(12.10 hodin)
(pokračuje Marie Pošarová)

Chcete, aby vesnice žily, a přitom je likvidujete. Bez práce většinou odejdou lidé do měst. Proč by měli lidé zůstávat v menších obcích, když jim tam likvidujete i jejich obživu? Jde o to, že aby někteří měli snad bezpracně statisíce či miliony na zatravněné plochy, anebo o produkci potravin? Doufám, že teď mluvím za všechny, že zvýhodněni by měli být čeští producenti zemědělství a hospodářství, kteří produkují, pěstují, chovají, a je nutné zde mít i firmy na zpracovatelský potravinářský průmysl. Bez nich vše povede k úpadku. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesení návrhu. A další je v pořadí přihlášená písemným návrhem na změnu schváleného pořadu paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte mi, abych načetla, požádala o zařazení sněmovního tisku 34 - poslanecký návrh, zákon o finančním arbitrovi, první čtení, kde se navrhuje rozšíření působnosti finančního arbitra jako orgánu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu, o řešení sporu z neživotního pojištění, penzijního připojištění se státním příspěvkem a doplňkového penzijního spoření.

Současně se navrhuje rozšířit působnost finančního arbitra o další okruh vztahů souvisejících se spotřebitelským úvěrem, který jako takový již v působnosti finančního arbitra je. O případy, kdy například vedle spotřebitele, příjemce úvěru, vystupuje i ručitel, nebo pokud je dluh zajištěn zástavním právem, nebo pokud spotřebitel dluh uznal. O zařazení žádám na dnešek, čtvrtek 27. ledna od 18 hodin. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za dodržení času. Nyní tedy jsme se vypořádali se všemi písemnými přihláškami k návrhu pořadu schůze. A vidím dalšího přihlášeného s přednostním právem, předsedu klubu KDU-ČSL Marka Výborného. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vládo, kolegyně, kolegové, kromě konstatování pro ty, kteří nedej bože snad sledují naše jednání někde na nějakých záznamech, tak aby bylo jasné, že to, že Poslanecká sněmovna není v tuto chvíli schopna - a je de facto zablokována - schopna projednat nic z toho, co jsme dnes zde měli na programu, a jsou to věci důležité pro občany České republiky, tak to je záležitostí opozice, která to zde úspěšně blokuje.

Nicméně to, co chci konstatovat jménem poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Piráti, dávám veto na všechny čtyři body, které zde navrhl zařadit do programu schůze pan poslanec Tomio Okamura. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také si zaznamenávám tedy váš návrh, respektive veto, je to zcela jasné. Následně se hlásil s přednostním právem pan předseda klubu TOP 09 a pak následně pan předseda SPD. Takže pane předsedo Jakobe, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já se omlouvám, ale mám pocit, že kolegové z SPD by si měli přečíst znovu jednací řád - to, co jsme tady viděli před chvílí, tak nepatří do tohoto bodu, ale do interpelací, a nakonec i to, co tady zmiňovali, tak jsem viděl, že už ve vylosovaných interpelacích je.

Nejenom proto si dovoluji jménem všech pěti koaličních klubů zavetovat všechny návrhy na zařazení nových bodů, a to všech, které tady předložili kolegové Koten, Foldyna, Bašta, Kobza, Síla, Kettner i kolegyně Pošarová. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Takže o těchto návrzích, protože jsou zavetovány, již nebudeme hlasovat. Nyní je přednostní právo pana předsedy SPD Tomia Okamury. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, na rozdíl od tady pana Marka Výborného z KDU-ČSL, který zastupuje pětikoalici, tak on říkal, že doufá, že veřejnost nevidí toto jednání. Já naopak doufám, že to vidí veřejnost, protože právě před chvílí vládní pětikoalice zablokovala řadu zákonů, které by pomohly lidem.

Vy tady blokujete vlastně za a) diskusi o Ukrajině, o tom, že ministryně obrany Jana Černochová zvažuje vyslání českých vojáků na Ukrajinu - s tím my nesouhlasíme. Vy nás tady zatahujete do války a právě jste zablokovali tu diskusi. Je to tak závažný bod, že si myslím, že jste tu diskusi měli umožnit, protože snažit se, že vláda Petra Fialy se snaží zatáhnout Českou republiku do války proti Rusku na Ukrajině a není to vůbec... my nejsme žádní proruští a tak podobně, ale přece jen, zatahovat do války, to je jedno s kýmkoliv, to už jsem tady říkal. Tak to, že jste zablokovali tento bod, tak to tedy je opravdu absolutně protidemokratické. Vy se tady snažíte nastolit totalitu. Já bych vás chtěl důrazně upozornit, že vaše vládní koalice nemá většinu hlasů občanů, protože když započítáme milion hlasů, které propadly ve volbách těch občanů, kteří volili strany, které měly pod 5 %, tak vaše vláda nedostala ani většinu hlasů občanů, kteří přišli k volbám. Přesto vy jste teď zablokovali diskusi. Ano, pan Marek Výborný z KDU-ČSL za lidovce, zablokoval diskusi i spolu s poslanci pětikoalice o tom, abychom tady diskutovali takto závažnou věc. To, že vy posíláte vojenský materiál, ale hlavně zvažujete vyslání českých vojáků na Ukrajinu, která není ani člen NATO, takže to je potřeba si říct, co jste teď zablokovali.

Dále poslanec Marek Výborný jménem pětikoalice, to znamená je potřeba si to znova opakovat, kdo je ta pětikoalice - jsou to Piráti, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL - tak jste zablokovali bod, aby se tady pan Ivan Bartoš, abyste mu umožnili se vyjádřit, ministrovi pro místní rozvoj a předsedovi Pirátů a zároveň i místopředsedovi vlády a poslanci Ivanovi Bartošovi, aby tady vysvětlil, umožnili jste mu dát ten prostor, aby řekl veřejnosti konečně, proč v rozporu s pirátským kodexem kumuluje funkce člena vlády a poslance. Takže to je ten bod, který jste tady teď zamítli, tu diskusi, protože to prostě vaše vládní koalice vysvětlit nechce, protože pro vás tímto, co řekl poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL, je vidět prostě to arogantní jednání a že vám asi vyhovují ty podvody na voličích, protože pirátský kodex hovořil jasně. A teď by bylo dobré, aby teď ještě tady bylo takové srabácké jednání, jiné slovo pro to nemám, že místo aby se tedy vyjádřil poslanec Ivan Bartoš k tomu, tak ten už tady radši ani není, už radši odešel, asi se bojí, a místo něj šel poslanec Marek Výborný říct, že nechtějí diskutovat o panu Ivanovi Bartošovi, proč kumuluje funkce v rozporu s pirátským kodexem. Takže on to dokonce ani ten Ivan Bartoš sem tady nešel říct, vy jste mu to ani neumožnili dokonce! To by bylo přece férové, aby naopak Ivan Bartoš sem přišel a řekl: Ne, já navrhuji to veto, protože nechci se bavit o tom, proč kumuluji funkce v rozporu s pirátským kodexem na rozdíl od svého kolegy poslance Michálka, který řekl, že v pirátském kodexu se kumulovat nemá, proto pan poslanec Jakub Michálek za Piráty řekl, že nebude ministrem pro legislativu - jsme to četli v médiích - a nechá si radši jenom poslance. Co kdyby vyhodili Piráty z vlády, tak aby měl aspoň toho poslance. Chápu to, je to ale - řekl to na rovinu - dobře. Takže to je ten bod, který jste zamítli.

A potom ještě pan poslanec Marek Výborný dal jménem pětikoalice veto na diskusi, protože vy jste to vzal tak šmahem, že to všechno vetujete, tak já to potřebuji upřesnit, aby bylo jasné, na co jste dával veto, a to my bychom chtěli, aby hnutí STAN, ale je to koalice Pirátů, STAN, aby vyjasnilo, kdo jsou koncoví majitelé firem, fyzické osoby, těch firem s propojením na daňové ráje na Kypr, které sponzorovaly volební kampaň Pirátů a STAN. Zároveň jsme chtěli přece vědět, z čeho ty peníze pochází, aby nám to řekli, pan Vít Rakušan nebo zástupce STAN. A to jste také zavetovali, takže to se opět nedozvíme. Zavetovali jsme nám vyšetřovací komisi, respektive to jste odmítli, abychom se něco dozvěděli. Slyšeli jsme, že to šetří policie, ale policie spadá pod Víta Rakušana, pod ministra vnitra, takže to je střet zájmů jak blázen.

Na základě interního pohovoru Víta Rakušana ještě předtím, než se stal ministrem, těsně předtím, než byl jmenován ministrem, odstupuje policejní prezident Jan Švejdar. A teď, když se tedy ptáme, jak to tedy bude, tak nám na to dáte veto. Takže zase se to veřejnost, ani naši voliči, ani my, co jsme v opozici, se to prostě nemáme šanci dozvědět. Takže vy, kteří jste volali po transparentnosti před volbami, teď sami bráníte tomu, aby se veřejnost tyto informace dozvěděla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP