(9.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže my jako první bod bychom dali bod s názvem Kumulace funkcí Ivana Bartoše, aby to mohl vysvětlit. Protože my už jsme se na to ptali vícerokrát a vy to prostě... A co vysvětlit? Vy byste měl prostě z jedné z těch funkcí odstoupit, buď z vládní funkce a zůstat jenom poslancem, nebo být jenom poslancem a zůstat ve vládní funkci. Problém je samozřejmě ten, protože Piráti hrají ve vládě páté kolo od vozu a jejich hlasy nejsou potřeba pro vládní většinu - jenom připomenu, že vláda má 108 poslanců a Piráti mají 4 poslance, proto vaše hlasy nejsou potřeba, tak se bojíte, že v okamžiku, kdy budou vládní problémy eskalovat - a ony už postupně eskalují a důvěra vládě, jak víme, klesá. Už tady byl i první veřejný průzkum, bylo to na TN.cz, což je televize Nova, kdy vládě poklesla důvěra na 26 %, vzorek byl 16 000 nebo 18 000 lidí a lidé na to, jestli věří vládě, odpověděli pouze 26 %, že jí věří, takže to je rekordní pokles. A samozřejmě nervozita bude stoupat, takže pan ministr Bartoš moc dobře ví, proč se drží těchto několika korýtek, jak může, protože samozřejmě Piráti mohou být jednou z prvních obětí a jedni z prvních, na které ukáže vláda, že můžou za problémy. A tím pádem by se ocitl bez práce, protože kdyby přišel o pozici ministra, samozřejmě už by pak nebyl ani poslanec a musel by si jít hledat práci, a to je ten důvod. To je ten důvod, že na rozdíl od běžných lidí, kteří jsou běžně zvyklí si hledat práci a je to pro ně normální, tak Piráti, pan předseda a ministr Ivan Bartoš nechce, bojí se toho.

To znamená, já bych rád tedy probral tuto záležitost. A i kdyby tady pan ministr Ivan Bartoš citoval, jak je to správně, tak jste ale v rozporu s vaším poslancem Michálkem, který naopak veřejně potvrdil, že to správně není, že se kumulovat funkce nemá podle pirátského kodexu a podle dalších vašich významných členů Pirátské strany. Takže o to jde, abychom tady probrali tu kumulaci funkcí, kterou předvádí dokonce předseda Pirátů, a je tady řada poslanců, kteří jsou starosty, kteří jsou poslanci a podobně. Ale na rozdíl od vás, a to je ta pointa, vy jste měli v předvolebním kodexu, že nebudete kumulovat funkce členů vlády a poslance. O to tady jde. Takže nemá smysl teď tady ani ukazovat na ostatní, kdyby se měl náhodou chuť tady pan ministr Bartoš vymlouvat. Je to o vás a o vašem konkrétním předvolebním slibu, co se týče vašeho kodexu. To je bod číslo jedna.

Druhá věc, kterou je potřeba probrat, je netransparentní financování hnutí STAN, a já vám řeknu proč - protože ten problém přece nekončí. Pan předseda hnutí STAN Vít Rakušan a ministr vnitra se rozhodl po obrovském mediálním tlaku, který tady vytvořilo mimochodem svoláním mimořádné schůze i SPD, a po velkém tlaku veřejnosti i mediálním tlaku, že vrátí část peněz, pouze část a menší část peněz, od sponzorů z firem, které mají propojení na daňové ráje na Kypru, ale jsou tam i firmy propojené do Lucemburska a tak dále. A myslí si, že tím tu kauzu ukončil, ale ta kauza není ukončena, ta kauza pokračuje, protože stále není zodpovězeno na základní dvě otázky, kdo jsou koncoví majitelé firem, které sponzorovaly volební kampaň hnutí STAN a Pirátů - a jsme zpátky u této koalice - STAN a Piráti - kdo jsou všichni ti koncoví majitelé, protože jak vyplývá z mého vystoupení před čtrnácti dny na mimořádné schůzi, tak nejsou známi všichni koncoví majitelé, fyzické osoby, které vlastní ty firmy, vlastní řetězce těch firem, a ty firmy, které sponzorovaly hnutí STAN. Druhá otázka není zodpovězena, z jakých peněz, přesně z jakých aktivit ty peníze pocházejí, to znamená, kdo a z jakých peněz, z jakých aktivit sponzoroval hnutí STAN, potažmo kampaň Pirátů samozřejmě, protože ta kampaň byla společná.

A teď se zpětně vracím k Pirátům - že se už ani nedivím, že se korýtka zalíbila, ale přece oni by se měli ptát svého koaličního partnera. Oni se zeptali jakoby formálně, a teď už jim to stačí, že se část daru vrátila. Přitom v médiích bylo, že z firem propojených na daňový ráj na Kypru, včetně firem kolem pana Věslava Michalika, šlo Pirátům a STAN přes 20 milionů korun. Přes 20 milionů korun, ne 3 miliony korun! To byla až ta poslední kauza, ale předtím firmy kolem pana Věslava Michalika, který je náměstkem středočeské hejtmanky, taky za STAN a byl vaším nominantem na ministra průmyslu, tak tady přece v médiích proběhlo, a pamatuji si na to, že dal STANu přes 20 milionů korun přes různé firmy. Pak se přiznal, že je to ze solárního byznysu, respektive mimo jiné že podniká v solárním byznysu. Takže tady je opravdu velmi důležité vědět, z jakých peněz pocházejí a z jakých aktivit pocházejí sponzorské dary pro hnutí STAN, i když malý zlomek jste teď vrátili a myslíte si, že je to hotové. Protože jelikož hnutí STAN a Piráti, ta koalice, jsou ve vládě, tak přece je jasné, že potom veřejnost by ráda věděla, komu jdete na ruku, čí zájmy budete prosazovat, protože ten, kdo vás sponzoruje, samozřejmě bude chtít nějaké výhody.

Ale to už víme, protože když se tady v červnu hlasovalo o ponížení plateb solárním baronům, tak tady pro to hlasovaly jediné dvě strany, byli to poslanci ANO a SPD. Našimi hlasy se prohlasovalo a byli tam ještě dva poslanci jiných stran, dva nebo tři, proto to těsně prošlo, ale nejsou to strany, které jsou teď ve Sněmovně. Celá tahle nová vládní pětikoalice tady hlasovala proti. Celá vládní pětikoalice, která je dnes ve vládě, to znamená vláda Petra Fialy, hlasovala proti ponížení plateb solárním baronům. Samozřejmě, teď po volbách už začalo být jasné, odkud vítr vane. Proto samozřejmě nová vládní pětikoalice byla proti loni v červnu, když tady ten zákon byl, a i díky hlasům SPD se dostane do rozpočtu více peněz, ponížily se aspoň o něco platby solárním baronům. Protože pak se zjistilo, že samozřejmě sponzorem hnutí STAN jsou lidé napojení na solární byznys.

Takže to je potřeba vědět, odkud ty peníze jsou, z jakých aktivit konkrétně, a kdo jsou koncoví majitelé těch firem, konkrétní fyzické osoby. To je bod dvě, který bych chtěl navrhnout, a tomu bodu bych dal název Netransparentní financování hnutí STAN, respektive vysvětlení - chceme vysvětlit, takže Vysvětlení netransparentního financování hnutí STAN.

A tady se přesně ukáže, jak k tomu přistupuje vládní koalice, protože jestli tady chcete vysvětlit ty věci a chcete říci, jak to ve skutečnosti je, tak ty body schválíme teď, budeme o nich diskutovat a uděláme usnesení. Například v případě bodu 1, kdy předseda Pirátů Ivan Bartoš tady kumuluje tři funkce najednou v rozporu s kodexem Pirátů, si představujeme usnesení: "Poslanecká sněmovna doporučuje předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi, aby rezignoval na funkci poslance nebo ministra a místopředsedy vlády a přestal podvádět lidi." Anebo je tady taky možnost druhého usnesení, že "Poslanecká sněmovna vyzývá premiéra Petra Fialu, aby navrhl odvolání Ivana Bartoše z funkce ministra a místopředsedy vlády". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP