(17.40 hodin)
(pokračuje Petr Gazdík)

Poslední věc. Paní kolegyně se ptala na vyloučené lokality, na to, jestli jsme to s nimi konzultovali. To upřímně nejde proti tomu, co říkáte, že je to na jednu stranu pozdě, na druhou stranu jsme to měli konzultovat s kdekým. To by to tu nebylo ani v březnu, kdy už doufám omikron skončí. Na druhou stranu chci ujistit kolegyni z hnutí ANO, že vyloučenými lokalitami se budeme zabývat. Byl jsem třeba v minulém týdnu v Karlovarském kraji. Chceme spolupracovat se samosprávami, chceme hledat, jak ty problémy vyřešit, a máme připravené peníze i z evropských fondů na to, aby zejména ICT technika v budoucnu, zejména ve vyloučených lokalitách byla připravena pro ředitele školy, aby možnost přejít do distanční výuky měli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Táži se, zda paní zpravodajka chce mít závěrečné slovo po této obecné rozpravě? Není tomu tak.

V tento moment otevírám podrobnou rozpravu a eviduji přihlášku paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Prosím.

Ještě než vystoupíte, drobně upřesním, že případné pozměňující a jiné návrhy, které zde zazní v podrobné rozpravě, musí být vždy odůvodněny. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegové, kolegyně, vážený pane ministře, moc děkuji za reakci ohledně ošetřovného. Již jsem avizovala v obecné rozpravě, že budu dávat doprovodné usnesení, protože já i vnímám, že přijetím tohoto zákona ohledně ředitelského volna velmi pomůžeme ředitelům, ale my musíme pomoct i rodičům. Asi si nikdo z nás moc nedokáže představit, že když bude deset dní ředitelského volna, je to čtrnáct dní, a ty děti prakticky mohou být bezprizorní. Když je distanční výuka, je to trochu něco jiného, protože učitel komunikuje aspoň na dálku s daným žákem.

Byla bych velmi ráda, pane ministře, abyste bral to doprovodné usnesení, ne že ho ukládáme, ale jenom že o něj žádáme, že prosíme, abyste se tou otázkou zabývali, protože je tady a v regionech rezonuje. Takže jsem si dovolila navrhnout doprovodné usnesení, které bych tady v tuto chvíli přečetla: "Poslanecká sněmovna žádá Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ministerstvem školství v souvislosti s přijetím tohoto zákona o mimořádném ředitelském volnu řešit navýšení hranice z 10 let na 13 let v rámci nároku na krizové ošetřovné pro rodiče a další, a to na určité období, jako tomu bylo v minulosti." Tak jak jsem avizovala například v první vlně. To je návrh doprovodného usnesení. Předala bych paní předkladatelce a zároveň panu místopředsedovi. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Poprosím, návrh doprovodného usnesení předejte paní zpravodajce, aby potom, až bude říkat postup hlasování, ho měla k dispozici.

Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Vzhledem k tomu, že nikdo další se do podrobné rozpravy nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

V tento moment se chci zeptat, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chcete mít závěrečná slova? Pane ministře? Ne. Není zde potřeba dávat závěrečná slova, v tom případě končím druhé čtení tohoto návrhu.

Vzhledem k tomu, že v podrobné rozpravě v druhém čtení bylo přečteno pouze doprovodné usnesení, je možné pokračovat třetím čtením, protože nepadly žádné pozměňovací návrhy k zákonu jako takovému. Takže se táži, zda je možné pokračovat třetím čtením bez přestávky. Nevidím, že by někdo vznášel protest proti tomuto postupu. V tom případě budeme pokračovat rovnou třetím čtením.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po třetím čtení, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslankyně Renáta Zajíčková, bude spolu se mnou sledovat rozpravu, kterou tímto otevírám. Táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy v rámci třetího čtení? Nikoho nevidím. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Táži se zde pana navrhovatele i paní zpravodajky, jestli chcete mít závěrečná slova? Není tomu tak. Návrh na zamítnutí nepadl, v tom případě poprosím zpravodajku, poslankyni Renátu Zajíčkovou, aby nás seznámila s procedurou hlasování. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Vzhledem k tomu, že nepřišly žádné pozměňovací návrhy, navrhuji hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě vás doplním, poté, co budeme hlasovat o návrhu jako celku, bych dal hlasovat o doprovodném usnesení.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Ano, prosím, učiňte tak.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jsme v souladu, dobře. Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem pro období epidemie onemocnění COVID-19 a o změně zákona číslo 520/2021 Sb., o dalších úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii onemocnění COVID-19, podle sněmovního tisku 128 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Ještě zagonguji, aby případní poslanci, kteří jsou v předsálí, přišli na hlasování. Eviduji vaši žádost o odhlášení, tedy vás odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili vašimi hlasovacími kartami.

Přečtu ještě omluvenku, která dorazila. Dnes se omlouvá ministr dopravy Martin Kupka z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR od 16.20 do 18.00 z pracovních důvodů.

 

Počet se ustálil, návrh usnesení jsem přečetl.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, tak jak jsem ho přečetl? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 66, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro návrh 162, proti nikdo. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A nyní požádám paní zpravodajku, aby přečetla návrh doprovodného usnesení, a já o něm dám potom hlasovat. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Děkuji. Doprovodné usnesení k tomuto návrhu zní: "Poslanecká sněmovna žádá Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Ministerstvem školství v souvislosti s přijetím tohoto zákona o mimořádném ředitelském volnu řešit navýšení hranice z 10 let na 13 let v rámci nároku na krizové ošetřovné pro rodiče a další, a to na určité období, jako tomu bylo v minulosti."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh doprovodného usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 67, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro návrh 73, proti 5. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas a byl zamítnut.

 

Eviduji žádost o přihlášení pana předsedy Radima Fialu. Udělám tedy to, že ukončím tento bod, a máte slovo, pane předsedo. (Hlásí se ministr školství.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Dovoluji si, milé kolegyně, milí kolegové, poděkovat za tu jednotu, a prosím, berme to jako vzkaz ředitelům škol a všem učitelům, kteří nyní zažívají ve školách skutečně mimořádnou a náročnou situaci. Děkujeme vám, páni ředitelé a paní ředitelky, za to, co pro tuto zemi děláte. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, a nyní pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vzhledem k tomu, že do 18. hodiny zbývá deset minut a na 18. hodinu je pevně zařazený bod volby, tak já bych vás na těch deset minut požádal o přestávku na jednání klubu hnutí SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Vyhlašuji přestávku v délce trvání deseti minut. Sejdeme se zde v 18 hodin a budeme pokračovat bodem volby. Děkuji. ***

 

(Jednání přerušeno v 17.49 hodin.)




Přihlásit/registrovat se do ISP