(Schůze pokračovala v 18.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny. (Hluk, pohyb poslanců v sále.) Prosím, abyste se ztišili.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 7. schůzi, a dále s náhradní kartou číslo 23 bude hlasovat paní poslankyně Renáta Zajíčková. (Hluk v sále.) Já vás, dámy a pánové, prosím o utišení.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním přerušeného bodu 68, Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry. Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v rozpravě v 7.04 minut na 6. schůzi dnes ráno.

Ještě jednou vás chci poprosit o ztišení, případné přesunutí vašich individuálních rozhovorů do předsálí.

A nyní tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Do rozpravy se s přednostním právem hlásí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já bych se chtěla vyjádřit k tomu, co se tady událo ráno, a především k tomu, co tady řekl pan Stanjura, že jsem jako předsedající nepostupovala v souladu s jednacím řádem.

Chtěla bych tady říci ten postup a připomenout vám, jak to tady probíhalo, a věřím, že pan Zbyněk Stanjura, prostřednictvím paní předsedající, pak přijde k mikrofonu a uzná, že to, co tady řekl, bylo nefér.

Pan Okamura přišel k mikrofonu v 6 hodin 57 minut a požádal o dvouhodinovou přestávku. Já jsem v tu chvíli žádnou přestávku nevyhlásila a přerušila jsem schůzi na poradu předsedů poslaneckých klubů. Předsedové poslaneckých klubů se sešli a jednomyslně se dohodli, že schůze bude přerušena do 18 hodin. To jsem následně oznámila a postupovala jsem v souladu s jednacím řádem. Děkuji vám. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Načtu omluvu. Nově k těm, které již byly načteny na naší 7. schůzi, se omlouvá paní poslankyně Voborská mezi 18. a 19. hodinou z osobních důvodů.

Další přihlášený do rozpravy je pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové. Po zkušenosti 22hodinového jednání uplynulý den, respektive minulý den a uplynulou noc, bych chtěl vyjádřit nějakou alespoň elementární malou naději, že se tady nebudeme přetahovat v tom, kdo více vydrží. Za celou vládní koalici mohu konstatovat, že jsme připraveni, nás neutaháte. Nicméně pro jistotu, pokud by náhodou tady byly nějaké tendence to jednání si zopakovat, tak bych rád nechal odhlasovat jménem pěti poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů, že budeme o bodu vyslovení důvěry vládě České republiky jednat a hlasovat i pro 19., 21., 23., 2. ranní, 4. ranní, 6. ranní a tak dál hodině. Děkuji.

Ale já pevně doufám, pevně doufám, že tady skutečně toto si dokážeme odpustit, a vzhledem k tomu, že všechny příspěvky zazněly, budeme moci přejít k hlasování a svoji vůli či oprávněnou nevůli vyjádřit důvěru vládě, vyjádřit hlasováním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo, jestli tedy chápu, tak váš návrh nezazněl v tuto chvíli, jenom avizujete. Zazněl - zazněl, ano, omlouvám se, tady jsem zároveň něco konstatovala. Dobře, budeme tedy bezprostředně hlasovat, protože zazněl procedurální návrh. Chcete se k tomu procedurálnímu návrhu vyjádřit, pane poslanče? Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Jenom k proceduře samotné, abychom to hlasovali správně. Není to zákon, není to mezinárodní smlouva, my můžeme využít jednacího dne do 21, tak hlasujme po 21. hodině, ať to máme správně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Naprosto se s tím ztotožňuji, je to opravdu tak. (Pobavení v sále.) Hlasujeme tudíž - a myslím si, že pan předseda Výborný taktéž kývá - takže vzhledem k tomu, že zazněl návrh na hlasování, svolám všechny poslance do sálu.

 

Připomenu, že hlasujeme o jednání i po 21. hodině dále. Vzhledem k tomu, že se nejedná o zákon, tak tím to stačí jedním hlasováním.

Nezaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto rovnou zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 46 bylo přihlášeno 187 poslankyň a poslanců, pro 186 z nich. Návrh byl přijat.

 

A my tedy budeme pokračovat případně v jednání a hlasování i po 21. a dalších hodinách.

Dále se s přednostním právem hlásili následující řečníci. Nejdříve pan ministr Stanjura a následně pan předseda poslaneckého klubu SPD Fiala. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Mračková Vildumetzová, prostřednictvím paní předsedkyně, bylo 6.58 nebo 6.59, seděli jsme tady 22 hodin v kuse mnozí, zejména členové vlády, nadprůměrnou dobu, když bych to vzal na jednoho poslance či poslankyni, uznávám, že jste postupovala podle jednacího řádu. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další přihlášený a zatím poslední přihlášený do rozpravy s přednostním právem pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych vůbec nevystupoval, ale musím reagovat na pana poslance Výborného. Jak nás neutaháte? Je to přesně naopak, vy nás neutaháte, vy žádáte o důvěru. (Smích.) Vy žádáte o důvěru! (Potlesk části poslanců.) My jsme to ráno skutečně chtěli hlasovat, kdyby se na české mediální scéně neobjevilo to, co se objevilo, a potřebovali jsme to vysvětlit. To přece je jasné, jasný střet zájmů. Tak jak, nás neutaháte? (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dámy a pánové, nevidím už nikoho dalšího přihlášeného do rozpravy, proto rozpravu končím. Závěrečné slovo, o něž požádal právě teď premiér Petr Fiala... (K panu poslanci Okamurovi:) Vy se hlásíte s přednostním právem k proceduře nebo k něčemu takovému? Pan předseda Okamura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP