(1.00 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Je pěkné, že se dočteme o prevenci a výživě, protože nepopírám, že prevence je důležitá a může řadě nemocí předejít. Ale v celém programovém prohlášení v oblasti zdravotnictví postrádám konkrétní řešení akutních problémů, které naše zdravotnictví nyní trápí. Na jednu stranu ve svém prohlášení uvádíte, že chcete kvalitní dostupnou zdravotní péči pro všechny bez regionálních rozdílů, považujete to za jeden z pilířů moderního a úspěšného státu. To je chvályhodné, pokud ta péče zůstane kvalitní pro všechny, bez rozdílů a placení. Kde je ale řešení nedostatku personálu, zvláště v příhraničních oblastech, na kterém stojí právě nedostupnost a kvalita poskytované péče? Kde nic, tu nic, místo toho chcete zavádět připojištění za nadstandardní péči. Tím nás chcete dostat mezi nejvyspělejší státy, že si za kvalitu budeme připlácet? Kvalita by měla být ve vyspělém státě snad standard. Zdravotnictví musí sloužit všem bez rozdílu, jestli mají lidé peníze, nebo ne. Zavádění poplatků, snahy o stanovení nadstandardní zdravotní péče pro vyvolené tady už byly. Opět vláda ODS chce ve zdravotnictví dělat rozdíly mezi chudými a bohatými.

Péče o pacienty se potichu zhoršuje už několik let, a to i bez covidu. Chybí lůžka, zavírají se oddělení, personál je přetížený, čekací doby se mnohdy prodlužují a na některých pracovištích se stěží domluvíte česky. Místo toho povinným očkováním proti covidu vyženete ze zdravotnictví další personál. To, co máte v programovém prohlášení, jen stěží vyléčí naše zdravotnictví. Nepřicházíte s ničím konkrétním. Česká republika měla před rokem 1989 dostupnou zdravotní péči na velmi dobré úrovni. Po třiatřiceti letech se právě minulé vlády na něm tragicky podepsaly.

Vše nelze změnit okamžitě ze dne na den, to se dá určitě pochopit, ale jeden slib ovšem splnit můžete, a to hned, a to dostát svým slibům, pane ministře Válku. Ukažte tedy, že jste muž, který drží své slovo, že jste člověk na svém místě a tato vláda že ctí ústavu a Listinu základních práv a svobod, o jejímž dodržování pan premiér stále píše na Facebooku. Zrušte vyhlášku z pera Adama Vojtěcha o povinném očkování proti covidu-19, která ohrožuje personální stabilitu integrovaného záchranného systému, a zrušte diskriminační opatření, která rozdělují společnost. Vraťte lidem opět víru ve spravedlnost a v zákony této země, které platí pro všechny stejně. Dostůjte svým slibům, protože jinak budete mít důvěru pouze nadpoloviční většiny této Sněmovny, ale ne veřejnosti, která již nyní proti vám demonstruje, a to jste ještě ani nezačali vládnout. Děkuji. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, váženi páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání, s přednostním právem se přihlásil pan ministr Válek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, dámy a pánové, já chápu, že to programové prohlášení je náročný text a ne úplně jednoduchý na pochopení, tak se snažím a pokusím se některé věci dovysvětlit. V tom textu opravdu není nic o připojištění za nadstandard, to tam není, není to tak napsané. Já to zopakuji, aby to bylo jednoduše pochopitelné, srozumitelné.

Dneska jdete k zubaři, u zubaře si platíte za část péče a já chci, abyste si i tuto část mohli pojistit. Žádný nadstandard - to, co si platíte, abyste si mohli pojistit. To není nadstandard, to je něco, co dneska není. Vy když chcete jít k zubaři, tak máte pojištěnou část péče, kterou vám ten zubař dělá, ale jsou výkony, které musíte zaplatit. Pokud jste byli u zubaře, asi jste se s tím setkali, například za některé typy korunek a tak dál. A já bych chtěl, aby i toto bylo hrazeno z pojištění. Tedy vy, kteří jste někdy byli u lékaře a někdy jste za nějaký úkon platili, tak já chci, aby i tento výkon byl hrazen z pojištění, abyste si ho mohli hradit z pojištění. To je to, co je v programovém prohlášen, nic víc. Samozřejmě že chápu, že jsou tady poslanci, kteří si to nepřejí a kteří chtějí, aby si dál lidé museli za některé věci platit. Já to nechci, omlouvám se těm, co to chtějí.

Druhá věc, kterou bych chtěl uvést na pravou míru - fakt se nedá zrušit vyhláška, v které je i část o očkování proti covidu. Pokud by se tato vyhláška zrušila, zrušíme řadu dalších očkování, která jsou povinná, která jsou dobrá, používáme je u dětí. Kdybychom tu vyhlášku zrušili, tím pádem tato očkování se nedají provádět. Proto se v tomto případě musí použít jiný proces, jmenuje se to no-ve-li-za-ce, to znamená, musí se ta žádanka pře-psat - nedá se zrušit, to by přestala platit, ale musí se změnit její text. Jmenuje se to no-ve-li-za-ce. A to jsem řekl, že udělám, slíbil jsem, že to udělám do konce ledna, v únoru předložím na vládu a tuto vyhlášku no-ve-li-zu-ji, aby tam zůstalo to, co v ní být má, co je potřeba pro občany České republiky, tedy to očkování, které se opakovaně provádí, které je užitečné.

A jenom bych chtěl - já jsem v té době pracoval jako lékař, já jsem studoval za socialismu, zdravotnictví před rokem 1989 bylo různé v České republice. Bylo bezesporu dostupné, bylo bezesporu kvalitní a bylo bezesporu zdarma. Ten zásadní problém je, že z toho vždycky jenom dvě z těch věcí byly na místě, nikdy ne tři. Když bylo zdarma a bylo dostupné, nebylo kvalitní. Takto ty sudičky, které se jmenovaly ÚV KSČ, holt rozhodly. To znamená, léky byly na mimořádný dovoz, soudruh Potáč to ve Státní plánovací komisi musel schvalovat a ten počet léků většinou sloužil jenom pro to, aby se mohli léčit bolševici. Fakt, ale fakt nechci takovéhle zdravotnictví. A nezlobte se, já si nesmírně vážím disidentů, jsem velmi rád, že je tady mezi námi chartista, ale jsem smutný z toho, že členka stejné strany chválí bolševické komunistické zdravotnictví, které pomáhalo bolševikům a terorizovalo ty, co v té straně nebyli. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku a já poprosím paní poslankyni Karlu Maříkovou. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Začnu od konce. Tak já jsem tady nechválila, pane ministře, bolševismus ani bolševiky, ale chválila jsem tady dostupnou zdravotní péči, která se už třicet let snižuje. To je jedna věc. Co se týká toho vašeho slovíčkaření, samozřejmě jsem myslela, abyste zrušil tu povinnost, protože jste tady bojoval proti tomu, aby povinné očkování proti covidu-19 bylo, lidem jste to prostě tak slíbil a nejen vaši voliči vám určitě věřili. Pokud to zrušit chcete, není potřeba určitě čekat na jakoukoliv novelizaci, můžete to udělat okamžitě. A pokud máte nějaké plány to novelizovat, řekněte lidem na rovinu, jak. Musíte si uvědomit, že lidé čelí tomu, že jsou v práci šikanováni, ale týká se to také studentů, kteří jsou závislí na praxi, aby byli připuštěni k maturitám a různým zkouškám. A po nich se chce, aby k 1. 3. byli kompletně očkováni. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Marie Pošarová a připraví se k vystoupení pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych se v rámci debaty o programovém prohlášení nastupující vlády vyjádřila ke dvěma podstatným záležitostem, které se týkají odborných a politických oblastí a témat, kterým se dlouhodobě věnuji, a to i zde v Poslanecké sněmovně a v jejích výborech.

Vláda, která nás dnes žádá o vyslovení důvěry, prohlašuje za jednu ze svých hlavních priorit zavedení korespondenčního hlasování do českého právního řádu a do naší volební legislativy. Návrh zákona, který by měl toto umožnit, je ostatně už nyní na programu našeho dalšího jednání a brzo přijde na řadu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP