(13.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

A to, že ANO to předložilo... ano, to máte pravdu, teď to předkládáte vy, ale já jsem - jestli jste mě bedlivě poslouchal - já jsem říkala, že jsem s tím vnitřně měla problém. Dokonce to i vygradovalo tak, že byli dva zaměstnanci, kteří radši odešli z ministerstva, než aby transponovali něco, s čím vnitřně nesouhlasí. Rozumíte, teď jsme to tady otevřeli, dostalo se to sem podruhé a já vám říkám, s čím jsem vnitřně bojovala. Ano, byla jsem státní úředník a musela jsem to udělat, protože je to transpozice směrnice Evropské unie, ale já s tím mám vnitřně problém. Proč edukativně nevysvětlit lidem: Do kanalizace to nepatří. A místo toho to zakážeme! Co to je za řešení, tohleto? Tak jako si myslím, že v základní škole se učíte, že si musíte pokaždé, když jdete na záchod, umýt ruce, tak se taky naučíme my všichni, že do kanalizace patří to, co tam patří, a to, co tam nepatří, jako jsou vlhčené ubrousky, uchošťoury...

Já jsem ta starší generace. Byla jsem ráda, že přišel osmdesátý devátý rok, a byla jsem ráda, že přišly novinky a už nemusím na sirky dávat tu vatu a čistit si ucho! No a mně to teď zakážou! Mně to zakážou! Takže ten uchošťour - zase se vrátím zpátky k té sirce a zas budu tu vatu dávat na sirku. Je to logické? To přece není logické! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, čas. Děkuju, že jste dodržela dvě minuty. Další se k faktické poznámce přihlásil pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl také reagovat na pana Jakoba. Co bude dál? Co bude dál, pane poslanče Jakobe, prostřednictvím pana předsedajícího? Co nám ještě zakážete? Jak s námi ještě budete zacházet? Nejste schopni se s námi na ničem dohodnout, omezujete nás ve všem, a ještě nemůžeme mluvit v prvním čtení? Tak kdy máme hovořit? První čtení je přece o tom, aby se argumenty daly na stůl, aby se o tom debatovalo! A vám to vadí? Vzpomeňte si na svoje vystoupení! Takže si prosím pérujte svoje poslance a neříkejte nám, co máme dělat! My to víme. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce pan poslanec Nacher. Další faktické poznámky v pořadí paní poslankyně Fialová a pan poslanec Heller. Pane poslanče Nachere, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já jsem také chtěl reagovat na kolegu Jakoba, vaším prostřednictvím. On nás tady napadl, pak zase vyběhl na chodbu, já ho tady nevidím. A znovu: Kdy jindy se má o tomhle jednat než v prvním čtení? Když to bude ve druhém a my se budeme ptát na něco jiného, než je přihlašování se k pozměňovacím návrhům, tak vystoupí kolega Jakob a řekne, že si to máme nechat až na třetí čtení. A když to bude na třetí čtení, tak řekne: Už jste si to měli všechno vykecat v prvním čtení, ve druhém čtení a na výborech. Ne! Takhle to nefunguje. Je prostě první čtení a ukažte mi jediný výstup někoho z nás, co by se netýkal přímo té věci, jediný! Ani jeden, ani jeden!

A já bych kolegovi Jakobovi připomněl, když tady byl dva dny nebo tři dny sotva, jako nový poslanec, tak si tuším k bodu Zpráva České televize o hospodaření vzal hodinový projev a tím to úplně zabil, takže my jsme ten bod vůbec neprojednali. Byl tady dva dny a četl tady něco. Nikdo z nás tady ani nic nečte. On to četl a měl z toho velkou srandu, že se mu podařilo ten bod ukončit, protože byla jedna hodina a skončilo to.

Prosím, zameťte si před vlastním prahem. Ukažte mi jediný výstup, kde někdo z nás nemluvil k věci v prvním čtení, a my se přihlásíme. A stal se přesně pravý opak toho, co chtěl kolega Jakob. On vystoupí a jsou tam najednou čtyři faktické. On to tím svým vystoupením prodloužil o čtyřikrát dva, osm minut. Tak se nad tím zamyslete. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí k faktické poznámce paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo a také bych ráda reagovala na pana poslance Jakoba, vaším prostřednictvím. Tento zákon zde byl předložen v minulém období a osobně jsem asi třikrát navrhovala předřazení tady toho zákona. Vždycky z řad strany, která je v současné době ve vedení, bylo to zamítnuto, nepředřazeno, neprojednáno! A teď nás tu bude poučovat, abychom chvátali, protože utíká transpozice? A to, co se tu děje, že všichni o tom diskutujeme? O tomhle zákonu už jsme diskutovali v minulém období, v zákulisí, protože vyvolává kontroverze, protože jsme v covidové době, a ty otázky tady padají správně. Lidi se na nás dívají jako na blázny, že chceme něco zakazovat, přitom je nutíme nosit roušky všude. Najednou se objevují ptáci, kteří mají na krcích pověšené naše roušky. A to je v pořádku? My zakážeme brčka a další výrobky - a o hygienických prostředcích ani tady nebudu mluvit, protože se vracíme do doby kamenné. A opravdu si zameťte před svým prahem, protože už dávno tenhle zákon mohl být projednaný v minulém období! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byla paní poslankyně Fialová, další faktická poznámka, pan poslanec Heller. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Šimon Heller: Děkuji. Pane předsedající, vaším prostřednictvím, páni poslanci, já tomu nerozumím, z hnutí ANO. Jeden tady vystupuje a říká, že by chtěl opakovaně použitelné vložky, druhý poslanec hnutí ANO tady potom vystoupí, že se mu to celé nelíbí, a pak tady vystoupí třetí a říká, že hnutí ANO má jasno. No, zjevně jasno nemá, tak si udělejte jasno, co chcete, protože to, co tady znělo v projevu pana kolegy poslance Babky, jestli jste poslouchali, tak to je vhodný adept možná na 168 hodin. A to, co tady zaznívalo v těch jednotlivých věcech, tak zjevně jasno nemáte. Tak až si uděláte jasno, tak potom třeba ve druhém čtení ta diskuse bude probíhat lepším způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První pan poslanec Králíček, připraví se paní Ožanová Zuzana. Pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak, pane Hellere, prostřednictvím pana předsedajícího, opět: Neurážejte naše poslance! To za prvé. Za druhé, tady je důkaz toho, že prostě máme v hnutí rozdílné názory, nejsme ovce. Já jsem Králíček, pan Babka má jiný názor, prostě nejsme ovce, tak si to jednou uvědomte! (Potlesk a smích v sále.) A můžeme vystupovat, opravdu v prvním čtení můžeme vystupovat, a nebudeme si to diskutovat někde sami, abychom vás tu náhodou nezdržovali! První čtení je od toho, aby se návrh tady diskutoval. Tak si ten jednací řád přečtěte, protože Patrik to řekl dobře: Ve druhém čtení nás budete poučovat, že jsme to měli říkat v prvním čtení, a ve třetím, že už máme být ticho, protože se to má hlasovat! Takže my budeme mluvit, když my budeme chtít! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byl pan poslanec Králíček a poprosím paní poslankyni Ožanovou, která je poslední přihlášenou k faktické poznámce. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já mám jednu otázku: Opravdu je tady zákaz vyslovovat vlastní názory? Aspoň podle vystoupení kolegů po mé pravici tomu tak je. (Potlesk některých poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: V tuto chvíli nemám žádnou další přihlášku k faktické poznámce, tak se vrátíme do obecné rozpravy. Nicméně první se hlásila s přednostním právem paní předsedkyně klubu hnutí ANO Schillerová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, já bych se ráda zeptala možná paní ministryně, vaším prostřednictvím - teď už ani nevím, kdy musím říkat vaším prostřednictvím, a kdy ne - proč vlastně ten návrh, který sem poslala naše vláda, tato vláda stáhla? Vždyť ten návrh mohl být na pořadu jednání této Sněmovny už dávno. Byl stažen, aby ho sem tato vláda poslala znovu. Takže možná, jestli paní ministryně, vaším prostřednictvím, bude tak laskava, a vysvětlí, proč to takto bylo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji paní předsedkyni a další... Paní ministryně se hlásí s přednostním právem. Paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Dobré poledne všem. Zodpovím pár otázek, které padly, a i na tu poslední tedy. Nejdříve jestli zákon řeší osvětovou činnost, vzdělávání. Ano, řeší, řeší i značení.

Co se týká zdravotnických odpadů, ty mají výjimky. Pokud se nakonec tam nějaký plastový odpad i dostane, tak bývá hodnocen jako zdravotně nebezpečný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP