(0.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Když se podívám, jakým způsobem konstruovaly vyspělejší státy Národní plán obnovy, oni tam přesunuli téměř celou výstavbu, protože splní všechny ty podmínky pro to, mít ekologicky šetrné stavby, které šetří teplo a energii. ergo kladívko nejsou energeticky náročné, tím šetří celkovou spotřebu energie a stát je v transformaci směrem k obnovitelným zdrojům a řekněme nefosilním technologiím, prostě jdou tou cestou dál. A to je ta konkurenceschopnost Evropy. A já když se snažím to vysvětlit lidem na ulici, když jsme to vysvětlovali v kampani, tak jsou povolání, u nichž je budovaná prestiž náročností. Ale každý člověk chce mít lehčí práci, dožít se víc let, možnost se u toho vzdělávat, mít o víkendu čas na rodinu, nedělat v nějakém třísměnném provozu. Je to i v oblasti těžkého průmyslu, ten trend je potom robotizace, zase snižování energetické náročnosti. To je ta šance a ta není idealistická. Na tom se asi ve finále shodnou i idealisté, i pragmatici, i lidé, kteří mají větší vztah k environmentální politice, i lidé, kteří ne. Můžeme se na to koukat z různých pohledů, ale podívejme se na to z pohledu občanů. To je ta šance, to je úkol ekologizace a transformace hospodářství jednotlivých zemí...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane ministře, já se velice omlouvám a prosím v levé části sálu o trošku větší klid, aby se pan ministr mohl dostatečně v pozdní hodinu soustředit.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já už budu končit a se soustředěním problém nemám. A děkuji, každopádně děkuji, že jste mi pomohla tady trošku zklidnit tuto část.

Takže já si myslím, že je to tam zcela oprávněné, že to je šance. Zelená dohoda tady je, evropské státy tou cestou jdou, a my bychom místo toho, abychom se tady obviňovali, nebo vy, abychom se chytali za hlavu, tak prostě využijme tu možnost, využijme těch 200 miliard korun, teď v té první fázi míň, které přitečou do české ekonomiky. A skutečně, použijme je tak, abychom tu transformaci provedli, abychom tento problém nemuseli v budoucnu řešit, aby se lidem v ČR žilo lépe a měli jsme ve finále na evropské úrovni konkurenceschopnou ekonomiku, která funguje v komplexu vzájemného obchodu, a ČR skutečně šla směrem mezi nejvyspělejší země světa, jak o tom hovořil pan premiér Petr Fiala. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jaroslav Foldyna. Jenom opakuji prosbu, aby v levé části sálu... (Zvolání poslance Foldyny: Nerušte tam.) Prosím, dámy poslankyně a pan bývalý ministr, nechci tedy jmenovat. Děkuji. Můžete začít.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, já jsem si poslechl pana ministra a myslel jsem si, že tady mluví nějaký aktivista, a ne ministr české vlády. My přece nikdo nezpochybňujeme Green Deal jako cíl, to je asi správné. My zpochybňujeme způsoby, jaké nám jsou diktovány z EU, jak toho cíle dosáhnout. To je přece likvidační pro naše občany, pro náš průmysl, pro naši zemi, to není nic, co bychom mohli přijmout. Přijímáme cíle, ale odmítáme direktivní politiku EU, a vy jste nám tady předvedl tu aktivistickou politiku, která v této chvíli má nastoupit, a to mě tedy hodně děsí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji panu poslanci za faktickou poznámku. Nyní jsme vyčerpali všechny faktické poznámky a na řadě je paní poslankyně Karla Maříková, řádně přihlášená do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové a vážená vládo, začetla jsem se do vašeho programového prohlášení, do oblasti zdravotnictví, ale neobsahuje nic konkrétního. Chybí jasná vize a konkrétní kroky ke zlepšení situace v ČR.

Slibované změny a řeči o tom, jak musíme s covidem se naučit žít, jsou bohužel jenom sliby, které neuplatňujete v praxi. Místo toho pokračujete ve stopách staré vlády v rozdělování společnosti a nastolování směšných a chaotických opatření, kterým snad nemůžete věřit ani vy sami. To bylo kritiky, že kabinet Andreje Babiše nemá připravený žádný plán a vytahuje náhodná opatření, jejichž dopad nedokáže nikdo predikovat. Chvástali jste se, jak vše budete dělat lépe, s novým týmem pro covid, který už nyní přirovnává pan ministr ke Kochově institutu, proto ho asi rozšířil na třiatřicet členů. No, říká se, víc hlav víc ví, ale uvidíme, jaký bude výsledek.

Mohli jste se učit z chyb minulé vlády, ale ani vy nejste připraveni. Jedete pořád ve stejných kolejích, stále se zde diskriminují lidé, přibývají další nesmyslná opatření jako pracovní karanténa, kdy pozitivní zdravotníci nebo pracovníci v sociálních službách budou moct do práce i s pozitivním testem. Jako by už covid nebyla ta smrtelná nemoc a najednou budou moci do práce ti, kteří budou v kontaktu s rizikovými skupinami, které se mají přece strašně chránit, jejich rodiny byly od nich přece separovány, aby je neohrozily na životě, zatímco covid pozitivní sestra o ně může pečovat? Ale co, je přece očkovaná a vůbec nevadí, že očkování nebrání přenosu ani nákaze, zatímco lidé, co pečují o své zdraví, jsou vyřazeni ze společenského života jen proto, že si do těla nenechají píchnout neprověřenou vakcínu, z které mají obavy i přes to, že očkování je v dobrovolném režimu a nebrání ani nákaze ani přenosu. Dokonce pan Výborný se nechal slyšet, že by si neočkovaný měl hradit léčbu.

Dáme si příklad. Jsou dva lidé. Jeden, co nedodržuje životosprávu, přejídá se, pije alkohol, kouří, pije sladké nápoje, je třeba obézní, má vysoký krevní tlak. Když mu řekneme, že si ničí zdraví, odpoví: No a co, na něco člověk umřít musí. Nebo vám řekne, že tělo má jít do hrobu zhuntované. Tento člověk je však zvýhodňován, protože je očkovaný a má Tečku. Druhý člověk dodržuje zdravý životní styl, sportuje, je štíhlý, ale není očkován. Tento si podle pana Výborného nezaslouží hrazenou zdravotní péči, pokud onemocní covidem, i přesto, že si své zdravotní pojištění platí a dá se předpokládat, že jeho průběh bude s největší pravděpodobností lehký.

Když tato vláda vznikala, to bylo slibů, jak bude bojovat s covidem. Zatím ale bojuje spíše s lidmi. Lidem jste slibovali, že se začnou uznávat protilátky a do restaurací že se budete moct prokazovat znovu testem. I to je ale nesmyslné a diskriminační. Očkování totiž nebrání vzniku ani šíření onemocnění, a tak není důvod ani jednu ze skupin zvýhodňovat. Pan ministr Válek se chvástal jako velký bojovník proti povinnému očkování na covid, člověk by mu to snad i věřil. Na jeho legendární výrok, že kdyby bylo očkování proti covid-19 povinné, bude první, který se tady připoutá od pasu nahoru nahý před tuto Sněmovnu a nepustí se ministra, nelze zapomenout. To se mu snažili včera připomenout také demonstranti před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí, ale asi marně. Pan ministr se zřejmě řídí heslem "slibem nezarmoutíš", protože nesmyslná vyhláška z pera bývalého ministra Adama Vojtěcha, dle kterého je očkování od 1. března pro lidi starší 60 let a některé vybrané profese povinné, stále není zrušena. Lidé čelí šikaně v práci, ve školách i přesto, že vyhláška platí až od 1. 3. Ministr stále svému slibu nedostál, vyhláška platí a pan ministr je oblečen a nepřipoután.

Kritizovali jste plošné používání antigenních testů pro jejich nízkou spolehlivost. Sami s nimi teď, když vládnete, chcete lidi testovat a na jejich základě posílat do karantény. To, že vyhodíme miliardu oknem za testy, které jsou v podstatě orientační, které budou chybět na léčbu skutečně nemocných, vás asi netíží. Na základě falešné pozitivity těchto testů pošlete do karantény zbytečně plno lidí, kteří ani nemusejí být pozitivní, a abyste to zakryli a nebyla ohrožena kritická infrastruktura, tak jste přišli s pracovní karanténou. Tak takto asi má podle vás vypadat, jak se má s covidem žít.

Neberme však covid jen jako něco negativního. Ukázal nám pravou tvář jak minulé vlády, pro kterou nebyl problém nedodržování ústavy, Základní listiny práv a svobod, zákonů, a otevírá lidem oči nad vládou současnou, která pokračuje dál v rozdělování společnosti a nedodržování ústavy, i když pan premiér Fiala na Facebooku stále upozorňuje, jak je důležité dodržování zákonů, ústavy a lidských práv a svobod. Covid nám také ukázal dlouhodobé nedostatky našeho zdravotnictví jako důležitost některých procesů, které jsou vyžadovány v rámci zvyšování kvality a které byly v minulosti často považovány za zbytečnost. Nedostatek zdravotního personálu a stále se snižující počet intenzivních lůžek se ukázal jako kritický. Proto mě velmi překvapuje, že v programovém prohlášení nikde nevidím například zřízení Komory sester a řešení jejich dlouhodobého nedostatku. Tak nějak se na ně v programovém prohlášení zapomnělo. Jako kdybyste měli pocit, že se bez nich naše zdravotnictví obejde. Už nyní jich je nedostatek a zřejmě si neuvědomujete, že jich bude ještě méně díky tlaku na jejich povinné očkování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP