(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To si myslím, že jsou usnesení, která jsou adekvátní vzhledem ke kodexu Pirátů. Vůbec nechápu, proč si ministr a předseda Pirátů Ivan Bartoš odsedává najednou, aby nebyl v záběru televizních kamer. Jo, tak už jdete zpátky, tak to je dobře. Ono se to tady stává trošku takovým zvykem, že? Stejně on ten záběr je tady, víte? (Otáčí se. - Ministr Bartoš mimo mikrofon: Tady sedí premiér.) Takže ono je dobré vidět ty reakce taky, jo, protože, pane ministře, vás můžu oslovovat přímo, podle jednacího řádu, i mně to není... já bych se tady o tom nechtěl bavit, ale my jsme se vás na ten dotaz už ptali několikrát.

A já si vzpomínám na Piráty v minulém volebním období, jak vy jste tady chodili neustále peskovat ostatní, tedy ne nás, protože... nebo i nás jste se snažili, ale tak to nezabralo. To u volebního výsledku vidíme, že máme pětkrát víc poslanců než vy, ale přesto máte místopředsedu Sněmovny se čtyřmi poslanci, například, ale chtěl jsem říct, že vy jste tady neustále peskovali ostatní, jak mají být transparentní, jak mají všechno dodržovat a jak mají všechno dělat a podobně. A teď jste ve vládě a nemůžu se od vás... stejně jako vy jste pořád na někoho podávali interpelace a pořád jste říkali, jak vám neodpovídá, tak já už jsem se ptal několikrát a vy odpověď na tyto otázky, co se týče vás, nechcete dát. Proto to tady říkáme.

Takže toto jsou samozřejmě tyto dva body. Já za sebe musím říct, že vůbec celkově mně velmi už začíná vadit působení této nové vládní pětikoalice, jako že jsme v souladu s demokratickými principy. Tady prostě je 108, máte tady většinu, ale vždyť už je skoro čtyři měsíce po volbách a vy jste doteď nenavrhli ani jeden, v podstatě v principu ani jeden zákon, který by zvýšil většímu množství občanů životy. No, ani jeden. Nestačím zírat, že vy, kteří jste říkali, že jste rok připraveni vládnout jak personálně, tak programově, tak tady není ani jeden zákon, který jsme tady projednali, přestože máte většinu, který by odešel z této Poslanecké sněmovny, který by přinášel lidem, většímu množství lidí plošněji více peněz, bezpečí nebo spravedlnosti, tyto tři body, které prosazuje SPD - pro slušné lidi více peněz, bezpečí, spravedlnosti.

Je to přesně naopak. Vy tady trávíte v podstatě desítky až stovky hodin času. Já vám řeknu, jaké návrhy jste zatím předložili. Předložili jste korespondenční volbu, která se vůbec netýká drtivé většiny občanů České republiky, co se týče toho aktu samotného. Ano, pak se týká samozřejmě ovšem všech občanů České republiky, protože je možnost manipulovat volby, v prvé řadě prezidentské. To je ostatně v tom zákonu přímo napsáno, že to chcete na prezidentské volby. To znamená, vy přijdete s korespondenčními volbami, pak přijdete s pandemickým zákonem. Celá vládní koalice, těchto pět stran - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN - přišly s takzvaným pandemickým zákonem, to znamená s omezováním ústavních svobod a práv občanů.

Takže tady není žádný návrh nějaký, třeba něco ohledně důchodů, není tady žádný návrh z vládní koalice třeba ohledně zvýšení příspěvků na péči pro invalidy. Není tady žádný návrh, který by řešil například statisíce lidí, co mají problémy s exekucemi. Není tady žádný návrh, který by například řešil podporu živnostníků. Není tady žádný návrh, který by řešil větší bezpečnost občanů. Není tady žádný návrh, který by podpořil například pracující rodiny s dětmi. Ani jeden návrh tato pětikoalice, která má většinu, Fialova vláda, není schopna tady do Sněmovny předložit. Respektive předložit - ani jeden tady projednat a prosadit. Nic jsme tady neviděli. Nic jsme tady neviděli a teď budou říkat - my jsme chvilku ve vládě. No, to není pravda. Kdybyste ty zákony měli připravené, tak už jste měli v prosinci většinu, kdyby se tam nastrkaly - SPD už předložilo 21 zákonů - tak už to tady dávno mohlo být projednáno. Takže to není pravda.

Vy ty zákony prostě připravené nemáte, u vás ve vládní koalici je to chaos na chaos. Ztrácíte čas a občané s vámi ztrácí čas tím, že se jenom hádáte, přehadujete se, Piráti vyzývají STAN - verbálně tedy jenom, o tom už jsem hovořil - k tomu, aby vysvětlili financování, jo, teď zase už k tomu nevyzývají, přestože to financování není vysvětleno, prostě přehadujete se.

Pan Farský. Poslanec Jan Farský ze STAN podvedl voliče, celý STAN podvedl voliče, protože moc dobře všichni věděli, jak Vít Rakušan, a přiznali to, dokonce i premiér Petr Fiala to věděl a další exponenti, hnutí STAN, pan Gazdík, dneska ministr školství, už před volbami věděli, že pan Farský má odjet na osm měsíců do USA. Přesto to neřekli a v rozporu s koaliční smlouvou Pirátů a STAN, která byla před volbami, v rozporu s tou koaliční smlouvou, kterou slíbili voličů, podvedli voliče a pan Farský pořád je poslancem. A včera se dočítáme - už měl rezignovat dávno, měl rezignovat už před několika týdny, pak se o tom mluvilo před čtrnácti dny, pak před týdnem - a teď se dozvídáme, že má přiletět v polovině února. On jako nemá na letenku, aby přiletěl na tuto schůzi? A buď má být tedy v práci, vždyť je to poslanec Jan Farský za STAN, tak proč tady tento týden není v práci? Proč se nevěnuje poslaneckým povinnostem tady tento týden? Je tady o jednoho poslance vládní koalice méně, protože podvedl voliče a nesložil stále funkci poslance. Znovu říkám, on si neumí koupit letenku, aby tady byl na této schůzi? Nebo proč mu to STAN tedy nezaplatí?

To znamená, tady prostě, i na této schůzi, teď, v tomto okamžiku, je tady vládní poslanec, respektive tady není, který tady má být, a zneužívá pozici v rozporu s předvolebními sliby. Takže prý máme čekat, prý máme čekat. Prý máme čekat do poloviny února. Paní poslankyně tady na mě houkala z vládní koalice, kde je Andrej Babiš - ale to jste si spletla, my jsme SPD, my nemáme s Andrejem Babišem vůbec nic společného. Já vím, že jste nová, ale bylo by dobré odlišovat, že já jsem předseda SPD. Ale tak ono možná k té orientaci ještě dojde později. Takže to jsou otázky, které je potřeba směřovat na někoho úplně jiného a úplně jinou stranu. A neodvádějme pozornost. Teď já mluvím o Janu Farském, takže jestli chcete poukazovat, vážená paní poslankyně, na někoho jiného, tak podle jednacího řádu se hovoří na mikrofon, máte prostor. Nechci vás tady hlásit u předsedajícího, že se hlásíte, ale to můžete si sdělit kdykoliv tady, že jo. Ale já teď mluvím o jiném tématu. nevím, jestli tady někdo je nebo není, ale teď mluvím o panu Farském, který tady prokazatelně není mandátem, tedy respektive je tady mandátem, ale už ho měl dávno složit. To znamená, to je přece něco jiného. Takže tohle je také záležitost, která mi připadá, že je úplně skandální, a už se to zase táhne.

A hlavně mě to překvapuje u Pirátů, protože Piráti, kteří si hráli na ty transparentní - ale víme, že už si dohráli na ně, o tom už jsem hovořil, to už je dávno pryč, to už vidí i veřejnost, jo, že je to blamáž - ale opět, oni by měli přece sami vyzývat svého koaličního partnera, kterým je hnutí STAN, aby toho nechali, nebo z té koalice by měli Piráti v tom případě odstoupit a ukázat, že jim nejde o korýtka, ukázat, že jim nejde o nějaké teplé trafiky, ale že skutečně chtěli být nějakou změnou - což nejsou, to víme - ale měli by z té vlády tím pádem odstoupit, to by bylo férové řešení, anebo vyzvat k odstoupení jejich koaličního partnera, což je hnutí STAN.

Co se týče dalšího tématu, které jsem chtěl zmínit, je to bezesporu téma Ukrajina, a to si myslím, že by bylo vhodné, abychom to projednali jako třetí bod. Já se omlouvám, protože já tady mám různé poznámky, takže já si to jenom tady vyjedu malinko... už to mám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP