(23.20 hodin)

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, naprosto musím odmítnout tady toto osočování ze lží a na druhou stranu velmi mě mrzí, protože nevím, o jaké schůzce mluvíte, když jsem byl seznamován s výsledkem přípravy této směny, tak to bylo v kanceláři ministra obrany, na mém resortu za přítomnosti pracovníků a náměstků z obou dvou resortů, takže nevím, o jakých jednáních vy mluvíte. Jsem opravdu překvapen a takové to řekněme klišé - řekněte mi, a já osobně jsem nezjistil na tom, že je tam něco špatně, a tady asi každý mluvíme o jiné směně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy paní ministryně Černochová s faktickou.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Paní poslankyně Schillerová, i když něco máte na vládě v céčku a je to tam mlčky projednáno, tak o tom hlasujete, a hlasujete pro, samozřejmě, přečtěte si jednací řád. A jestli jste si čtyři roky myslela, že o něčem nehlasujete, tak je to ještě horší, než si myslíme teď my všichni. (Smích, potlesk z řad koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje faktická poznámka paní předsedkyně Schillerové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Paní ministryně, prosím vás, máte část rozpravu, tam se hlasuje, máte část B bez rozpravy, ta se hlasuje jako celek, a pak máte část pro informaci, o té se nehlasuje. (Potlesk z řad opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Žádnou další faktickou poznámku již nevidím, tudíž přednostní právo pana ministra Síkely. Následuje opět s přednostním právem pan ministr Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych se vyjádřil jednak k průběhu, jednak k některým otázkám, které tady dnes zazněly. Původně jsem plánoval, že vystoupím spíše ke konci, že si poslechnu všechny otázky a připomínky, sedím tady celou dobu, odbíhal jsem jenom v nejnutnějších případech a udělal jsem si asi osm stránek poznámek. Ale protože mě paní bývalá ministryně financí vyzvala, odpovím na některé otázky teď. Ale ještě než začnu, tak mi prosím dovolte, abych řekl následující.

Já jsem tady dneska poprvé. Poprvé mluvím ve Sněmovně - mluvil jsem na různých fórech, ale ve Sněmovně je to poprvé, a chtěl bych se vrátit i k poznámkám pana Nachera a pana Ondráčka (správně Vondráčka) o tom, kdo tady koho urážel. Takže dovolte mi pohled člověka, který je tady poprvé. Já jsem zaznamenal projev našeho pana premiéra, který se vyjádřil k programovému prohlášení, představil naše priority, trvalo to asi půl hodiny, my jsme mu zatleskali důstojně. Pak následoval projev bývalého pana premiéra Babiše, kde urážel moje vládní kolegy, bankovní radu za smíchu tamhle z levého křídla a následujícího frenetického potlesku ve stylu projevů Kim Čong-una. To byl můj první dojem a to je k tomu... (Potlesk.) ... kdo jak dnes nastavil kulturu dnešního jednání.

Dále. Chtěl bych se dotknout některých špatných informací, respektive nepravd, které tady zazněly. Ta první byla, že Česká národní banka je jedinou bankou, která navyšuje úroky. Není to pravda, protože úroky navýšila polská národní banka, maďarská, rumunská, Norsko, FED oznámil, že ukončí kvantitativní uvolňování do konce března, přestane vykupovat dluhopisy a oznámil trojité navýšení úrokových sazeb do konce roku. Chci upozornit na to, že inflace ve Spojených státech je podstatně nižší než u nás, takže není Česká národní banka jediná, která navyšuje úroky, ta informace byla špatná a zavádějící. Ale tím nechci komentovat rozhodnutí bankovní rady.

Druhá věc, která tady zazněla - mluvilo se tady o dluhopisu jako produktu paní Schillerové. Chci upozornit, že historie dluhopisů je dlouhá, první náznaky používání dluhopisových cenných papírů se objevují již v době alexandrijské, (Smích, potlesk z řad koalice.) tedy tři sta let před naším letopočtem. Já sám jsem byl u emisí desítek dluhopisů pro různé vlády včetně stoletého dluhopisu pro město Vídeň a nikdy jsem si netroufl označit ten produkt jako můj. (Potlesk z řad koalice.)

Zmínili jste tady, že jste našli peníze. (Smích z řad koalice.) Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste tento stát ještě víc, zadlužili jste naše děti, takže prosím pěkně, dodržujme přesně ty technické pojmy, stejně jako pojem průmyslová velmoc. Velmoc jako pojem se používá od Vídeňského kongresu z roku 1814 až 1815 a jako velmoci se označují státy, které mají díky své hospodářské, vojenské, diplomatické nebo kulturní moci určující vliv na mezinárodní vztahy. To my ani v průmyslu bohužel nemáme. Takže my jsme průmyslový stát, v tom máte pravdu, ale rozhodně nejsme průmyslová velmoc. Tak.

Zaznamenal jsem si spoustu otázek v části MPO, pokud jde o programové prohlášení. Jak jsme na tom s Green Dealem, elektromobilita, Dukovany, vodík, lithium, Národní plán obnovy, Národní investiční plán a tak dále. My jsme, pokud jde o programové prohlášení vlády, postupovali tak, že jsme oslovili všechny svazy, dostali jsme od nich spoustu připomínek a mohli bychom tady projít papír po papíru, které připomínky jsme přijali, které jsme odmítli a které jsme nepřijali, protože jsme je měli zapracované v našem materiálu s jinou formulací. Zdá se, že tyto svazy nevidí tu naši část programového prohlášení tak kriticky, jako ji vidíte vy. Programové prohlášení je strategický dokument, a proto do něj není možno zahrnout úplně všechno a do velkého detailu, a to byl právě i ten důvod, proč jsme nemohli všechny poznámky zapracovat, a vlastně jsme ani nechtěli.

Pokud jde o otázku Dukovan, vy jste řekli, že jste všechno připravili. Vy jste řekli, že jste připravili Národní plán obnovy, Národní investiční plán, financování a všechno možné. Já se přiznám, že v některých těch oblastech, kdybych byl dále v korporaci, tak bych asi udělal něco jako forenzní audit. Nemáme na to úplně čas, ale jsou tam oblasti, kdy můj souhlas s tou připraveností není úplně tak velký, a ještě před tím, než rozhodneme, jak budeme postupovat dál, si uděláme ještě jednu analýzu, jestli nám na základě toho rozhodnutí v budoucnu nehrozí nějaký problém. To se například může týkat tendru na elektrárnu nebo čerpání z Národního plánu obnovy, kdy pokud ta čerpání nebudou provedena v souladu s předpisy Evropské unie, tak nám nebudou potom z těchto zdrojů kompenzována. Tolik k programovému prohlášení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP