(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A je to tak stejné v Českém rozhlase. Ano, Radiožurnál se teď trošku pochlapil po volbách, občas zavolají. Ale Český rozhlas Plus... vždyť to je úplně flagrantní, jakým způsobem jsou oni nevyvážení. Opět, to je prostě nějaká redakce tady snad Evropské unie nebo co, nebo demobloku, mi to tak připadá, když jsem viděl ty grafy v počtu vystoupení, v počtu zmínek o SPD a jiných stranách. To se probíralo i na Radě Českého rozhlasu. Každý se na ten graf může podívat. Bylo to i na Radě Českého rozhlasu, ta obrovská nevyváženost. To znamená, z těchto důvodů s tím prostě nesouhlasíme - ne že bychom neměli rádi rozhlas a Českou televizi, já tam vystupuji dvacet let, ještě samozřejmě x-krát, stokrát, možná i víckrát z doby, kdy jsem vůbec nebyl v politice, takže já k tomu mám naopak vztah. Ale některé konkrétní pořady, některé konkrétní redakce, kdo to tam vede... Naopak je mým zájmem, aby lidé měli Českou televizi, Český rozhlas, aby to poslouchalo co nejvíc lidí, aby se na to dívali, ale k tomu je potřeba ta vyváženost. A dnes to tak není, protože jsou tam různé manipulace.

Samozřejmě, my jsme tak jako tak už i v minulosti navrhovali, že řešením by mohlo být právě například to, aby Česká televize, Český rozhlas byly placeny ze státního rozpočtu, to znamená zrušení koncesionářských poplatků, a aby bylo to hospodaření pod dozorem Nejvyššího kontrolního úřadu, nikoli pod dozorem politiků, ale pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. To si myslím, že by asi tu věc zprůhlednilo, i to hospodaření, kde dneska s tou kontrolou jsou samozřejmě problémy.

Takže vláda tady opět navrhuje další zákon, zase jenom zvýšit daně lidem. A já se chci zeptat, kdy tedy navrhnou něco, kdy se lidé budou mít líp, kdy se lidem bude líp žít, kdy budou mít víc peněz? Zatím je to úplně naopak, úplně naopak. Všechny argumenty už jsem tady víceméně řekl.

Poprosil bych vás, vážený pane předsedající... (Otáčí, aby viděl, kdo řídí schůzi.) Ano, už jste se mezitím vyměnili. Vážená paní předsedající, navrhl jsem ty tři body, čtyři body. Rád bych to navrhl jako bod 1, 2, 3, 4 na pořad dnešní schůze. Poslanci se... teď bych to rád hovořil, aby to bylo dneska dopoledne, protože od 18 hodin je opoziční okénko, tak aby nedošlo zase k záměně. Opoziční okénko zase představí náš poslanec Radim Fiala, půjde navrhnout body do našeho opozičního okénka, což opět opravdu považuji za velmi neadekvátní, že nám tady dáte tři hodiny na opoziční okénko, a samozřejmě, jak už jsem říkal, v čase, schválně v odsunutém čase, jenom abyste nás upozadili, abyste tady zase něco válcovali.

Chtěl jsem vám říct jednu věc. Ještě jsem chtěl říct jednu věc. Vy jste se někteří z vás snížili dokonce i k takovým lžím, a zaznamenal jsem to, co se stalo minulý pátek tady, jak opozice přehlasovala koalici u stavebního zákona. Ano, SPD chce, abychom se konečně dostali z toho stopadesátého, stošedesátého místa na úrovni Bangladéše a aby se zrychlilo stavební řízení v České republice, protože teď prostě nelze stavět ani byty. Ceny eskalují. Kdo z vás stavěl, a já tu zkušenost mám, tak to je prostě opravdu neskutečně na dlouho. My jsme kolem stopadesátého místa na světě, co se týče délky stavebního řízení, mezi rozvojovými zeměmi. A teď se to vládní pětikoalice snaží zase zdržovat tak, abychom na tom stopadesátém místu zůstali. To je jedna věc.

Ale hlavně jsem se chtěl vrátit k tomu hlasování. Někteří vládní poslanci lhali, že prý SPD nedodrželo nějaké dohody. Ne, vy všichni víte, že s SPD žádná dohoda nebyla. Vy jste za námi totiž ani nepřišli. Takže dobře, vy jste politici vládní pětikoalice, která tady má stoosmičkovou většinu, a vy se s námi nechcete bavit. Vy se s námi nebavíte. Dobře, tak tím pádem my máme v souladu s jednacím řádem dost prostoru bavit se tady na mikrofon. A to je férové. Vy se s námi nebavíte, vy se s námi nechcete bavit, v pořádku, tak my se tady budeme bavit na mikrofon. A těším se na to, až se vás za půl roku nebo za rok zeptají média, co jste prosadili ve Sněmovně. A těším se na to, jestli budete mít tu sílu říct, že kvůli vaší vlastní totální neschopnosti dělat politiku jste neprosadili nic kvůli dvěma opozičním stranám. To by bylo na okamžitou demisi a odchod, protože takhle neschopní politici, kteří nejsou schopni si sednout ke stolu, nejsou schopni se normálně pobavit, najít nějaký politický kompromis, normálně se bavit v zájmu občanů, jak to tady ve Sněmovně uděláme, jak budeme spolupracovat a jak budeme ty věci posouvat, abychom si každý řekli, co tady vzhledem ke svým programům chceme prosazovat, a jeli na základě nějaké politické dohody, politických jednání, aby to tady fungovalo - vy jste se rozhodli to tady válcovat na sílu natvrdo. Ale my ne, my tady děláme standardní práci, my jenom bojujeme za náš program. Vy to válcujete, vy máte většinu. Tak hlavně tady neříkejte, že někdo dělá nějaké obstrukce. My neděláme obstrukce, my přesně v souladu s jednacím řádem mluvím konkrétně, nečtu tady žádnou knížku. To může přijít například u jiného bodu, ale knížka bude k věci. A přesně říkám, co chceme prosazovat, protože vy s námi nechcete jednat, vy nemáte čas na jednání s námi, tak to tady musím vysvětlovat na mikrofon, co SPD prosazuje, abychom se slyšeli. A takhle to bude i nadále.

A co se týče úvodu ve Sněmovně, tak vy jste samozřejmě hodili do koše víc než půl milionu hlasů voličů SPD a to se samozřejmě našim voličům nelíbí. Našim voličům se nelíbí, protože vy jste řekli tím, jak jste k tomu přistoupili mimo jiné, že hlas voličů Pirátů má pětinásobně větší váhu než hlas voličů SPD, a to je pro nás nepřijatelná diskriminace. Není to tak, před ústavou má hlas každého voliče stejnou váhu. A my vám to tady prostě budeme vysvětlovat, protože já budu bojovat za voliče SPD do posledního dechu, a oni to vědí. Do posledního dechu budu bojovat za voliče SPD, i kdybych zůstal sám, i kdybych zůstal sám proti té vaší stoosmičkové koalici. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. V tuto chvíli musím, protože se mi tady nahromadila řada omluv, tak v tuto chvíli musím přečíst omluvy. Mám tady omluvu paní Ivany Mádlové z dnešního jednání od 10 do 18 hodin z pracovních důvodů, dále omluvu pana poslance Ivo Vondráka, a to dnes mezi 18. až 21. hodinou do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Jana Pastuchová se omlouvá od 9.50 do 11 hodin z pracovních důvodů dnešní den. Dále zde mám omluvu paní Lenky Knechtové, a to mezi 9.45 a 18. hodinou z důvodů pracovních. Dále zde mám omluvu paní předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Markéty Pekarové Adamové, a to od 9.45 do 11 hodin z pracovních důvodů. Dále zde mám omluvu pana ministra doprava Martina Kupky, a to ve čtvrtek 27. ledna i v pátek 28. ledna ze zdravotních důvodů. Dále zde mám omluvu pana ministra zdravotnictví pana Vlastimila Válka, a to na dnešní den od 10.30 z pracovních důvodů. A poslední omluva je paní poslankyně Heleny Válkové, a to od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů. V tuto chvíli to byly všechny omluvy.

Než dám slovo panu předsedovi poslaneckého klubu TOP 09, tak bych chtěla upozornit, že máme na 11. hodinu zařazené pevné body. (Reakce v sále.) Bod 81, já bych to ale chtěla konstatovat, bod 57 a 58. A je zjevné, že se nebudeme moci těmto bodům věnovat, protože je tady ještě spousta přihlášených poslanců k pořadu schůze. A než rozhodneme o pořadu schůze, tak v tuto chvíli je možnost sejít se s předsedy klubů, popřípadě dávám prostor pro návrh, třeba modifikace programu. Chtěla jsem to říct, považovala jsem to za nutné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP