(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, to byla faktická poznámka pana poslance Nachera. K další faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Pražák... Jestli pan poslanec Pražák není přihlášen, tak ho odmažu, a další k faktické poznámce je přihlášena paní zpravodajka Peštová. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Samozřejmě bych ještě ráda dodala: Ministerstvo životního prostředí samozřejmě se snažilo, ještě když jsem tedy byla v té funkci, o to, a prosili jsme nebo posílali jsme i na Komisi a žádali jsme o odkladný účinek, nebo respektive o odložení účinku této směrnice právě proto, že tady přišla covidová doba, a naopak jsme apelovali na lidi, aby víc používali jednorázové plasty, a bohužel nám nebylo vyhověno. To za prvé.

A samozřejmě vstup pana poslance Babky mě evokoval k tomu: zkuste si doma udělat takový krásný pokus, kdy si napustíte vanu, dáte si tam jedno brčko, vlezte do vany, dejte si ruce pod sebe a zkuste si to brčko narvat do nosu. Prostě Archimedův zákon funguje nádherně. Takže nevím, jak těm želvičkám to udělali, v každém případě vznikla tady nějaká vlna a ta vlna právě říkám začala v Londýně a postupně se do dostávalo dál a dál. A je to takový paradox, že Anglie už v Evropské unii není, a my v tom pokračujeme skvěle dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byla faktická poznámka paní poslankyně Peštové. K další faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám takový dotaz, asi na lékařský personál, který tady sedí. Já si to trošku neumím představit právě v nemocnicích, protože tam se používají jednorázové rukavice, jednorázové obleky, které mají na sobě lékaři, používají se tam různé kanyly a podobné záležitosti, kde skutečně jednorázovost je velmi nezbytná pro hygienu a podobné záležitosti. A s tím se trošku... úplně nepočítalo.

Já si to umím představit například v obalech na pití, tomu asi rozumím, to asi není už žádný problém. Dokonce si to dokážu představit v balení masa, protože dříve se to dávalo do toho mastného papíru, který se rozloží. Ale přesně v nemocnicích a právě v záležitosti s covidem nepochybně muselo dojít k velmi masivnímu zvýšení používání těchto látek obsahujících mikroplasty. Tak by mě docela zajímalo, jak se na to budou tvářit lékaři, a jestli existuje nějaká alternativa, jak to nahradit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl pan poslanec Kubíček, další faktická poznámka, pan poslanec Kasal. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, já odpovím. Ono se to netýká covidu, na to jsou předpisy, kdy jakékoliv infekční onemocnění na všech infekcích anebo na odděleních - strava se musí dodávat v jednorázových plastových věcech. Takže na to jsou předpisy a ty jsou jasně dané, a jestliže tohle zakážeme, tak já nevím, v čem to budeme dělat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky, vrátíme se... Nevyčerpali, pan kolega Nacher. Pane poslanče, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já to řeknu ještě jinak, z jiného úhlu pohledu. Já tady vidím dva paradoxy. Jeden je ten zdravotní, o tom koneckonců teď mluvili kolegové, takže my na jedné straně tedy omezujeme a budeme omezovat, proti tomu tady nikdo snad nic nemá, plasty, a na druhé straně tady jsou opatření, která ty plasty vysloveně magnetizují k používání. Já už nevím, jak to říct jednodušeji s tím používáním jednorázových věcí různého typu, asi lékaři budou vědět víc, ale i tím, jak je omezen pohyb mezi lidmi. (Ministryně Černochová mimo mikrofon: I respirátory.) Ano, i respirátory a všechno. To znamená, to jde proti sobě, buď platí jedno, nebo druhé. Tak mě by docela zajímala ta pozice a já tady to říkám opravdu padni komu padni, znáte můj takový euroskeptický pohled na ty věci, takže jsem v tomhle konzistentní.

Stejně tak jako jsem si napsal poznámku - kovové příbory, to říkal kolega Babka, jako alternativa. Tak to mě zase napadá - bezpečnostní paradox, protože vím, že třeba někde na letištích naopak z hlediska bezpečnosti nejsou povoleny kovové příbory. A to znamená, že tady v některých momentech opravdu naráží ty věci na úplně elementární logiku. To znamená, že tady nikdo nemá nic proti tomu boji proti plastům, ale pojďme to přizpůsobit životu. Tak zároveň neříkejme, že každý den tedy a všude budeme nosit roušky, respirátory, budeme se každé dva dny šťourat v nose, všichni budeme mít plastové rukavice, doktoři to budou měnit jako o závod, to prostě není možné. Já tam cítím rozpor a ti lidé se na to venku ptají, protože to nejde do hlavy. Takže my odstraníme brčka a vytvoříme tady miliony tun něčeho úplně jiného? Prostě situace se změnila, tak by se měl změnit i pohled to, co říkala tady moje ctěná kolegyně, i pohled Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Další k faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Jakob, připraví se pan poslanec Babka k faktické poznámce. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím přednést opravdovou faktickou poznámku, protože tady jsme v prvním čtení návrhu zákona, který předložila vláda ANO, ministr ANO, diskutují tady mezi sebou poslanci ANO. Prosím, pojďme tedy společně ten zákon přikázat do výborů, kde právě ty otázky, které tady mezi sebou vy teď diskutujete, budou důkladně probrány. Přidejme to i na zdravotní výbor, protože vnímám, že tady je celá řada otázek i tímto směrem, navíc vy budete mít i spoustu času v rámci vašeho klubu si to prodiskutovat. Takže prosím fakticky, pojďme to tedy přikázat do těch výborů, kde spousta těch vašich podnětů, které mají samozřejmě ratio, hlavu a patu, které tak může být prodiskutováno, a váš návrh zákona nakonec i upraven. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a k faktické poznámce máme přihlášeny čtyři poslance, respektive i poslankyně. Já přečtu pořadí: pan poslanec Babka, paní poslankyně Peštová, pan poslanec Králíček a pan poslanec Nacher. Pane poslanče Babko, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Ještě na kolegu Jakoba - samozřejmě s tím souhlasím, nicméně my tady nebavíme se úplně o nějakých konkrétnostech, ale o obecných věcech, které jistě zrovna se zákonem o zákazu jednorázových plastů souvisí, a mělo by se o nich mluvit i tady na plénu, aby i veřejnost věděla, o co konkrétně se jedná. A my bychom rádi diskutovali i s vámi, i s paní ministryní, která určitě vystoupí, protože si poznámky dělá. Takže se chceme dozvědět váš názor a názor paní ministryně na tuto problematiku.

Nicméně ještě ke kolegovi Nacherovi. Jasně, jsou to příbory, ale jsou to právě i jednorázová brčka a hygiena s tím související, protože dneska samozřejmě i řada podniků zavádí, má třeba skleněná brčka a mně to úplně není příjemné, když si dáte někde nějakou colu nebo něco a dostanete tam skleněné brčko, které nevíte, kdo před vámi z něj pil, a tak dále, tady u těch...

Ale bohužel tímto směrem se posouváme, tento zákon tímhle stylem jde. Já to podporuji, určitě budu hlasovat pro ten zákon, budu tam hledat ještě další alternativy, jak to třeba ještě, jak jsem tady zmiňoval, třeba zpřísnit z pohledu těch mikrotenových sáčků a tak dále, ale dnešní společnost se tímto směrem prostě ubírá a my musíme být součástí.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí k faktické poznámce paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Jákoba, prostřednictvím pana předsedajícího... (Předsedající: Jakoba.) Jakoba. Jakoba? Jakoba. Já se omlouvám. Vy jste tady řekl hezky, že to je vládní návrh ANO. Víte, on to není vládní návrh, nebo respektive když si to rozklíčujete, ten návrh je transpozice směrnice Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP