(18.10 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem se před chvílí díval na prezidiálku a tam jste měla říct větu, jestli jsem si to správně načítal, že zahajujete přerušený bod, kde jsme přerušili tu rozpravu, a já jsem byl tady připravený vystoupit. Teď ale...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Měl jste lépe poslouchat, protože to zaznělo z mých úst.

 

Poslanec Tomio Okamura: Už tamhle kývají.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To zaznělo přesně tak, jak říkáte, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak to asi přes tu vaši roušku to vůbec není slyšet. Takže já bych rád ještě krátce vystoupil.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Rozprava byla ukončena a to, že jste nevěnoval pozornost tomu, že tak, jak říkáte, že jsem přerušený bod znovu zahájila a k němu tady probíhala rozprava. Opakovaně jsem do ní vyvolávala jednotlivé přihlášené. Tak jste to určitě měl příležitost během těch několika minut zaznamenat, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak já mám stejně přednostní právo, takže si vystoupím, ale pravda, věnoval jsem pozornost tomu, že neznáte jednací řád. Proto vás musel tady opravit bývalý předseda Sněmovny Vondráček, jak se vlastně hlasuje v případě schůze o vyslovení důvěry vládě v souladu s jednacím řádem. Takže to mě překvapilo, že jako předsedkyně si... (Předsedající oponuje.) ... prosím vás, neskákejte mi do řeči. To není v souladu s jednacím řádem, že mi skáčete do řeči. Takže já mám přednostní právo, nechte mě domluvit na mikrofon. Už jste se o tu cenzuru pokoušela dneska jednou, takže já mám právo mluvit na mikrofon. Poslanec mluví na mikrofon v souladu s jednacím řádem a vy nemáte právo mi skákat do řeči. Tak se to prosím naučte, buďte slušná. V Poslanecké sněmovně poslanec domluví a pak následně jde na mikrofon další a mluví další. Takže prosím, dodržujte to. (Ministr Stanjura namítá, že nebyl přihlášený.) Já jsem byl teď... Stejně tak, pane ministře, poslanec mluví na mikrofon. Tak tady prosím nekřičte na celý sál. Máte prostor na mikrofon.

Já bych rád řekl jednu věc. Přišel jsem se zeptat - byl jsem vyvolán, ne, že jsem nebyl vyvolán, byl jsem vyvolán, tak to jste asi neposlouchal, takže já jsem na základě vyvolání, ne svévolně na mikrofon - a teď jsem se tady tázal, jako vy jste se tázal stokrát na mikrofon, je to v pořádku. Teď jenom říkám, že tedy bych rád vystoupil, protože jsem vás dobře neslyšel, to se může stát každému, a stejně vystoupím. (Poslanci vládní koalice bouchají pěstmi do stolu na protest.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedo Okamuro, dle jednacího řádu § 59, odst. 4, jsem měla právo vás přerušit ve chvíli, kdy jste nepostupoval podle toho, co je vaším právem při vystoupení. Takže se ohrazuji proti tomu, co jste tvrdil, že jsem nepostupovala v souladu s jednacím řádem. Co se týče vašeho teď vystoupení přednostního. Za prvé, nemáme na sebe takto pokřikovat. Pokud se chcete přihlásit s přednostním právem, dostanete možnost, právě se hlásíte. Ale byl už s touto možností avizován příspěvek, závěrečné slovo pana premiéra Fialy, takže sečkejte, pak budete mít příležitost vystoupit. A prosím, abychom si tady odpustili tyto disputace. (Potlesk z lavic poslanců vládní koalice.) Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, my oba s panem předsedou Okamurou disponujeme přednostním právem. Já jsem vyzván, abych mluvil, on by měl vystoupit po mně. Nicméně mu dávám přednost a může vystoupit teď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy s přednostním právem po ukončené rozpravě pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pane premiére, děkuji. Ono je to i v té posloupnosti, já to nebudu mít dlouhé. Takže ono to v té posloupnosti, myslím si, že to má i logiku, že vy to celé uzavřete, takže děkuji za politické pochopení mého vystoupení a pořadí, což bych právě uvítal i u předsedkyně Sněmovny, aby to takto bylo politicky chápáno.

Takže já bych rád jenom ještě dodal, protože, vážené dámy a pánové, během dnešního dne, jak všichni víte, se události posunuly. Posunuly se od toho, co jsme dneska ráno tady navrhli, a prošlo to, abychom odložili hlasování o důvěře nové vládě až poté, co proběhne mimořádná schůze na téma vyjasnění neprůhledného financování hnutí STAN.

Jak víte, výsledek té mimořádné schůze dneska dopoledne je opravdu velmi špatný, protože vicepremiér Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda hnutí STAN, za a) neřekl, kdo jsou konkrétní koncoví majitelé, tedy fyzické osoby, které vlastní kyperské společnosti v daňových rájích, které sponzorují hnutí STAN - prostě to neřekl, prostě to tají. On to říct nemůže, protože by to byl průšvih, proto to tady nemůže říct, to je ten problém. Zároveň je problém, že taková strana je součástí vládní koalice.

Za druhé, předseda hnutí STAN a zároveň ministr vnitra a vicepremiér neodhalil, odmítl odhalit zastřenou strukturu kyperských firem v daňových rájích, aby občané věděli, z jakých činností a od jakých podnikatelů ty peníze, které dostává hnutí STAN, pochází. A to je prostě velký problém.

Já jsem tady vyzýval premiéra Petra Fialu - a teď už diváci České televize vědí, proč jste bouchali do stolu a nechtěli jste mi umožnit vystoupení, protože je to samozřejmě nepříjemné pro vás toto poslouchat. Ale my se nedáme v SPD, budeme bojovat za transparentní politiku. Takže teď už je to jasné, už si to diváci do kontextu dali. Já bych chtěl znovu požádat premiéra Petra Fialu, aby vyzval - protože bude mít po mně závěrečné vystoupení - aby vyzval vicepremiéra a předsedu hnutí STAN Víta Rakušana, aby za a) řekl, odpověděl, teď ještě před hlasováním o důvěře, na tyto otázky, za druhé, aby z důvodu střetu zájmů - protože pod ministra vnitra Rakušana spadá policie - navrhl odvolání ministra vnitra Víta Rakušana a navrhl jmenování nového ministra vnitra, který nebude spojen s hnutím STAN.

Snad je naším společným cílem, aby - dobře, domluvili jste se na většině, na 108, ale přece by ta vláda měla být nějaká alespoň stabilní. Dobře, programově prosazujete věci, které z našeho pohledu nejsou dobré pro běžné občany, ale tak jste se domluvili, tak to prostě tady je. Zároveň - a to je ta novinka, proto o tom tady hovořím - se ukázalo, že tu nejsme sami v těchto pocitech, protože předseda vaší koaliční strany Pirátů Ivan Bartoš - a proběhlo to všemi médii, tady mám titulní článek na serveru Novinky.cz, takže z něj opět budu citovat, protože někteří si tady stojí na uších a vkládají mi do úst vždycky něco, co jsem neřekl - říká, že STAN musí své financování vysvětlit. Dále se v článku píše, že Ivan Bartoš - čtu, přímo cituji, ten článek - "Ivan Bartoš se tak zařadil k opozičním poslancům hnutí ANO a SPD, kteří dnes, tedy ve čtvrtek ráno, na mimořádné schůzi plísnili Starosty a jejich předsedu Víta Rakušana kvůli vysvětlení peněžitých darů od společností, které jsou často propojené personálně, mají kyperského vlastníka či jsou ve ztrátě. "

Tak, a teď je ta pointa, proč jsem sem šel. Protože od skončení mimořádné schůze dnes dopoledne teď, do 18 hodin, kdy se má hlasovat o důvěře nové vládě, jsme nezaznamenali žádné nové informace, že by Vít Rakušan a hnutí STAN své financování vysvětlili. Ne, tady nejsou žádné nové informace. Když jsem sem šel, nechal jsem naše analytiky udělat ještě analýzy médií, nechal jsem je udělat monitoring, zdali k nějakému posunu došlo. Takže když to jednoduchou logikou posunu, předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nedostal žádné vysvětlení ohledně nejasného financování hnutí STAN, ale říká, že to STAN musí vysvětlit.

Takže já z tohoto si myslím, že protože už jdete sami do sebe teď ve vládní koalici, a to ještě nemáte ani důvěru a už teď se hádáte a už teď se vzájemně napadáte. Ano, ten důvod je v tomto případě - jsem rád, že Ivan Bartoš, jak tady píší Novinky, se zařadil k opozičním poslancům hnutí ANO a SPD v této věci, ale pane předsedo Pirátů a ministře pro místní rozvoj, můžete nám ještě na mikrofon předtím, než vystoupí premiér Petr Fiala, tedy vysvětlit, zdali vám STAN teď během těch několika hodin - protože my jsme to nikde nezaznamenali - vysvětlil to financování, když říkáte, že musí financování vysvětlit, a všichni to od vás dneska četli? Takže "musí" je to slovo, ne "může" nebo "měl by", musí. Je to ano, nebo ne.

Teď bych vás chtěl požádat, jestli vám to tedy vysvětlil Vít Rakušan nebo někdo ze STAN a jestli byste zároveň na mikrofon mohl říct - a vidíte, že moje vysvětlení nebude dlouhé, protože chci dát prostor tady naopak ostatním - co vám tedy vysvětlil, zdali tedy odpověděl na ty otázky, o kterých jsem hovořil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP