(3.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Berete zemědělcům peníze. Ne těm velkým, na které se vždy vymlouváte, ale těm, co včera demonstrovali. To je váš plán pro naši zem. Hrajete si s DPH na energie, které předchozí vláda škrtla. Škrtla je právě proto, aby pomohla rodinám alespoň trochu ulevit při růstu cen plynu a elektřiny. Vaším řešením je hnát třetinu republiky na úřad práce, a ano, právě za těmi úředníky, po kterých chcete neúměrně zvýšit pracovní výkon a kterým jste zároveň odmítli zvýšit plat.

Od zástupce Pirátů jsem se zde včera dozvěděl, že ministr práce nebude přece dělat mikromanagement tím, že by své návrhy a zvýšení efektivity řešil s generálním ředitelem Úřadu práce. Jsem rád, že dnes vím, že členy současné vlády vlastně ani nezajímá problematika úřadů, které pod jejich resorty patří. Jsem ze Zlína, který dodnes těží z odkazu bratrů Baťových. Můžu zde použít větu, kterou na nás při volebních mítincích pokřikovali demonstranti z hnutí STAN. Křičeli na nás: Baťa by vás hnal. Ne, vážení, vás by hnal! Vás, kterým je úplně jedno, jak vlastně státní sféra funguje, co se děje v jednotlivých státních organizacích, a především, jaká zlepšení navrhují jejich lidé a co vy byste si od nich mohli ve vztahu k řešení problematiky v oblasti fungování státní správy vzít. Je vám to vlastně úplně jedno. U Bati jste, vážení, museli projít všemi procesy výroby, abyste jednou mohli za svým stolem v kanceláři pracovat.

Takže děkuji ještě jednou za to, že vím, že vaše politika bude vedena shora, tvrdě, nekompromisně a bez hlubší znalosti problematiky. Kdo z vás si dnes stoupne před občany a řekne jim pravdu napřímo: Vážení, od 1. ledna platíte normálně DPH, protože my vaše uspořené peníze potřebujeme. A kdybyste, vážení občané, náhodou od naší vlády pomoc potřebovali, uděláme všechno pro to, abychom vám přístup k pomoci od státu zkomplikovali.

Můžeme se ptát, i na co konkrétně peníze od občanů potřebujete, a máme tady jasnou odpověď: přece na nová ministerstva, nové politické náměstky pro pirátské poslance, kteří se díky podrazu jejich koaličního partnera STAN nedostali do Sněmovny, a mnoho dalších.

Tato vláda, která tu dnes žádá o důvěru, slíbila zlevňování provozu státu. Jenže ono se zlevňuje špatně, když mám na seznamu neuspokojených a nezvolených poslaneckých kandidátů tolik bývalých kolegů. Prezident Miloš Zeman kdysi přednesl bonmot o spoustě slimáčků a malém množství salátku. V této situaci teď nejspíše jste. Jenže potom, co ještě navíc zlikvidujete zemědělce, bude toho salátku ještě méně.

Kapitolou samou pro sebe je veřejné vyjadřování vašich ministrů, ale také předsedkyně této komory na veřejnosti. Mohu si o představiteli jiného státu osobně myslet, co chci, ale nemohu jej veřejně ostouzet a nálepkovat. Copak už jste zapomněli na to, že V4 je spojenec? Že Maďarsko čelí migračním vlnám i za nás? Není načase se napřed seznámit se všemi informacemi a pak teprve mluvit? Tato vláda má plná ústa podpory a aktivní účasti v Evropské unii, ale tyto a podobné kroky, kdy čeští politici mistrují své kolegy spojence, jsou přesně ty okamžiky, které vedou k rozpadu evropských struktur a V4. Vy teď na to máte ministra, tak byste mohli prověřit, zda informace, kterou sdělila do médií třetí nejvyšší ústavní činitelka, náhodou nebyl něčí kyberútok na vaši takzvanou strategickou komunikaci.

Vážený pane premiére, vážené paní ministryně, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, až tato vláda získá důvěru, a ona ji bohužel díky síle, která tady dneska již byla demonstrována, získá, bude ještě otázka, na jak dlouho. Přečtu větu znovu: Až tato vláda získá důvěru, a ona ji bohužel díky síle pětislepence získá, bude ještě otázka, na jak dlouho. Už první dny ukázaly, že pravidla, která si koalice domlouvala v kampani, neplatí tak úplně pro všechny, že ano? Netransparentní finanční vazby jsou pro některé politické strany vaší koalice i politiky osobně daleko palčivějším problémem než za vlád předchozích. Taky najednou nic neslyšíte? Volání po transparentnosti, střetu zájmů, tak jako to tady znělo v předchozím volebním období? No jasně, protože teď se to nové exekutivě prostě nehodí. Jednou větou: pokrytectví a lež nejsou dobrým základem pro úspěšné řízení státu a v době krize už vůbec ne.

Vážený pane premiére, vážení členové vlády, bohužel, moji důvěru na základě toho, co jste ode mě slyšeli, získat rozhodně nemůžete a dnes ani nezískáte. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byl pan poslanec Novák. Poprosím pana poslance Vondráčka. Máme tu faktickou poznámku. Pardon, pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych vás, pane předsedající, poprosil, abyste umravnil své koaliční kolegy, aby tu nepokřikovali na pana poslance. Myslím, že je to nedůstojné této Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Snad vás vyslyší. Také prosím, aby tady nepokřikoval nikdo, a prosím pana poslance Vondráčka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, možná mi věříte, že já už ani nemám radost, že na mě přišla řada. Já jsem ráno měl takovou dobrou myšlenku, že se zachovám jako princ Drsoň, vše budu z dálky sledovat, v pravou chvíli se do všeho vložím a... dopadnu asi stejně jako Drsoň. Je to pro mě poučení, příště to neudělám. Dal jsem si vnitřní závazek, že až tady za pár měsíců budeme hlasovat o nedůvěře vládě, až se ta pětikoalice rozhádá, tak už se budu hlásit den předem.

Mám pro vás ale i dobrou zprávu. Chci být humánní a ten svůj projev zkrátím. Já jsem ho měl rozdělený podobně jako Patrik Nacher na personální část a na obsahovou část, a já tedy tu personální vynechám. On tu stejně asi pan ministr spravedlnosti není - a bylo by si o čem povídat v té personální části, třeba jenom těch sedm náměstků... Není to tak dávno, co stačili čtyři na Ministerstvu spravedlnosti, teď jich bude sedm. Já, osoba s povšechnou znalostí sídla Ministerstva spravedlnosti, si dělám až strach, obavy o pana ministra, jak on tam naskládá všechna ta náměstkovská a ministerská auta do garáže, jak všechny ty náměstky usadí, všem zařídí asistenta, řidiče. Bude to takový malý ministerský tetris z mého pohledu.

Takže radši se budu věnovat programu. A tady mám jenom krátkou připomínku, že ten program Spravedlnost a právo, ne právo a spravedlnost, to jsou poslední dvě nebo tři... 50 až 52 celého toho vládního prohlášení. No, není to mnoho na tak důležitou oblast, jako je spravedlnost a právo. Vy z toho teď budete těžit, že ta řeč bude kratší, to je zase na druhou stranu také pravda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP