(10.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále tady máme návrhy zákonů na zvýšení daňových zvýhodnění dětí, samozřejmě z pracujících rodin, o tom hovoříme, protože kdo neplatí daně, logicky nemůže mít ani daňovou výhodu, že jo, takže tady nemluvíme o nepřizpůsobivých, kdyby to někomu nebylo jasné. Máme tady zvýšení daňových slev na poplatníka. Myslím, že slušní lidé i ti pracující si zasluhují podporu. A hlavně mi pak neříkejte v médiích - vy se mě tady ptát ani nebudete podle mě, protože já bych hned vám to vysvětlil, a vždycky to slyším někde v médiích za mými zády, že pomlouvají SPD a říkají: Kde na to chtějí vzít? No, kde? Vždyť vám to říkám, škrtněte peníze solárním baronům, dávky nepřizpůsobivým, politické neziskovky a tak dále. To tady říkáme, takže doufám, že to nikdo nebude opakovat, kde na to vzít. Jenže vy to nechcete udělat, protože jste servilní vůči Bruselu a vůči Evropské unii, tam jste naslibovali hory doly a samozřejmě teď se dostáváte do slepé uličky svými vlastními sliby, protože rozpočet je prostě jenom jeden, peníze jsou jenom jedny a není to nafukovací. Takže vy jste přesně před tou volbou - ale vy už jste si zvolili - jestli si zvolíte slušné lidi a pro ty budete pracovat, aby měli více peněz v bezpečí a spravedlnosti, nebo si zvolíte projekty Evropské unie a to, co vám tady diktují z Bruselu. A my v SPD máme jasno. My jsme si zvolili ty slušné lidi.

Dále tady máme také důležitý návrh zákona - ano, tady Lucie Šafránková - zvýšení příspěvku na péči o zdravotně postižené. A to je určitě důležitá věc, protože to zvýšení, jestli se teď nemýlím, ale myslím, že moc ne, tak už se nezvyšoval tuším čtyři roky, možná ještě déle, méně určitě ne, ale déle. Teď nevím, jestli to není náhodou déle než čtyři roky. Samozřejmě všechno se zdražuje, a hlavně invalidní spoluobčané, ti jsou samozřejmě v nevýhodné pozici, takže my chceme, aby se jim zvýšil příspěvek na péči zdravotně postiženým.

A proč tady mluvím o všech těch zákonech? Aby občané slyšeli, co všechno vy blokujete, co všechno blokuje nová vládní pětikoalice, co občané už mohli mít, kdyby tady - například na úterý je svolaná mimořádná schůze, pandemický zákon, k tomu se ještě dostanu, místo toho, abychom úterý trávili zvýšením příspěvku na péči pro zdravotně postižené například, jo?

Stejně tak korespondenční volba. Pořád tlačíte tu korespondenční volbu, což je ohrožení demokracie v České republice a dává to prostor k manipulacím, místo aby se tady projednávalo například ukončení zneužívání a nepřizpůsobiví. To je přesně to, o čem tady hovořím. Nebo místo aby se projednal návrh SPD můj dům, můj hrad. To jsou přesně priority pětikoalice versus priority SPD.

Pak tady máme zákon na uzákonění minimálního důstojného důchodu. To je zákon, který platí v řadě vyspělých zemí, protože v řadě vyspělých zemí si uvědomili, že za důchody - a už to aplikuji na situaci v České republice, takže za důchody deset tisíc, v našem případě třeba devět, deset, jedenáct tisíc, se prostě nedá vyžít. Nedá se vyžít za ně. Proto v mnoha vyspělých zemí přistoupili k uzákonění minimálního důstojného důchodu a my navrhujeme, aby to bylo na hranici minimální mzdy. Ono to plus minus kopíruje i tu takzvanou hranici chudoby, kterou určuje Evropský statistický úřad. Je to plus minus podobná částka, je to cirka patnáct tisíc. A samozřejmě to navrhujeme, aby zase tady někdo nevyskakoval, že chceme dát nepřizpůsobivým důchody - to by bylo samozřejmě laciné, to by jenom svědčilo o tom, že si ten zákon takový poslanec nepřečetl - za splnění zákonných podmínek to navrhujeme. To znamená, buď jsou odpracované roky, nebo je tam ta invalidita, a od této částky výše zásluhově, takže zásluhovost by zůstala. Protože skutečně za důchody, když má někdo osm, deset tisíc třeba nebo jedenáct... dobře, když jsou ještě dva partneři, jenže samozřejmě dojde vždycky k té smutné události, že jeden z partnerů zemře dříve, a pak se senior, často ve velmi vysokém věku, ocitne sám a logicky nedokáže ufinancovat často ani svoje bydlení. Takže tady prostě minimální důstojný důchod je potřeba celkově a my chceme podpořit invalidní a starobní důchodce, hlavně ty nejnižší důchody, to jen problém, problém jsou ty nejnižší důchody v prvé řadě. Já vím, že kvůli dosavadním vládám jsme nebyli součástí žádné vlády, tak je rozpočet zadlužený, ale znovu. My konkrétně navrhujeme, kde škrtnout a kde tyto uspořené peníze přesunout.

Dále tady máme některé takové zákony, které tady navrhujeme dlouhodobě, ale já jsem to vzal v pořadí těch, které bychom chtěli, aby se projednaly prioritně. Je to například zákaz propagace islámské ideologie. To tady už nám leží z minulého volebního období, protože my si myslíme, že bychom měli v České republice ze zákona zakázat propagaci nenávistných ideologií. Tam je to o těch nenávistných ideologiích. Protože já nevím, jestli to víte, ale dneska je zakázáno v zákoně pouze propagace takových hnutí, ale nikoliv takových ideologií. Vycházíme právě z rozsudku soudu z minulého volebního období, kdy byl souzen představitel muslimské obce v České republice za to, že tady vydával knížku, která je mimochodem v Německu zakázána, jmenuje se Základy tauhídu. Je to prostě wahhábistická kniha, kde propaguje extrémní islám, to je to usekávání rukou a řeknu nadřazenost mužů nad ženami a podobně, což je nepřijatelné samozřejmě pro SPD, tak v České republice. Tento člověk tu knihu šířil a soud ho osvobodil se zdůvodněním, že v České republice je trestná propagace takového hnutí, ale nikoliv ideologie. A jelikož to nebylo hnutí, tak ho osvobodili. A to bylo přímo zdůvodnění toho rozsudku. Takže tady je mezera v zákoně a my bychom chtěli, aby se právě tam vložilo - spočívá ta novela - jenom dvě slova: a ideologie. Já si myslím, že opravdu tyhle názory, které prosazuje islám, nemají prostě v České republice co dělat, jako třeba shazování homosexuálů ze střechy. To je přece šílené, to je přece úplně šílené. Nadřazenost mužů nad ženami a tak dále. To jsou věci, které já tady nechci, my tady nechceme tyhlety věci. My si myslíme, že je to v rozporu s ústavou, že je to v rozporu s demokracií, a to, že si někdo říká, že takovéto věci jsou právo na svobodu vyznání, no, nezlobte se na mě, právě proto je tady zakázána například propagace fašismu. Já myslím, že je to tak správně, co má být zakázáno. To tady přece už máme a to bychom se vraceli někam, co už dávno je řešeno v České republice nebo taková právní úprava už tady dávno je, jenom jde o to, ji ještě zkonkretizovat nebo aby byla aplikovatelná i na ideologie.

Pak tady máme samozřejmě také zákon na zákaz islámského zahalování na veřejnosti. A opět to není nijaký ideologický výmysl Okamury. To je zákon, který nedávno začal platit v Dánsku, v Rakousku a mimochodem v různých modifikacích platí ve Francii a tak podobně, takže naopak jsme si vzali příklad z Rakouska a z Dánska, to jsou ty poslední příklady, kde to začalo platit. Asi se všichni shodneme, že jsou to vyspělé země a mají tam s tím problémy velké. Takže zase ty argumenty, které tady vždycky slýchávám: Vždyť tady žádná migrace není, vždyť tady ty problémy nemáme. Takže vy si budete kupovat bezpečnostní zámek domů, až když vás vykradou? Vy si koupíte cestovní pojištění, až když se vám něco v zahraničí stane? To je logika některých poslanců jiných stran. To si snad dělají legraci. Nejenom že by vám to pojištění už nikdo ani neumožnil v takovém případě, až by se vám stalo něco v zahraničí, nebo až by vás někdo vykradl doma, tak také vám pojišťovna neumožní, tak si to doplaťte zpětně, to pojištění. To jsou přece nesmysly. Jak tohleto někdo může tvrdit? Já to tady vždycky slýchávám, hlavně ideologicky jsou v tomhletom vždycky experti Piráti, protože oni jsou samozřejmě na straně islámu a podobně. Ale já si říkám, ať si ve své zemi každý dělá, co chce. My chceme, aby se tady lidé přizpůsobovali, my nechceme nepřizpůsobivé lidi. A jinak ať si doma každý dělá, co chce. To přece nikomu nikdo zakazovat nechce, to je v pořádku. Na ulici také, když vám někdo bude vyřvávat pod okny celou noc, tak také neřeknete, ať si dělá, co chce. To přece není pravda. Takže to je po vzoru skutečně Rakouska, Dánska. Takové ty nesmyslné argumenty, které jsem slyšel v minulém volebním období, jaké to bude, když bude někomu zima, že má zahalený obličej - prosím vás, to je tam všechno ošetřené, aby při sportovních výkonech, při divadelních výkonech, při zdravotních důvodech - to jsou všechno výjimky z toho zákona. Mimochodem, tento zákon byl konzultován i s legislativním odborem ve Sněmovně, všechno bylo podrobně prodiskutováno. Takže tyto výtky padají samozřejmě a jenom hlupák může říkat takové výtky. Jenom by se usvědčil z toho, že to ani nečetl. To jsem tady zažil v minulém volebním období, musím říct, že lidé tady komentují zákony z pera SPD a ani si je nepřečetli, jenom aby něco plácli, což tedy bylo úplně neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP