom nemátli veřejnost, a především podnikatele, tak reaguji, a paní bývalá ministryně je také zkušená politička, ty debaty jsme tady vedli dlouho, ještě když byla náměstkyní pana ministra financí. Tak jenom aby bylo jasno. Ona to asi určitě ví, ale chápu, že teď se to možná v tento večerní čas už takhle nedá úplně zcela odlišit. Pakliže jede Antivirus A i po 1. lednu v rozpočtovém provizoriu a proplácíme ho a budeme ho proplácet, tak logicky není tam omezení v rámci rozpočtového provizoria. Kdyby bylo potřeba, znovu rozjedeme Antivirus B a budeme ho proplácet. Není tam žádný limit z hlediska rozpočtového provizoria. Pozastavil jsem ho proto, že když jsem se podíval na žádosti v listopadu a prosinci, čerpání je diametrálně jiné, než bylo na jaře, situace jiná, není tady plošný lockdown a zvažujeme a vyhodnocujeme, jak se situace dál bude vyvíjet, například v závislosti na omikronu. To je jasné, řekli jsme to a není potřeba strašit lidi a podnikatele, že by nebylo možné tyto podpory vyplácet z důvodu rozpočtového provizoria. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně... ministryně Černochové, omlouvám se.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já bych se chtěla zeptat paní poslankyně Schillerové, kde byla, když se projednávala na vládě směna pozemků mezi Vojenskými lesy a Lesy ČR, kterou pan ministr Jurečka a já jsme zastavili prakticky tři dny před vypršením lhůty, kdy by vstoupila v platnost takzvaná inominátní smlouva, která zcela bezprecedentním způsobem řešila směny pozemků naprosto nerovnoměrně nevyvážených, kde to byl skutečně, já to slovo řeknu, tunel za bílého dne. Kde jste, paní Schillerová, byla? Jak jste hlasovala? Hlasovala jste pro, nebo jste se zdržela? Vy, strážkyně kasy, vás nezajímalo, že k tomu nemáte znalecké posudky? Vás nezajímalo, že k těm pozemkům nemáte výměry? Vás nezajímalo, že Vojenské lesy dávají divizi Mimoň, která tvoří 40 % ziskového podílu v celém podniku Státní lesy, že to dává za naprosto neadekvátní výměnu, za pozemky Lesů ČR? To vás jako strážkyni kasy nezajímalo? Není to zvláštní? (Silný potlesk zprava.) Vás, paní poslankyně Schillerová, nezajímalo, že pan bývalý ředitel Král, kterého jsem odvolala, podepsal v den, kdy jsem ho odvolala, smlouvu na nákup automobilů v hodnotě 90 milionů korun? Podívejte se do registru smluv. (Opět silný potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vyvolalo to opět další faktické poznámky, takže já poprosím pana ministra ještě o setrvání, on se přihlásil s přednostním právem, ale přednost má paní předsedkyně Schillerová s faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, tak nejdřív na pana vicepremiéra Jurečku. Antivirus A, Antivirus B jsou naprosto odlišné věci. Antivirus A je o drobných, o pár korunách, to se týká lidí, kteří jsou v karanténě. Antivirus B samozřejmě už je o překážkách a bavíme se o částkách, které jsou určitě stamiliony, možná i jednotky miliard. Jenom - já dobře vím, o čem mluvím, nebojte, vím.

K otázce paní ministryně obrany. Tak já jsem nebyla ministryní obrany, já jsem vyzvala teď svého bývalého vládního kolegu, ať to jde vysvětlit. (Poslankyně Černochová: Členkou vlády jste byla.) Členkou vlády jsem byla. Chápete, že v tuto chvíli bude reagovat ten, kdo zná detail. Já jsem ho o to požádala.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, abyste na sebe nepokřikovaly.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Prosím, nepokřikujte na mě. Ano, děkuju, paní předsedkyně. A já se domnívám, že... a nebudu to hájit, osobně neznám detail, nemohu znát detail všeho. Stoprocentně jsem k tomu měla stanovisko, Ale předpokládám, že i vy jste si udělala nějaké audity. Nebo vy jste také supermanka? Děkuji. (Potlesk od poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další faktická poznámka, a to pan poslanec Lubomír Metnar, pak následuje faktická poznámka paní ministryně Černochové.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Já jsem trošku v úžasu, co se dívám a pozoruji teď tady a slyším tu debatu, protože chci říct, že asi se dostáváme do situace, kdy tady budeme ignorovat nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu, protože celá tato směna, která byla ze strany Ministerstva obrany započata, byla na základě nálezu NKÚ. A já tady zatím jsem slyšel pouze jenom spekulace, že je tady něco špatně, a že něco jenom řeknu za Ministerstvo obrany ve vztahu k Vojenským lesům a statkům: tato směna byla připravována s Ministerstvem zemědělství poměrně dlouho. Byla projednána s odborovými svazy, s jednotlivými divizemi, byla projednána na dozorčích radách daných podniků a byla schválena. V této věci bylo komunikováno i s Bezpečnostní službou, aby se k tomuto vyjádřila. Nebyla žádná informace o tom, že tam je něco špatně. Ba naopak, já jsem se divil tomu, co to vzbuzuje řekněme za emoce v podnikatelských vztazích a vazbách, protože zákulisní informace, které přicházely, byly, že tam dochází k ušetření a k narovnání, a zastavení dokonce, některých penězovodů. Děkuji. (Silný potlesk od poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Taktéž děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Pane poslanče Metnare, možná vám unikl jeden podstatný fakt. Všechno, co jste teď řekl, se vztahovalo k tomu původnímu návrhu, včetně nálezu NKÚ, kdy předmětem směny bylo pouze a jenom zhruba 20 % toho, co se ve finále za vás, za vaší vlády směňovalo. Jestli jste řídil resort Ministerstva obrany tak, že jste si nevšiml, že v mezičase se z 20 % majetku stal ten zcela bezprecedentní směnný obchod, kdy jste vy ani nenamítal, že vám někdo z Vojenských lesů zahrnuje divizi Mimoň, jejíž roční hospodářský výsledek je zhruba 185 milionů korun, když celý hospodářský výsledek Vojenských lesů je nějakých 380 milionů korun a vy jste bez mrknutí oka tu Mimoň obětoval, ptala jsem se vašeho tehdejšího náměstka Klučky, jak že se to stalo? Řekl mi, že vás bylo asi dvacet na jednání u ministra Tomana, do kanceláře ministra Tomana jste šel pouze vy, a když jste vyšel, tak jste nařídil do toho přidat Mimoň. Tak nám tady nelžete. (Silný potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další v pořadí faktických poznámek je paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Metnar. Prosím, paní předsedkyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní ministryně Černochová se mě ptala, jak jsem hlasovala. Já jsem si to mezitím ověřila, protože chápete, že si nemůžu za čtyři roky všechna hlasování pamatovat, ale ta významná si pamatuji. Takže já jsem nehlasovala, protože nehlasoval nikdo z členů vlády. To bylo i v části pro informaci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Další faktická poznámka pana Metnara, zatím. A už ne poslední... Máte dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP