(10.30 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Já za sebe teď ve faktické poznámce chci rychle reagovat na Ondru Lochmana, na pana poslance. Já jsem zastupitelem na městě v Pardubicích, jsem i krajským zastupitelem také, takže snad mám trochu mandát říkat, že také vím, o čem mluvím, a vím, jak vypadá územní plánování samospráv, jak vypadá práce kraje, byť souhlasím s tím, že město Pardubice je krajské, statutární, není to malá obec. Toho si jsem vědom.

Ale chci tady reagovat hlavně na Michala Kučeru, na tu politickou, ideovou výtku, že jsme měli x let na to, to změnit a udělat správně a udělat pořádně, ale Michale Kučero, prostřednictvím paní předsedající, určitě si vzpomeneš nebo vzpomenete, pane kolego, na to minus dvě volební období, tedy 2013 až 2017, my jsme to přece tehdy zkoušeli. A já to teď nemyslím jako nějakou zlou výtku nebo obhajobu. Fakticky konstatuji, bylo to v roce 2016 za ministryně Karly Šlechtové. My jsme zkoušeli - já ta slova rád používám, to evoluce, ne revoluce - zkoušeli jsme tehdy ten tehdejší starý zákon opět nějak nastavit, záplatovat, vylepšit. A ano, nepovedlo se to. Prostě vidíme všichni, že to dál nefunguje. Proto jsme se rozhodli v loňském roce k té už ne evoluci, ale revoluci. A přece není pravda, že se to peklo na poslední chvíli a na sílu v loňském roce. Víte od Kláry Dostálové, MMR na tom pracovalo od roku 2017, prakticky od začátku minulého volebního období.

A překvapuje mě ten velký odpor, emoce Ivana Adamce. Vždyť, pane kolego, Dvůr Králové, to, co se děje kolem D11, to je přece přesně důkaz a ukázka toho, co stále říkáme, že... (Předsedající: Pane poslanče, čas!) ... pokud ta správa nebude jednotná, že to nebude fungovat. Děkuji. Řeknu to pak v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další se k faktické poznámce hlásí paní poslankyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Já bych ráda reagovala na vystoupení paní poslankyně Pešatové... (Z pléna: Peštové!) ... Peštové, pardon, kterou bohužel paní předsedkyně Schillerová odvedla ze sálu. Nicméně doufám, že to v předsálí zaslechne.

Ona zmínila to, že starostové mají obavu, že přijdou o své pravomoci, a v tom se velmi mýlí. Pokud by byla v kontaktu se starosty - tak jako jsme my ostatní poslanci, tak jak říká, že byla osm let náměstkyní - tak by moc dobře věděla, že starostové mají zcela jiné obavy. Mají obavy z toho, že stavební úřady nebudou dostatečně dostupné pro občany, a to je trápí. To je pro ně zásadní věc, protože každý starosta ví, jakým způsobem má postupovat vůči stavebnímu úřadu a že do jeho konání nesmí zasahovat.

Takže bylo by možná dobré i po těch osmi letech se poptat, a to doporučuji paní poslankyni Peštové, prostřednictvím pana předsedajícího, aby si tyto starosty objela, aby si zjistila, jaká je dostupnost v budoucnu stavebních úřadů, a to chceme změnit. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí STAN.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Další v pořadí k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Lochman. Pane poslanče, máte slovo. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Ještě jedna poznámka na paní kolegyni Peštovou, prostřednictvím předsedajícího. My se bojíme opravdu o to, že ty úřady nebudou dostupné, to, co říkala tady paní kolegyně Kovářová, o to, že ta služba občanům bude daleko, že ji nebudou mít tak blízko. O tom to je! My se nebojíme o to, že my starostové přijdeme o kompetenci, protože tady souhlasím s paní Peštovou, my ji nemáme. A jestliže tady paní Peštová říká, že starostové chodí na stavební úřady a ovlivňují ty procesy, tak bych chtěl říct, že to je možná mentalita kolegů ANO, když o tom takhle přemýšlejí, ale my takovou mentalitu rozhodně nemáme! (Potlesk poslanců hnutí STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dobrý den všem a nyní s faktickou následuje pan poslanec Ivan Adamec, připraví se pan poslanec Lukáš Vlček. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já si myslím, že bychom mohli trošku zklidnit emoce a mohli jsme se bavit reálněji a racionálněji, protože to, co tady říkal kolega Kolovratník, na to bych rád zareagoval. Ano, zkusili jste udělat komplexní úpravu původního stavebního zákona. Nepovedlo se to, o půl roku se celé to stavební řízení zdelšilo. Ale to přece ještě není důvod měnit formu řekl bych toho, jak to bude v ČR fungovat ohledně stavebního práva.

Jsem zastáncem toho, že když se mění obsah návrhu zákona nebo zákona jako takového, tak by se neměla měnit forma, protože se to nedá zvládnout současně. A vy jste vlastně řešili ty problémy tak, že správně jste změnili obsah, a tam s vámi naprosto souhlasím a myslím si, že na tom se shodneme, a za to děkuji, ale prostě ta forma, odtržení vlastně stavebních úřadů od samospráv, ta je podle mě špatně a je to nebezpečné, protože už jsme se před lety rozhodli, že tady bude sloučený model. A teď účelově vytrháváme část toho sloučeného modelu ve veřejné správě jenom proto, že si myslíme, že to bude fungovat lépe. Tak se vraťme k té diskusi o tom, zda sloučený model veřejné správy je správně, či nikoliv.

A to, co říkal tady Martin Kolovratník a nedořekl, o té dámě, která pracuje na stavebním úřadě ve Dvoře, kdy manžel se odvolal proti územnímu rozhodnutí na D11, tak to se nedá vyloučit bohužel ani ve státním modelu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, nyní je přihlášen s faktickou pan poslanec Vlček a připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážení páni přítomní ministři, kolegyně, kolegové, fakticky opět bych také rád připomenul pár poznámek, svým způsobem i krátce navázal na své předřečníky. Ten návrh tak, jak je, opravdu významně, významně destruuje spojený model výkonu státní správy. Tak, jak tady podle našeho názoru je dlouhodobě funkční, on samozřejmě potřebuje své revize, hlavně v oblasti digitalizace, ale ono stavební řízení není pouze o samotném stavebním řízení z pohledu stavebního povolení, ale uvědomme si, že většina staveb je velmi úzce propojena s dalšími oblastmi, jako je oblast životního prostředí, specializovaného stavebního úřadu a tak dále. Současná novela, tak jak byla navržena, anebo stav toho zákona bohužel není připraven ani personálně, kapacitně, zázemí, není dojištěno, kde ti lidé fyzicky budou sedět, jestli ti lidé fyzicky vůbec budou ochotni potom přejít. Z vlastní zkušenosti, 15leté zkušenosti starosty óerpéčka vidím, že je tady opravdu mnoho, mnoho zásadních věcí. Nerespektovali jste zásadní připomínky organizací, jako je Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Asociace krajů. Sám jsem viděl, že těch zásadních, opravdu velmi praktických připomínek byly stovky. Nerespektovali jste je, tak se pak nedivme, že je tady takový velký odpor od území.

A ještě k samotnému zapojení spojeného modelu, to znamená spojení samostatné a přenesené působnosti. Uvědomme si, že stát ani neposílá a dlouhodobě neposílal prostředky na samotný výkon státní správy, takže jste to museli financovat a dofinancovávat z obecních rozpočtů tak, aby tento přenesený výkon státní správy byl vůbec funkční. Děkuji za slovo. (Potlesk poslanců hnutí STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času, nyní pan poslanec Martin Kolovratník a zatím poslední faktická poznámka pak bude pan poslanec Robert Králíček. Tím končí ta řada faktických poznámek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Věcně, rychle a vezmu to odzadu. Teď právě reakce na pana poslance Vlčka, jestli si pamatuji, který mluvil přede mnou. Pane kolego, vy se bojíte, že není personálně zajištěno, připraveno, kde budou ti lidé sedět a tak dále. Vždyť proto je to takhle nastaveno, že to celé naběhne až od července 2023, to je ten rok a půl. Na to teď máme čas se přece o tom bavit, vy s kolegou Bartošem na Ministerstvu pro místní rozvoj, práskat bičem v uvozovkách a chystat to všechno. A naopak mám obavu, že tím krokem - mohu ho pochopit ideově, argumentaci Věry Kovářové, Ondry Lochmana a dalších, ale vy přece tím děláte ohromnou nejistotu. Vždyť celý ten proces se teď zdrží. Ti lidé nebudou vědět, kam půjdou, budou tam, nebudou? Ale naopak, kdybychom měli jasný jízdní řád a bavili bychom se tady společně o pozměňovacích návrzích - vzpomeňte si, řada z nich se nepovedla, územní plánování v samostatné působnosti a tak dále - tak můžeme ten řeknu nedokonalý, ne úplně dokonalý zákon vylepšovat, najít shodu, ale máte jistotu toho takzvaného jízdního řádu. A tím, co vy navrhujete, naopak všechno znejistíte.

Reakce na Věru Kovářovou. Slyšel jsem, máme obavu, že to nebude všude dostupné. Ale přece je § 332 v tom novém zákoně, který dočasně, nebo je to krátkodobé přechodné ustanovení, definuje první vyhlášku, která tu mapu nastaví. V Pardubickém kraji ji máme. Vím, že tam jsou tuším dvě nebo tři bílá místa. Přátelé, tohle zase může být přece téma k rychlému pozměňovacímu návrhu, a teď mě prosím neberte za slovo, brainstormuji, jak třeba parametry toho § 332 malinko upravit, aby těch bílých míst bylo co nejméně. Na tom se tady můžeme shodnout třeba v devadesátce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP