(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Už půjdu pomalu do závěru. Musím říct, že se mi tedy taky vůbec nelíbí, jak vláda porušuje předvolební sliby. Vy jste říkali, že nebudete zvyšovat daně, ale přece opak je pravdou, opak je pravdou! Vždyť hnutí SPD odmítá zvyšování daní, které prosazuje vláda, ale vláda, což je koalice SPOLU - to je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN - vy jste tady minulý týden zveřejnili, že budete zvyšovat daně. Takže vy normálně jste u vlády pár týdnů a podvedete opakovaně úplně všechny, protože ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL oznámil, že hodlá zvyšovat spotřební daně. No, on tomu říká zase valorizovat, aby obelhal lidi, ale to už by snad neobelhal ani žáka první třídy, protože valorizovat je zvyšovat, pochopitelně, to snad chápe úplně každý. Takže vy chcete zvyšovat daně, a přitom jste říkali, že nebudete zvyšovat daně. Tak to je tedy podraz na voliče úplně par excellence. (Potlesk poslanců hnutí SPD.)

A místo abyste proti inflaci a rostoucím cenám energií přijímali řešení... Když se zastavím krátce u dočasných řešení, jako například Polsko a Maďarsko - tam jsou vlastenecké vlády - a jak k tomu přistoupily. Polská vláda například od 1. února na půl roku plánuje zavést nulovou daňovou sazbu DPH pro základní potraviny, kam patří chléb, maso, výrobky z mléka nebo nealkoholické nápoje, a to z dosavadních pěti procent na nulu. Nulovou daňovou sazbu budou mít v Polsku navíc od února do července i umělá hnojiva pro zemědělce, jejichž cena má přímý vliv na ceny potravin.

V Maďarsku byly zase dočasně zmrazeny úrokové sazby u hypoték a byly stanoveny maximální ceny pohonných hmot a ceny některých základních potravin. Tak teď se podívejte, co dělá maďarská a polská vláda a co předvádí vláda Petra Fialy, pětikoalice. Nula nic, žádný návrh není. To je neuvěřitelné ve srovnání se sousedními zeměmi, které jsou ve středoevropském regionu, ve V4, tím pádem mají podobné průměrné platy. Proto o tom hovořím, nemá cenu se tady srovnávat například s Německem. Ti občané mají podobné problémy - taky se zdražováním energií a tak dále, s inflací - a podívejte se, co připravila maďarská a polská vláda.

Fialova vláda pětikoalice nic, nula, žádný návrh pro občany. Vždyť to je na okamžitou demisi, tohle. Vždyť vy jste tak neschopní, že ve srovnání se sousedními vládami z podobného regionu jste nepředložili ani jeden návrh pro občany. Já jsem vám tady přečetl návrhy, co předkládají Poláci a Maďaři. A všimněte si, že si tady schválně dávám pozor, aby nikdo z vás nemohl říkat, že Okamura něco. Všude dávám příklady ze zahraničí, srovnání vám říkám, abyste to všechno slyšeli tak, jak to je. SPD samozřejmě neustále, naši experti a analytici analyzují zákony a situaci v zahraničí, abychom pořád měli informace a mohli jsme z toho vycházet při naší poslanecké práci.

Takže ta krátkodobá řešení, když se mě někdo ptal - a dokonce se mě tady kuloárně ptali i zástupci tady vládní pětikoalice - no a co teď hned a co navrhujete. No, vždyť vám to říkám! Samozřejmě odpuštění DPH na energie by bylo také ideální, ale teď tady říkám - vám úplně ujíždí vlak. Ale nejhorší je, že občané pořád ty drahé složenky platí kvůli vaší neschopnosti, kvůli neschopnosti vaší vlády s čímkoliv přijít. Maďarská a polská vláda, vlastenecké vlády, které nejsou servilní vůči Bruselu, chrlí jeden nápad za druhým a už to jdou realizovat, aby pomohly občanům.

Jenom připomenu, že i v minulém volebním období maďarská a polská vláda - onehdy, je to tuším asi tři, čtyři roky, zastropovaly ceny energií na cenách předešlého roku. A Evropská unie kvičela samozřejmě, kvičela, ale oni byli prostě na straně občanů. Ale vy nejste schopni udělat vůbec nic, to je neuvěřitelný. Samozřejmě to celkové, to plošné nebo to systémové řešení je odstoupit od Zeleného údělu EU, to je ten Green Deal. Tady jsem rád, že v tomto podobný názor vyjádřil následně i prezident Zeman. To by samozřejmě vyřešilo tu situaci také - odstoupit od Zeleného údělu EU a mít čistě vlastní energetickou politiku.

Tady bych rád připomněl, že i z hlediska Evropské unie energetická politika stále zůstává v gesci národních zemí, a samozřejmě, odstoupit od systému obchodování s emisními povolenkami, to je také EU. Samozřejmě nám to úplně šíleně zdražuje energie. Naši levně vyrobenou energii nám zdraží a pak si ji naši občané musí draze kupovat? A ten argument, že přijdeme o nějaké - to je argument, který jsem slyšel - my přijdeme o spoustu peněz z EU... Prosím vás, k čemu jsou obyčejným lidem peníze z EU, když nemají na energie a nemají na potraviny? To je neuvěřitelný argument. (Potlesk poslanců SPD.) Takže to je, co se týče těch energií.

V kostce řečeno, musím říci, že vláda Petra Fialy - proto tady navrhuji ty tři body v diskusi, o kterých jsem hovořil - v podstatě pro lidi nic, ale zvyšování daní a nějaké nesmysly, na to mají času dost. Samozřejmě v neposlední řadě je potřeba zmínit, že vláda přišla ještě s dalším zdražením, a to je zvýšení koncesionářských poplatků České televizi a Českému rozhlasu. Ano, vy máte čas na zákony, ale pouze zvýšení daní, zvyšování koncesionářských poplatků - chcete zvýšit jak Český rozhlas, tak Českou televizi. My s tím nesouhlasíme, protože Česká televize není podle mého názoru ve všech pořadech vyvážená. Budu konkrétní, budu mluvit o jednom jediném pořadu. To, co tady řeknu, jsou to Otázky Václava Moravce, kde jsem již sedm let nebyl pozván. To znamená, ne že jsem byl pozván a odmítl jsem. Oni mě nepozvali, takže jsem ani neměl co odmítnout. To znamená, to je cenzura, to je politická manipulace úplně neuvěřitelná. Sedm let mě nepozvali do Otázek Václava Moravce, sedm let jsem nebyl pozván. Je to neskutečná manipulace, protože nás volí, v podstatě v minulých i předminulých volbách SPD volí přes půl milionu voličů. To znamená, že z těch lidí, co přišli k volbám, v průměru 10 % koncesionářů jsou voliči SPD, a oni za své poplatky nemůžou vidět předsedu strany, kterou volí, v hlavním diskusním pořadu České televize, a ještě ze svých koncesionářských poplatků platí propagaci předsedům jiných stran. No to je neuvěřitelná manipulace. Konkrétně mluvím o tom pořadu Otázky Václava Moravce.

Musím říct, že v ČT 24 se to zlepšilo. Myslím, že jsme tam začali být adekvátně zastoupeni, začali jsme být adekvátně zastoupeni našemu volebnímu výsledku, to je v pořádku. Ale tento konkrétní pořad Otázky Václava Moravce, ten prostě nedodržuje zákon o České televize, který káže vyváženost. Vyváženost, to je to slovo. My nechceme mít víc než ostatní, my chceme mít stejné podmínky, jako máme mít dle zákona. O to nám tady jde, dle zákona. My nechceme nijak, aby bylo zvýhodňováno SPD. My jenom chceme mít stejné podmínky v souladu se zákonem jako ostatní a sedm let jsem nebyl pozván do Otázek Václava Moravce, sedm let mě nepozvali. To je normální manipulace, je to podvodné jednání podle mého názoru, a proto my prostě nebudeme pro to zvýšení, dokud se to nenastaví. A myslím, že k tomu bude dlouhá debata, to už teď avizuji předem. Bude k tomu dlouhá debata. Nepůjde to tak jednoduše, abyste si tady protlačovali takové věci, se kterými volič SPD nesouhlasí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP