(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

My v hnutí SPD zastáváme pozici vzájemného dialogu, odmítáme tento způsob stupňování napětí v této oblasti a zatahování České republiky do případného cizího ozbrojeného konfliktu. Hnutí SPD není ani proruské, ani proamerické, ani probruselské. My hájíme zájmy České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další řádně přihlášená s přednostním právem je paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte mi pár slov k vystoupení pana předsedy klubu TOP 09 pana Jakoba. Já mám na svém twitterovém účtu napsaný tři sta let starý citát, který rezonuje s mojí duší: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat." A já si myslím, že to, co se teď děje před branami Poslanecké sněmovny nedaleko odsud, i z pozice členky bývalé vlády, která zažila demonstraci před domem v Brně, kde bydlí moje rodina, v době, kdy já jsem byla v Praze a celá řada mých dalších vládních kolegů, kdy jsme zažívali různé ústrky a různé šikanózní chování za hranicí normálnosti, kdy si brali za rukojmí naše rodinné příslušníky, kteří si na rozdíl od nás nevybrali tuto politickou cestu, tuto cestu, kdy jsme my politici tak trochu veřejnou věcí. A já si myslím, že tohle je přesně ten okamžik, kdy by se měly smazat hranice mezi námi, měly by se smazat hranice mezi vládnoucí koalicí a opozicí a měli bychom si uvědomit, že toto musíme všichni jedním hlasem odsoudit, protože se to týká každého z nás, bez ohledu na to, ve kterých lavicích zrovna v daném období Poslanecké sněmovny sedíme.

A říkám to u vědomí toho, že jsem byla ve vládě, byla jsem členkou vlády, odsuzuji takové vystupování. A pokud by mělo směřovat vůči členům současné vlády, tak ho budu odsuzovat o to hlasitěji. Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní předsedkyně, a v tento moment nevidím žádné další přihlášky k pořadu schůze a z toho důvodu dám hlasovat. Nejprve přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby se dostavili na hlasování.

Přečtu omluvu. Omluva z jednání schůze Poslanecké sněmovny ve dnech 25. 1. 2022 až 28. 1. roku 2022: z důvodu nemoci se omlouvá pan poslanec Igor Hendrych.

Ještě eviduji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás o opětovné přihlášení vašimi hlasovacími kartami. Myslím, že už jsme všichni v sále.

 

Nejprve dám hlasovat o návrzích, které jsem přečetl a na kterých byla shoda na grémiu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh z grémia? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 53, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro návrh 161, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy budu číst návrhy tak, jak byly přečteny. Nejprve pan předseda Výborný, který chtěl jako druhý bod zařadit sněmovní tisk 127, ale o tom nelze hlasovat, protože hnutí SPD dalo 20 podpisů a tento návrh vetovalo. Další návrhy jsou, aby ve středu v 9 hodin ráno byl zařazen bod 61, nejprve druhé čtení a potom třetí čtení.

 

Vzhledem k tomu, že tento bod není na programu, nejprve dám hlasovat o jeho zařazení na program.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 54, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti 17. Konstatuji, že sněmovní tisk číslo 61 byl zařazen na program schůze.

 

Nyní dám hlasovat, a chci se zeptat, zda mohu dát hlasovat současně o tom, že to bude zítra zařazeno jako první bod jednání - druhé čtení a následně jako druhý bod jednání - třetí čtení. Vznáší někdo námitku proti tomuto postupu? Neregistruji.

V tom případě zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento bod, tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 55, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti 17.

 

Jako další bod ve středu je návrh na zařazení bodu číslo 37, sněmovní tisk 43. Jen se chci zeptat do pléna, zda mám zde číst, o jaké body se jedná, nebo stačí ten návrh tak, jak zazněl v rozpravě? Neeviduji rozpor.

 

To znamená, jako další bod pevné zařazení bod číslo 37, sněmovní tisk 43.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 56, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dalším pevně zařazeným bodem bude bod 42, sněmovní tisk 55.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 57, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 146.

 

Jako další by byl pevně zařazen bod 43, sněmovní tisk 56.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 58, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jako další pevně zařazený bod by byl bod 49, sněmovní tisk 72.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 59, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 146. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dalším pevně zařazeným bodem by byl bod 44, sněmovní tisk 57.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 60, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Další bod je bod číslo 50, sněmovní tisk 73.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro jeho pevné zařazení? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 61, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. I tento návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP