(3.30 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Co se týče povinné doby odvádění důchodového pojištění, považujeme za nezbytné, aby se do ní počítala mimo jiné řádná péče o děti předškolního věku, veškerá pěstounská péče, péče o zdravotně postiženého člena rodiny či veškeré řádné studium do šestadvaceti let věku, tedy životní situace a činnosti, které jsou plnohodnotnou obdobou či alternativou práce, zaměstnání či podnikání a jsou pro společnost přínosem a veřejným zájmem.

Ještě bych také chtěla dodat, že v SPD jsme proti zavádění jakéhokoliv typu povinného penzijního spoření v soukromých fondech různých forem. Jakýkoliv způsob vyvádění peněz z průběžného důchodového systému je pro nás nepřijatelný. Tím bych chtěla na toto vládu jenom upozornit, kdyby je něco takového jenom čistě náhodou napadlo.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, co jsem právě řekla, a i z dalších důvodů, které zde již zmínili a ještě zmíní moji kolegové z SPD, nemůže vláda pana premiéra Petra Fialy získat mou důvěru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkujeme, paní poslankyně. Dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Novák. Pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážení přítomní ministři, ministryně, kolegyně, kolegové, já se dnes spíše přímo než na vládu, která nás dnes, doufám, že to není tak, jak to zmínil pan Jurečka, možná nepotřebuje, nicméně všichni jsme zvolení poslanci a bod se jmenuje Žádost vlády o vyslovení důvěry... (Poslanec se odmlčel kvůli hluku v sále.)

Jenom upozorním pana předsedajícího, aby upozornil kolegy, aby na mě nemluvili v průběhu projevu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, máte pravdu, pane poslanče. Prosím všechny poslance a poslankyně, aby nevyrušovali řečníka od jeho projevu. Pane poslanče, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuju moc a kolegy upozorňuji, že si počkám, když bude potřeba. Dobrá. Prostě se na vás, vážení žadatelé o důvěru, obracím jako jeden z poslanců opoziční strany, ale zároveň se na vás obracím jako váš kolega poslanec, který by s vámi rád solidně komunikoval. Všichni, co tu sedíme, jsme byli zvoleni ve svém kraji a za svůj kraj, a tak bychom dnes, kdy vláda vzešla z říjnových voleb, žádá o důvěru, měli plány její práce zvané programové prohlášení posuzovat podle toho, co dobrého nebo i špatného přinese do našich domovských krajů. Já jsem hrdým poslancem zvoleným za Zlínský kraj, za kraj s druhou nejnižší průměrnou mzdou, a proto mne v neposlední řadě zajímá, jak se práce vlády v příštích čtyřech letech odrazí v životech občanů mého kraje.

Prostudoval jsem si vládní programový dokument a musím konstatovat, že mě tak docela nepřesvědčil nikoliv jen formou, ale především obsahem. Ono vlastně po tom, co už vláda, která mě také dnes žádá o vyslovení důvěry, stihla předvést, mám docela jasno, jak to ve skutečnosti s občany naší země myslí. Občany naší země v situaci, kdy bojují nejen s omezeními způsobenými covidem, ale také s problémy cen energií, s inflací, která zvedá další ceny, nejen potravin, ale i vody, svozu odpadu, jízdného a podobně, skutečně nemůže uspokojit, že tato vláda slibuje, že se bude snažit, nebo deklaruje, co by chtěla. Občan naší země - a samozřejmě i já - chce ale slyšet, co se skutečně stane, jaká jsou konkrétní řešení, kdy se občan bude moci svobodněji nadechnout a zda se zlepší kvalita jeho života.

Můžete předchozí menšinový kabinet vláčet zleva doprava, ale rozhodně mu nemůžete upřít, že řešil aktuální problémy. A co víc, předchozí vláda vám tu, pane premiére, nechala několik řešení a návodů, jak postupovat. Všechny jste buď odmítli, zablokovali nebo ve vší tichosti rušíte a stahujete ze Sněmovny. Docela mě překvapilo, že například návrh předchozí vlády, aby se část prostředků získaných z emisních povolenek, použila na podporu občanů postižených prudkým nárůstem cen energií, jste stáhli ze Sněmovny. A proč mě to překvapilo? Protože v programovém prohlášení doslova pod jednou odrážkou píšete: "Budeme jednat o navýšení prostředků v Modernizačním fondu a jejich skutečném využití pro transformaci a modernizaci země. Prostředky Modernizačního fondu a z výnosu emisních povolenek využijeme efektivně k modernizaci energetiky, teplárenství, průmyslu i úsporných opatření, ze kterých budou těžit občané i malí a střední podnikatelé. Prostředky budou využity i na kompenzaci dopadu energetické krize." Ano, právě v té poslední větě říkáte, a já vám ji zopakuju: "Prostředky budou využity i na kompenzaci dopadu energetické krize." V podstatě totéž, co bylo v návrhu předchozí vlády, který jste stáhli ze Sněmovny. Proč? Protože nebyl váš. Já jsem myslel, že vám jde o občana a pomoc, v podstatě ale asi ne. To není jediný případ, což koneckonců potvrdil i pan ministr zdravotnictví Válek při dotazu redaktora Veselovského ohledně řešení covidu vaší vládou. Dozvěděl jsem se totiž, že covid budete řešit stejnými či podobnými opatřeními jako předchozí vláda, ale pozor, lépe. Super! To jsou vaše řešení. Prostě to uděláte lépe. A tohle by mě mělo přesvědčit k tomu, abych vám dnes vyslovil důvěru?

Pokud půjdu dál, tato Sněmovna mohla v listopadu a prosinci pracovat tak, aby žádné rozpočtové provizorium nemuselo být přijímáno. Vámi vybraní odborníci, kteří soustavně a dlouhodobě kritizovali vládu a vašimi ústy zde slibovali lepší řešení, mohli okamžitě začít pracovat a konat. Místo toho jste si užili konec roku, 1. ledna jsme nastoupili do rozpočtového provizoria a stále čekáme na zázrak v podobě proinvestičního a zároveň úsporného rozpočtu. Místo toho na tiskových konferencích kritizujete výsledek hospodaření za loňský rok a vytrháváte z kontextu pouze to, co se vám hodí.

Přátelé, už nejste v opozici, tak začněte pracovat, přestaňte kritizovat své předchůdce, protože to, co z naší země udělaly vlády v devadesátých letech a vaše partaje, vážení, u toho byly, zde dnes raději popisovat nebudu, ale věřím, že na to občané nezapomněli. A ano, jsou to přesně ti občané pamětníci, kterým byste dnes nejraději upřeli volební právo. Výsledky vaší dosavadní práce ještě před žádostí o důvěru můžeme vidět i tady na ulici, zemědělci včera večer protestovali. Proč? Protože jen tak pro nic za nic chcete škrtnout strategický plán zemědělské politiky, který ve shodě se zástupci zemědělců schválila předešlá vláda. Andrej Babiš vám tak leží v žaludku, že jste za jeho likvidaci klidně ochotni zničit všechny naše zemědělce. Hlavně ať už ten zlý Babiš, který vám za svého působení ve vládě zastavil penězovody a pojmenoval škody, které jste zde napáchali, zmizí ze světa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP