(12.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

My místo Světové poštovní organizace a místo panevropského penzijního produktu a další neziskovky, kterou v současné době nepotřebujeme, která byla zařazena na dnešních 11 hodin, bychom rádi řešili energetickou chudobu, neustálé zvyšování cen energií, které prostě neskončí. A jestli někdo si tady myslí, jako že to klesne, jak jsem viděl v některých titulcích, že už nám to klesá, cena energie, a už bude dobře, no nebude, protože se zavírají další elektrárny, a když je něčeho nedostatek, tak samozřejmě poptávka bude větší, než je nabídka. A to je základní ekonomický zákon, který říká, že ceny energií se budou zvyšovat. Po energetické krizi se k tomu přidá ještě krize potravinová. Vy k tomu nepřispíváte. A já mám dneska interpelaci na pana premiéra, máme interpelace na pana ministra zemědělství - ani jeden tady myslím zrovna není - a chceme se ho na to zeptat: Proč destruujete zemědělství? To jsou podle nás další - české zemědělství - že nám sem budou vozit levné potraviny z Indie a z Jižní Ameriky, které se nebudou ani kontrolovat, budou plné pesticidů, různých salmonel a nevím čeho.

Tak to jsou pro nás důležité věci, a ne vaše neziskovky a světové poštovní organizace nebo argumenty o nějakém Baldovi, který nebyl naším členem. To, že nám někdo fandil, no, za to já nemůžu. Vy jste se také fotili kdoví s kým, ani jste o tom nevěděli. To jsou věci, které prostě jdou mimo politiku a mimo nás. A vy to teď používáte jako nějaký argument. Pojďme se bavit o energetice, o cenách energií, o cenách potravin. To přece lidi zajímá! Co pro to můžeme udělat, proč nemáme dlouhodobé kontrakty na plyn, proč necháme - proč pro to nic neděláme a jenom vytváříme novou sociální dávku, kterou někdo bude muset zaplatit. Buď zvednete daně, anebo si na to půjčíte, ale to přece není řešení. To tady nechceme, aspoň my ne. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Opět přednostní právo ještě, další přihlášený, a to je pan místopředseda Bartošek. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan předsedo Fialo, oceňuji váš věcný přístup. To jsou skutečné problémy této země, to jsou skutečné problémy těchto rodin, ať už ceny energie, inflace, případně státní rozpočet. Ano, to jsou věcná témata, o kterých jsme připraveni diskutovat, jenom na ně potřebujeme čas. Dnes máme za sebou čtyři hodiny, kdy jsme neudělali vůbec nic, z čehož dvě hodiny patří vám, pak jsme diskutovali i my. Jestli tohleto je ten způsob, který jsme potřebovali k tomu, abychom odstartovali konstruktivní dialog, O. K., čtyři hodiny jsou přijatelná cena. Kdyby se tento způsob chování měl opakovat, asi by to bylo na vážnou diskusi, co s tím. (Smích v levé části jednacího sálu.) Každopádně budeme diskutovat věcně, tak díky za ten přístup.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní nevidím nikoho dalšího přihlášeného. Můžeme se tedy dostat k prohlasování jednotlivých návrhů. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí a budeme se věnovat jednotlivým návrhům na změnu pořadu již schváleného pořadu schůze. (Žádosti z pléna o odhlášení.) Ano, slyším zájem o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Jako první zazněl návrh pan předsedy Výborného, abychom bod číslo 43, což je sněmovní tisk 56, pevně zařadili jako první bod dnešního jednání. Prosím tedy vzhledem k tomu, že už se ustálil počet přítomných, abychom o tomto návrhu hlasovali.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pevné zařazení bodu číslo 43? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 78 bylo přihlášeno 143 poslankyň a poslanců, z nichž 125 hlasovalo pro návrh. Tento bod jsme tedy zařadili jako první bod dnešního jednání.

 

Následovaly čtyři návrhy nových bodů, které byly vetovány. Byly to návrhy pana předsedy Okamury.

Další návrh přednesl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob a týkají se tří bodů.

 

Budeme hlasovat tedy nejdříve o bodu 81, který jsme dnes měli původně na 11. hodinu pevně zařazen, jako druhý bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 79 je přihlášeno 145 poslanců, z nichž hlasovalo 128 pro tento návrh. Byl tedy přijat.

 

Další návrh pan předsedy Jakoba byl bod 57 jako třetí bod dnešního jednání.

Já tedy zahajuji hlasování o předneseném návrhu změny programu schůze a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 80 bylo přihlášeno 145 poslanců a poslankyň, z nichž 128 bylo pro tento návrh. Ten byl tedy přijat.

 

Další přednesený návrh panem předsedou Jakobem je bod 58 jako čtvrtý bod dnešního jednání. Jedná se o sněmovní tisk 92.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 81 bylo přihlášeno 145 poslanců a pro hlasovalo 127 z nich. Návrh byl přijat.

 

Další návrhy přednesl pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Jedná se konkrétně o první návrh, bod číslo 15, sněmovní tisk 8, tedy návrh na vydání ústavního zákona o celostátním referendu, jeho pevné zařazení. Nemám tady dnes tedy napsané - je to v rámci opozičního okénka jako první krok, takže to znamená jako první bod v 18 hodin. Doufám, že víme všichni, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pevné zařazení bodu číslo 15? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 82 bylo přihlášeno 145 poslanců a poslankyň, pro 23, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Hlásí se k hlasování pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jenom technicky, protože za chvilku se dostaneme k mému návrhu. Já jsem navrhoval pevně na 18 hodin dva body o lobbingu. Já jsem napřed navrhoval, aby to bylo ihned po schválení programu, tak už je zbytečné hlasovat, to už beru zpět, to už nemá ani cenu. Ale pak jsem navrhoval pevně na 18 hodin lobbing a související, kdežto Radim Fiala to navrhoval jako první bod odpoledního jednání. Já jsem navrhoval konkrétní čas. Nevím, jak se to teď spojí s tím, co bylo navrženo koalicí, protože chcete ty první body teď odpoledne vy, jestli jsem to pochopil. Já mám navrženo na 18 hodin, pevně na 18. Je to možné zkontrolovat na stenozáznamu. Tak já tedy beru zpět tu žádost, aby to bylo ihned po programu, protože to je zbytečné, ale jestli byste mi tedy připustili, abych reagoval na novou situaci a že by to bylo tedy po těch... (Radim Fiala mimo mikrofon: Radku, mně to neprošlo, tak můžete...) Takže v tom případě navrhuji první bod v 18 hodin, a když mi to neprojde, tak po bodech, které navrhli předsedové koaličních klubů. Není problém s tím, takhle hlasovat?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, pardon, jenom zopakuji, jak jste tedy přesně formuloval ten svůj návrh původně, protože paní místopředsedkyně, která v tu chvíli řídila schůzi, to tady takto zaznamenala. Navrhoval jste tento bod jako pevné zařazení v rámci opozičního okénka jako bod číslo 1, což by znamenalo v 18 hodin. Teď tedy neprošel návrh pana předsedy Fialy, to znamená, že stále je tento návrh hlasovatelný.

 

Poslanec Radek Vondráček: Jsem přesvědčen, že na stenozáznamu bude těch 18.00. Ale já se nechci přít, hledám řešení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také nedokážu posoudit, nebyla jsem přítomna.

 

Poslanec Radek Vondráček: Nechť je tedy hlasováno zařazení na 18.00. Zřejmě nebudu úspěšný, a potom prosím mi umožněte alternativní návrh po těch čtyřech bodech, že by lobbing byl jako první, tedy pátý bod odpoledního jednání a šestý.***




Přihlásit/registrovat se do ISP