(11.50 hodin)
(pokračuje Josef Cogan)

Ale je to o tom - musím navázat na kolegu Adamce, ten to řekl přesně - je to o celkovém systému. Buď tady je jako centralizovaný státní systém úplně oddělený. My samozřejmě jakoby vnímáme daleko silněji decentralizaci, to znamená, že ta služba je co nejblíže konkrétní osobě a konkrétně je tam v podstatě vykonávána. To, že ten model centrální, který byl třeba přes okresní úřady, byl výrazně neefektivní z hlediska výkonu práce, jakoby z dohledu těch možností, to znamená, že celkově ti občané, než se dostali k vydání rozhodnutí, byl výrazně delší, to si myslím, že těch dvacet let ukázalo zcela nepochybně. Já nevím, jestli pamatujete, jak fungovaly okresní úřady, ale bylo to velmi slabé, výkon té přenesené působnosti. To si myslím, že systém na ORP přinesl přiblížení státní správy občanům a zvýšení efektivity ve vztahu ke konečnému rozhodnutí. To znamená, že občan dosáhl práva nějakého rozhodnutí dříve a blíže k sobě, a to je pro mě správné. (Potlesk z řad PirSTAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan ministr Ivan Bartoš s faktickou. Vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem chtěl jenom zareagovat. Ano, bavíme se tady o existující, možná na paní poslankyni, vaším prostřednictvím, o existujícím modelu správy státu. Debata, zda tento model je správný ve všech jeho případech, asi je legitimní, ale nemáme ambici skrze jeden zákon, ještě který má takhle velký dopad a u kterého i Ministerstvo vnitra řeklo, že výsledek je nejistý a sporný, že to má faktický přínos, tak na tom si testovat, zda by to přineslo ten užitek, zároveň, když nám pod tím jedou další procesy, digitalizace a podobně, tak jak bychom pak vyhodnotili, co to urychlí? Digitalizace, u které je to zjevné? Nebo systémová změna, kde ten výsledek je nejistý a byl by diskutabilní? To si myslím, že prostě nepatří do debaty o specifickém zákoně. Samozřejmě také bych byl velmi opatrný na základě nějaké empirické zkušenosti podsouvat někomu, co si myslí a co je jejich závěr z jednoduchého příkladu. Já jsem měl možnosti dívat se studie efektivity úřadů ve městech, která mají územní členění a nemají územní členění - Olomouc, že jo, a o statutáru, ale pak jsme se dívali, na kterých procesech to vázne. Třeba poměrně komplexní proces se ústavně zpomaluje, stále se zpomaluje pouze tím, že je papírový a že osoba na daném úřadu není zastupitelná, takže v momentě, kdy vám dojde papír, nemůžete nabírat skladové zásoby, protože nemáte razítko od toho člověka, který vám to umožní. A vy byste si řekla, že tam nefunguje služba toho úřadu, ale v tomto specifickém momentě je to pouze proces fungování toho úřadu, kde banalitou může být kancelářská sponka. Já bych skutečně z nějakého "na fóru se diskutovalo" nedělal závěry.

A poslední věc. Když se bavíme o diskusi, záleží, jestli nakonec jsou alespoň nějaké připomínky zapracovány. A co se stalo s vládním návrhem stavebního zákona? Celou dobu se diskutovalo a nakonec přišla paní ministryně s kolegy KSČM a SPD a celou diskusi smetla, přejela, dala tam ten původní návrh... (Předsedající: Čas.) ... a ten se prohlasoval. Takže to není ta forma... (Předsedající: Čas) ... jakou my bychom chtěli postupovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní pan poslanec Lukáš Vlček a zatím s poslední faktickou se může připravit paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já se nebudu dále vyjadřovat k nějakému podsouvání, kdo koho ovlivňuje a neovlivňuje, to mně opravdu nepřísluší. Myslím si, že to je nesmysl, a proto to nechci dál komentovat.

Obecně je ta debata je opravdu o tom, jak chceme, aby vypadal vůbec výkon státní správy. Jestli chceme tedy kompletně demontovat přenesený výkon státní správy, ten spojený model, protože tento návrh je opravdu pouze vysunutí jedné oblasti, ale pak v tom případě si musíme položit otázku, jak chceme, aby obecně státní správa a její výkon v území fungovaly. Prostřednictvím paní předsedající bych chtěl pochválit kolegyni Peštovou. Zmiňovala tady otázku nového odpadového zákona, který platí od 1. 1. loňského roku. Já si myslím, že ten zákon jsme nutně potřebovali, ten zákon byl kvalitně komunikován, byla tam zapracována řada připomínek. Já bych za to chtěl poděkovat, jak k tomuto Ministerstvo životního prostředí v minulosti přistoupilo. Ale u nového stavebního zákona to tak opravdu vůbec, ale vůbec nebylo. Připomínky, které byly, tak byly opravdu smeteny ze stolu z valné většiny.

Prostřednictvím paní předsedající, reakce na kolegu Vilímce. Já si to dokážu představit to, že tam ten úřad bude, tak jako jsme si dokázali představit, že když byly v území rušeny finanční úřady, úřady práce systémem centralizace, tak obce jako takové, aby vůbec zachovaly dostupnost služeb pro občany, ve finále na to přistoupily takovým způsobem, že zdarma státnímu úřadu poskytly prostory, platí jim veškeré provozní náklady. Takže si to dokážu představit, protože jde-li nám o dostupnost státní správy v území, tak jsme k některým věcem prostě byli dotlačeni. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Berenika Peštová s poslední faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance. Já se omlouvám, ještě nemám v hlavě všechna vaše příjmení. Já jsem nikoho nenapadala, že všichni starostové jsou takoví, jací jsou. Já jsem pouze konstatovala, že jsem vycházela ze svých vlastních zkušeností, to, co já jsem musela řešit. Ale jako řekněme si to otevřeně. Kolik znáte takových lidí a úředníků, kteří v sobě najdou tu odvahu a půjdou si stěžovat? Kolik jich je? Kolik půjde těch úředníků a řeknou: Přišel za mnou starosta a řekl mi, jestli to nebude tak jak, to má být, tak jsem přišel o prémie? Kolik jich takových je? Moc jich není, opravdu moc jich není. A ti, co tu odvahu najdou, tak po mně chcete, abych vám tady říkala jejich jména? Zapomeňte. (Slabý potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. S faktickou poznámkou pan poslanec Jan Bureš. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bureš: Reakce na paní kolegyni Peštovou. Předpokládám, že nikdy v samosprávě nepůsobila ani jako starostka. Prosím pěkně, paní kolegyně... (Potlesk z řad SPOLU.) ... prostřednictvím paní předsedající, starosta nerozhoduje o prémiích žádného úředníka. Rozhoduje pouze o tajemníkovi městského úřadu nebo městské části. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. děkujeme. Pan ministr Ivan Bartoš, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem chtěl jenom, ne pro odlehčení, ale já jsem uváděl město Olomouc v souvislosti s tím, že jsme řešili, jestli je efektivnější městské členění na městské části, nebo statutár, který členěný není, a pak jsem uvedl příklad s kancelářskou sponkou. Ta se s městem Olomouc nespojuje, tak jsem chtěl jen pozdravit kolegy do Olomouckého kraje a města Olomouc, že jsem pouze ilustroval, jak jsem se k tomu studiu (té studii?) dostal, a pak nějaký konkrétní příklad, který samozřejmě nevychází z té studie a neváže se s městem Olomouc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Další faktické se objevily. Paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Vít Vomáčka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych ráda zareagovala na pana poslance Bureše. Jsem osm let zastupitelkou. Ano, nikdy jsem nebyla starostkou ani místostarostkou, ale vím, že ten tajemník dostává budget peněz, které slouží státním zaměstnancům. A od koho je dostává? Od rady města.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Prosím, pan poslanec Vomáčka, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegově, kolegyně, myslím si, že je nejvyšší čas, abychom uklidnili emoce. A po tom, co tady, prostřednictvím předsedající, bývalá paní náměstkyně předvedla, tak se ani nedivím, že ti starostové s vámi nechtěli mluvit. (Potlesk z řad SPOLU.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět toto vyvolalo faktickou poznámku paní poslankyně Bereniky Peštové. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, ale já jsem neřekla, že se mnou starostové nemluví. Já jsem komunikovala se starosty, a docela intenzivně. Vždyť jste slyšel tu pochvalu za ty zákony o odpadech, nebo ne?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět pan poslanec Vomáčka s faktickou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Prostřednictvím paní předsedající, slyšela jste moji výzvu, poslouchala jste ji? Já jsem vás poprosil, abychom tady uklidnili emoce. A to, co vy jste tady tím gestem... a bouchla jste do stolu, zvýšeným hlasem tady na kolegy, tak já se nedivím, že ti starostové s vámi nechtějí mluvit. To je všechno. Prosím, uklidněme se. Pojďme se bavit věcně, a tím navrhuji, že bychom to mohli ukončit, i když nejsem předsedající. Omlouvám se. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP