(11.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A v tuto chvíli bych si dovolila předat slovo předsedovi poslaneckého klubu TOP 09, panu Janovi Jakobovi. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, ve stručnosti musím reagovat i na to, čeho jsme byli před chvílí svědky. Já už jsem si zvykl na to, že se tady nedivíme ničemu, ale pořád musím žasnout. Já si nejsem jist, že to bylo, co se týká schvalování programu, podnětů, úplně v souladu s jednacím řádem popisovat tady již zařazené tisky, jejich obsah, to přece přísluší až při jejich konkrétním projednávání. Nicméně respektuji to, že pan předseda Tomio Okamura má přednostní právo, ale myslím si, že tohle už je na hraně zneužívání toho přednostního práva. (Poslanci SPD vyjadřují nesouhlas.)

Díky tomu jsme se ovšem dostali do situace, kterou tady popsala paní místopředsedkyně Sněmovny, a proto si dovolím dát za koaliční kluby následující návrh, který se týká programu. Kolega Výborný navrhl jako první bod dnešního jednání tisk 56, což potvrzuji, ale teď na 11. hodinu měly být zařazeny další tři tisky, a proto si dovolím navrhnout, aby původní bod 81, což je tisk 98-E, Agentura pro základní práva, aby byl zařazen jako druhý bod tohoto jednání. Další bod 57, který měl být teď v 11 zařazen, tisk 91, EUTELSAT, aby byl třetím bodem dnešního jednání, a v neposlední řadě bod 58, tisk 92, Akta Světové poštovní unie, aby byl čtvrtým bodem dnešního jednání.

Prosím tedy, tím by se nám podařilo vypořádat s tou situací, do které jsme se díky panu předsedovi Okamurovi dostali. Pevně věřím, že v dalším projednávání dneska tady to, co proběhlo před chvílí, neohrozí potom projednávání takzvaného opozičního okénka, jak tady bylo předesláno, protože musíme tyto body, pokud je zařadíme, což předpokládám, projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za ten návrh a já bych si v tuto chvíli dovolila vyhlásit pětiminutovou přestávku na poradu předsedů klubů, aby došlo ke shodě na postupu, který tady byl v tuto chvíli přednesen, a poprosila bych, aby všichni předsedové poslaneckých klubů přišli prosím teď v tuto chvíli ke mně, a děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno od 11.03 do 11.05 hodin.)

 

Já bych poděkovala za poradu předsedů poslaneckých klubů. V tuto chvíli jsme pořád u pořadu schůze, kdy ještě tady avizuji faktickou poznámku, která v tuto chvíli není možná, a nevidím tady Patrika Nachera, takže odmazávám - stejně by to nebylo možné, ale chtěla jsem to konstatovat. (Hluk v sále.)

Pokračujeme přihláškou k návrhu na změnu schváleného pořadu a je zde přihlášen Radek Koten k zařazení nového bodu, a to Informace vlády k řešení cen energií a jejich zamrazení. Takže poprosím pana poslance, nebo v tuto chvíli s přednostním právem chce předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala? Poprosím o klid v jednacím sále. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, jako předseda klubu, poslaneckého klubu SPD, bych si dovolil načíst zde tři návrhy, které by se měly projednávat dnes večer od 18 hodin v takzvaném opozičním okénku, pokud nám koalice umožní ty návrhy projednávat od 18 hodin. Je to věc na koalici. Dohoda byla, že bude opoziční okénko, kdy i naše návrhy zákonů, tedy z pera SPD či ANO, budeme moci projednávat ve čtvrtek po 18. hodině. Dovolte, abych ty návrhy také trochu okomentoval, byť je trochu okomentoval už pan předseda Okamura, ale já bych si dovolil je okomentovat ještě z jiného úhlu pohledu.

Takže prvním návrhem, který navrhujeme, paní předsedající, na opoziční okénko je bod číslo 15, sněmovní tisk 8, a je to návrh na vydání ústavního zákona o celostátním referendu. Je to podle našeho názoru jeden z nejdůležitějších bodů, který by Česká republika měla mít. Lidé by měli mít právo rozhodovat v referendu. Měli by mít právo rozhodovat téměř o čemkoliv v referendu, když ho samozřejmě Česká republika vypíše. Totiž referendum je skutečná vláda lidu a nikoliv politiků, kteří můžou mít své zájmy. Referendum mají všechny země Evropy kromě dvou, my jsme jedna z nich. Referendum je totiž skutečná demokracie. Skutečná demokracie a nejenom demokracie v uvozovkách, kterou se tady pětikoalice snaží prezentovat, takzvanou zastupitelskou formou. Zastupitelská forma znamená: hoďte mi ve volbách lístek do urny a my už to za vás ty čtyři roky vyřešíme. A čtyři roky do toho lidé nemají co kecat. A to je špatně. Lidé by měli rozhodovat v referendu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP